sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Jami 1 v ♥

Tiistaina koitti vihdoin se odotettu ensimmäinen syntymäpäivä meidän esikoiselle! Jamin synttäreitä juhlittiin jo viikko sitten sunnuntaina, mutta varsinainen syntymäpäivä tosiaan oli vasta siitä parin päivän kuluttua. Postauksen kuvina toimivatkin synttäreiden tarjoiltavat, joihin mahtui mm. savuporo- ja savulohileipiä, suklaajuustokakkua, kinuskin ja valkosuklaan makuisia macaronseja sekä ihana nallekakku, jonka täytteenä oli mangoaprikoosi- ja vaniljakaramellimousset. Macaronsit ja nallekakku tilattiin samasta paikasta kuin aikoinaan meidän hääkakku, eli Kakkupuoti MariAnnikalta, jota suosittelen lämpimästi. Torstaina kävimme ottamassa studiolla pojasta yksivuotiskuvia ja yllätyin siitä, kuinka rohkeasti poika oli kuvattavana. Hän on siis melkoinen äidin poika eikä normaalisti pidä oikeastaan lainkaan vieraista aikuisista, vaikka lapsia taas ollaankin heti menossa halaamaan. Poitsu oli kuitenkin käytännössä heti menossa mukana ja kuvaus sujui täysin ongelmitta ja itkuitta! Kirjoittelin pojan puolivuotispäivän tienoilla vähän ajatuksiani ensimmäiseen puoleen vuoteen liittyen ja halusin nyt kirjoittaa vastaavan postauksen, kun vauvavuosi on meillä takana. Tässä se siis olisi:

Multa on monet kerrat kysytty tässä vuoden aikana, miltä äitiys on tuntunut. Onko se tuntunut ns. omalta jutulta, onko se vastannut odotuksiani tai onko se yllättänyt jotenkin. Mä en tiedä oliko mulla varsinaisesti mitään kovin ihmeellisiä odotuksia tai ajatuksia äitiyteen liittyen, muuten kuin että haluan sen kokea ja haluan tulla äidiksi. Vanhempana olo ei ole missään nimessä aina ollut helppoa ja vauvavuoden rankkuudesta ei turhaan varoitella, mutta päivääkään en vaihtaisi pois. Tai ehkä voisin joitain päiviä ja hetkiä pyyhkiäkin pois, mutta kokonaisuutta en missään nimessä ja siihen kuuluvat myös ne huonommat ja raskaammat päivät. Synnytystä ajatellessa mulla nousee yhä pala kurkkuun, mutta näin vuoden päästä ajatukseni siitä ensimmäisten kuukausien "ei ikinä enää" -päätöksestä on muuttunut. Mä haluaisin ehdottomasti kokea synnytyksen uudestaan, sillä haluan uskoa, että toinen synnytys sujuisi itselläni ensimmäistä paremmin. Tätähän ei voi mitenkään kukaan etukäteen ennustaa, mutta toivoisin saavani kokea synnytyksen joskus vielä uudestaan ilman mitään vauvan virheasentoja sun muita. Katsotaan, ehkä niin vielä tapahtuukin!

Mikä mua on sitten yllättänyt? Monikin asia. Ensimmäinen vuosi meni aika pitkälti yksin mieheni kanssa vauvaa hoitaen, vaikka toki me ihmisiä tapasimme sekä kävimme kylässä ja muualla vauvan kanssa. Kahden kesken vietettyä aikaa onkin sitten ollut kovin vähän, mutta lapsen ehdoilla toki mennään emmekä missään vaiheessa olettaneetkaan, että poika olisi jatkuvasti jonkun luona hoidossa. Toki tähän on vaikuttanut varmasti myös se, että Jami on 3 kuukauden ikäisestä lähtien kieltäytynyt menemästä muiden kuin äidin tai isän syliin (tämä on nyt jo hieman helpottanut) ja hän on todella kovasti mun perääni. Nyt ollaan sentään saatu jo joitain onnistuneita hoidossaolemisia hänelle ja pikkuhiljaa sitä ikääkin tulee lisää, jolloin poitsu helpommin myös tottuu olemaan muiden kuin vanhempiensa kanssa. Sitä kuuluisaa omaa aikaa mulla itselläni ei siis pahemmin ole ollut, jos lapsi ei ole nukkunut tai en ole itse lähtenyt kotoa pois ja jättänyt häntä isänsä hoitoon. Kotona olen vuoden aikana ollut yksin kolme kertaa, kun mies on ollut lapsen kanssa muualla. Ja voin kertoa, että niistä kerroista onkin sitten nautittu! Toisaalta taas jo parin tunnin ero pojasta saa ikävän nousemaan, enkä sen puoleen olisi vielä välttämättä edes valmis antamaan häntä hoitoon esimerkiksi koko yöksi. Joskus sekin toki on koettava.

