sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Jenkkiboksien tilaaminen Suomeen

USA:sta tilattavat kauneusboksit kiinnostavat monia suomalaisiakin, mutta niissä on yksi tekijä, joka saa aika monet jättämään tilauksen tekemättä - bokseja ei saa tilattua suoraan Suomeen. Välissä on käytettävä jotain välityspalvelua, kuten Planet Expressiä, mikä tekee tilauksesta himpun verran monimutkaisempaa, muttei mielestäni kuitenkaan vaikeaa. Olen aiemminkin kirjoittanut postauksen, jossa kerron yksityiskohtaisesti kuinka boksin tilaaminen tapahtuu, mutta koska tätä kyseltiin uudemman kerran, päätin tehdä päivitetyn version aiheesta, sillä jonkin verran on muuttunut tästä 2,5 vuodessa. Käytän tässä postauksessa välityspalvelun esimerkkinä nimenomaan Planet Expressiä, sillä sitä käytän itse, ja myös postauksen kuvat