Mua harmittaa, että ensimmäisten kuukausien väsymys on vienyt mukanaan myös ison osan muistoista. Mä en siis oikeasti muista tapahtumia, joita kuitenkin tiedostan tuolloin olleen. Onneksi on kuvia, joita katsella ja vauvakirja, jota lukea. Tosin senkin kirjoittaminen on jäänyt vähän puolitiehen, miten ollakaan. Olen myös jollain tavalla kadottanut taitoni keskustella aikuisten ihmisten kanssa ns. small talkia, jota jouduin aiemmin puhumaan töissä asiakkaiden ja potilaiden kanssa ihan päivittäin. Tämäkin voi tosin osittain selittyä väsymyksellä ja univelalla, sillä en ole vuoteen nukkunut yötä ilman, että olen herännyt vähintään kahdesti ja yleensä niitä herätyksiä on ollut useampikin. Olen myös monesti huomannut, että käyn hieman hitaalla ja ajatus saattaa katketa ihan tosta noin vain. Mutta eiköhän tämäkin pikkuhiljaa helpota ja yöt muutu meillä kokonaisiksi!

Monet kehittävät vanhempainvapaan ja hoitovapaan aikana itselleen uusia harrastuksia ja mulla se on ollut lukeminen. Toki se ei varsinaisesti ole mikään uusi harrastus itselleni, mutta viimeisen vuoden aikana olen lukenut kirjoja rutkasti enemmän kuin aiemmin kymmenen vuoden aikana yhteensä. Mulla on toki ennenkin ollut kausia, jolloin olen innostunut lukemaan, mutta nyt se innostus vaan kasvaa koko ajan. Fyysisiä kirjoja en ole lukenut, mutta olen sekä kuunnellut äänikirjoja että lukenut puhelimella kirjoja BookBeatista. Puhelimella lukeminen sopii tällä hetkellä itselleni parhaiten, vaikka oikeat kirjat sinänsä ovatkin mulle mieluisampia. Saa antaa kirjasuosituksia, niitä otan todella mielelläni vastaan! Kirjan tyyli voi olla mitä tahansa :)

Tällä hetkellä nautitaan täysin siemauksin keväästä ja siitä, että poika on oppinut kävelemään myös ulkona kengillä! Ihanaa päästä puistoihin leikkimään ja ulkoilemaan muullakin tavalla kuin rattaita työntämällä. Lokakuussa mun oli alunperin tarkoitus palata töihin, mutta jatkan hoitovapaatani vielä siitä eteenpäinkin. Katsotaan josko tässä olisi jossain vaiheessa aika kypsä sille, että voisi alkaa haaveilla toisestakin lapsesta. Töissä kuulemma jo luulevat mun olevan taas raskaana ja veikkaavat, etten ole ihan hetkeen sinne palaamassa. No, ihan vielä ei ainakaan ole sitä toista lasta tulossa!

Kosmetiikkaa kohtaan mun innostukseni on edelleen täysissä voimissa, vaikka tällä hetkellä postaustahti vähän heitteleekin. Jatkossakin varmasti tulee olemaan viikkoja, kun postauksia ei tule ihan samalla kaavalla kuin normaalisti ja valitettavasti myös kommentteihin vastailu saattaa itselläni ottaa nyt oman aikansa. Olen kokenut oloni aika rasittuneeksi viime aikoina ja monesti on tuntunut paremmalta jättää koko tietokone avaamatta. Se tuntuukin aina päivän tai parin tauon jälkeen entistä ihanammalta palata lukemaan muiden postauksia ja kirjoittelemaan omia! Tarvitsen kuitenkin tällä hetkellä ihan selkeästi myös taukoa somemaailmasta, mikä ehkä selittää myös sen, että muutin oman IG-tilini yksityiseksi enkä enää julkaise ainakaan toistaiseksi mitään "blogijuttuja" siellä. Ehkä taas tulevaisuudessa, kuka tietää.

Kaiken kaikkiaan meillä menee hyvin ja vaikka tavallaan ikävöinkin kovasti sitä ihan pientä vastasyntynyttä, en malta odottaa että näen kuinka meidän pieni 1-vuotias taapero kasvaa ja kehittyy koko ajan. Kehitys on ollut viime kuukausina ihan huimaa, kun 10 kk ikäisenä opittiin kävelemään ja nyt osataan jo muutamia sanoja ja ymmärretään todella paljon puhetta. Oma tahto pojalla on ihan valtava ja nollasta sataan kiihdytään sekunnin murto-osassa, mutta hetken päästä tullaan taas halimaan äitiä. Niin rakas pieni ♥

Mitä teidän kevääseen kuuluu? :)

16 kommenttia:

 1. Onnea 1-vuotiaalle <3 ja tietty koko perheelle! Vauvavuosi on antoisa mutta myös raskas, pikkuinen oppii kokoajan valtavasti uutta, sitten alkaa hampaat puhkeamaan, ehkä valvomistakin ja nyt kun teilläkin opittu kävelemään, niin tarvitsee olla silmät selässäkin :D Mun lapsenlapsista nuorempi täyttää ihan pian 1v ja vasta nyt suostuu mumminkin syliin suosiolla. Mutta hienosti ootte selvinneet ja kaikkia uusia käden taitoja luvassa, ekoja sanoja ja muuta mieleenpainuvaa.
  Ymmärrän täysin että moni ottaa somesta taukoa. Oon monesti miettynyt kuinka "vaarallinen" se on etenkin nuorille tytöille ja nuorille äideillekin, sillä se saattaa niin vääristää todellisuutta. Ehkä se on tervettä itsesuojelua, kun välillä ottaa vähän etäisyyttä. Vaikka some on mulle työtä, nytkin talviloman aikana pidin tarkoituksella puhelimen pois käden ulottuvilta ja tuli tehtyä paljon muuta järkevämpää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Mulle tuli jotenkin ihan uutena tää, ettei pienet lapset/vauvat välttämättä suostu menemään edes isovanhempien syliin, vaikka niitä säännöllisesti näkisikin. Mutta selkeesti samaa on useammallakin lapsella, ei meidän poika siis ainut ole :D Ja tosiaan täälläkin on toi vaihe helpottanut jo ja nyt ollaan toki jo siinä pisteessä, että poika pyytää itse päästä syliin, jos haluaa :)

   Somessa tosiaan törmää kaikissa vauvaryhmissä sun muissa ties mihin juttuihin ja varmasti monille tulee "täydellisten äitien" juttuja lukiessa olo, ettei itse riitä. Sama toki pätee esim. Instassa, kun laitellaan vauva- ja lapsiarjen keskeltä kuvia, joissa kaikki on uutta, hienoa ja kallista. Todellisuus kuitenkin on se, että aika harvalla on varaa tai halua ostaa pelkkiä kalliita merkkituotteita lapselleen. Eikä se onneksi ole mikään hyvän vanhemmuuden mittari tai kerro mitään lapsen hyvinvoinnista :)

   Poista
  2. Nimenomaan, monesti itsekin todennut että lapset on olleet onnellisimmillaan saadessaan leikkiä vaikka keittiötarvikkeilla :D Ei todellakaan tarvii olla hienoja, kalliita leluja jotka kiinnostavat vain hetken. Mäkin oon ostanut näille pikkutytöille kirppikseltä leluja ja kirjoja meille, viimeksi oli ihan parhaat leikit vanhoilla My Littele poneilla. Ja vaatteita myös, koska lapset kasvaa nopeasti ja on aika turhaa sijoittaa rahaa vaatteisiin, ellei ulkovaatteita ja kenkiä lasketa.

   Poista
  3. Joo meillä ainakin on jo pitkään kiinnostanut enemmän just vaikka ne keittiötarvikkeet kuin omat lelut :D Ja kivahan se on, että pääsee tunnustelemaan ja kokeilemaan muitakin juttuja kuin vain leluja, toki turvallisuus huomioiden :) Varsinkin ihan vastasyntyneellä vauvalla se yksi ja sama vaatekoko ei turhan montaa viikkoa yleensä kestä, joten vaatteiden kierrätys ja käytettynä ostaminen on enemmän kuin fiksua. Meillä suurin osa vaatteista onkin kirppiksiltä ostettu, tosin nyt näitä isompia kokoja ei enää löydykään samalla tavalla käytettyinä, mutta ostan kyllä, jos vastaan tulee. Ulkovaatteet ja kengät on meilläkin ne, mihin panostetaan, jotta ovat hyviä ja kestäviä :)

   Poista
 2. Onnea Jamille! Onpa herkullisia tarjottavia, olisiko noihin leipäsiin saatavilla reseptejä kumpaankin täytteeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässä suuntaa-antavat ohjeet, me tehtiin tupla-annokset kumpaakin ja kaikkea ei mittailtu :)

   Savuporotäyte:
   - 1 pussi savupororouhetta (jonkin verran jätettiin päälle koristeluun)
   - 1 prk smetanaa
   - 1 prk maustamatonta tuorejuustoa
   - kurkkua
   - punasipulia
   - persiljaa (+ päälle koristeeksi)
   - ripaus sokeria

   Kaikki sekaisin keskenään ja tosiaan kurkkua, punasipulia ja persiljaa meni ihan fiiliksen mukaan!

   Savulohitäyte:
   - n. 300 g lämminsavulohta
   - 1 prk smetana
   - 1 prk maustamatonta tuorejuustoa
   - kurkkusalaattia
   - pala paprikaa
   - 2 keitettyä kananmunaa
   - tilliä (+ päälle koristeeksi)
   - suolaa
   - sitruunamehua

   Tässäkin kaikki keskenään sekaisin. Suolaa kannattaa lisäillä vähän kalan suolaisuuden mukaan. Voi olla, että sisko heitti mukaan myös sitruunapippuria/mustapippuria, mutta ilmankin tulee hyvää :)

   Poista
 3. Onnea 1-vuotiaalle ja vitsit mitä herkkuja! Otat taukoa jos siltä tuntuu, me kun ei täältä mihinkään karata ja niin se vaan on että itselläkin työ vie turhan paljon aikaa nykyään, ja se kaikki on blogilta pois. Sitten kun siltä tuntuu niin kirjoitan mutta väkisin en ala vääntää :) Meille siis kuuluu vaan töitä ja perusarkea, Hippua pitää aina viihdyttää työpäivän jälkeen kun se kotona odottelee. Ihanaa kun on kevät kunhan vaan nää kurakelit menis äkkiä ohitse ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 :) Kokopäivätyö vie kyllä paitsi aikaa, myös aika paljon sitä energiaa ja vapaa-ajalla täytyy tosiaan tehdä aika paljon muutakin kuin vain blogijuttuja. Väkisin kirjoittaminen on mullekin ehdoton ei, sen kyllä huomaa jos sitä kirjoitusintoa ei ole eikä tekstiäkään silloin juuri synny :D Kesällä on varmasti koirankin kanssa tuhat kertaa mieluisampaa touhuta ulkona, kun ei aina ole kurassa koko koira ulkoilujen jälkeen! Täällä onneksi jo ihan kuivaa, joten eiköhän sielläkin pian päästä kuraolosuhteista eroon ;)

   Poista
 4. Upea kakku! 🐻 Onnea Jamille!

  Mulla on ollut rankka kevät tai no rankkuus alkoi jo ennen joulua ja siitä koitetaan edelleen toipua. Odottelen jo innolla vapun jälkeen alkavaa pientä kesäloman tynkää ja sit loput syyskuussa, johon varattuna oleva matka saa mielen iloiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! Sulla taisi viime vuonnakin olla kesäloma vasta syksymmällä, jos en ihan väärin muista? Tavallaan olisi hauska joskus itsekin kokeilla, reissaaminenkin olisi varmasti moniin paikkoihin antoisampaa, kun ei ole esimerkiksi enää niin tuskaisen kuuma kuin vaikkapa heinäkuussa :)

   Poista
 5. Onnea onnea :) Mäkin tein vuoden aktiivisesti somea instassa, mutta sitten totesin että stop. Mulla oli päivässä jo jotain 3-4 tuntia se aika kun olin kännykkä kädessä. s-a-i-r-a-s-t-a. bloggailu on kivaa kun voi olla tunnin koneella silloin tällöin katsomassa uudet postaukset ja kirjoittamassa omia. ja samalla tulee usein tehtyä muita elämän mullistavia asioita joihin konetta nyt käyttää.
  siistin aika paljolti vanhat kuvat pois mun instatililtä minimiin ja ajattelin, että siirrän myös mun ig profiilin yksityiseksi myös tässä pian. ja sitten voisi siivota seuraajista kaikki ulkomaalaiset hörhö-ukot ja muut feikkitilit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo siis somen selaaminen ja tekeminen vie yllättäen tosi paljon aikaa. Se on tehty sen puoleen vähän liian helpoksi, kun sitä voi tehdä ihan koska vaan, kun se ei vaadi kuin sen puhelimen kanssa selaamisen. Itsekin teen blogijutut aina koneella niin se vaatii sentään vähän enemmän, kun pitää fyysisesti siirtyä koneen äärelle ja oikeesti keskittyä jonkin aikaa siihen mitä tekee. Somen selaamista voi tehdä ihan koska vaan ja mäkin huomasin selaavani Instaa esimerkiksi ruokapöydässä, kun piti syödä koko perheen kesken. Ei hyvä.. Hyvä päätös siivota seuraajista kaikki feikit pois! Mäkin tein tota aikoinaan säännöllisen epäsäännöllisesti, vaikka toki niitä aina tuli lisää, kun tili oli vielä julkinen :D

   Poista
 6. Myöhäiset onnittelut pienelle miehelle! <3 Näyttääpä herkullisilta tarjoilut! :) Mullakin on jäänyt vauvakirjan täyttö aivan puolitiehen. Täytyypä ryhdistäytyä ja täyttää puuttuvat kohdat viimeistään sitten, kun kesäloma alkaa parin viikon päästä. Uudelle tulokkaalle ei ole vielä edes mitään kirjaa hankittu, mutta kaipa se samanlainen pitää hommata. Tällä hetkellä mulla on opinnoissa lukuvuoden loppurutistus menossa ja raskaus kun on reippaasti kolmannella kolmanneksella, alkaa sekin vaatia veronsa :D Onneksi meillä alkaa kesäloma ajoissa, niin pääsee hetkeksi hengähtämään ennen uuden vauvan syntymää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Mä en oo moneen kuukauteen koskenutkaan tohon pojan vauvakirjaan, mutta sentään oon saanut tehtyä hänestä kuvakirjat aina 3 kk välein, nyt just viimeistelen 9-12 kk kirjaa :D Oon kuullut, että esikoisen vauvakirja tulee yleensä täytettyä hyvin, mutta mahdollisten seuraavien lasten ei sitten niinkään. No ei ihan mennyt noin meillä, kun ei tämän ensimmäisenkään lapsen kirjaa ole tullut pahemmin ensimmäisten kuukausien jälkeen täyteltyä :'D

   Hyvään saumaan tulee kyllä toi kesäloman alku! Tekee varmasti hyvää ja tulee todellakin tarpeeseen pieni hengähdystauko opinnoista ennen vauvan syntymää. Ihanaa loppuodotusta, toivottavasti loppuraskaus sujuu hyvin ♥

   Poista
 7. Onnittelut Jamille! Ihana tarjoilut ollu teillä! Meillä tuli kuopuksella tammikuussa vuosi ikää ja meilläkään ei nukuta vielä täysiä öitä. Imetystä en ole saanut lopetettua vaikka se on työn alla, mutta kyllä se tässä pikkuhiljaa... Meillä ei kumpikaan tyttö ole ollut yökylässä vielä koskaan. Isompi toki jo pärjäisi varmasti, mutta ei nyt vaan ole kokeiltu. Pienempikään ei ole nyt ollut edes päivällä missään hoidossa, nyt vasta kelpuuttaa isäänsä edes paremmin :D Pikku hiljaa tässä on alkanut sitä omaa aikaa kaipaamaan, mutta kyllä se tästä, lapset kasvaa koko ajan ja asiat muuttuu helpommiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jami kiittää! Meidän olisi tarkoitus siirtää poika omaan huoneeseen ja sitä kautta koitan saada ne yöimetykset ensin pois, sen jälkeen pikkuhiljaa myös päivä. Mutta toi maito on sen verran tärkeetä herralle vielä, etten tiedä miten onnistutaan :D Mä tiedän etten todennäköisesti kestä kuunnella toisen itkua, jos ja kun hän sitä maitoa haluaa.. Oot kyllä tosi hyvin jaksanut, hatunnosto sulle! Lapset ja perheet on toki kaikki erilaisia, mutta ei mullakaan mikään kiire ole noiden yökyläilyjen kanssa. Alunperin pojan piti jo maaliskuussa mennä yhdeksi yöksi hoitoon, mutta se jouduttiin perumaan. Nyt meillä olisi kesällä mm. mun ystävän häät tiedossa ja silloin viimeistään pitäisi Jaminkin mennä yökylään isoäitinsä luo. Katsotaan tuleeko mun juhlimisesta mitään, kun ikävä on varmasti kova :D

   Poista

Kiitos kommentista!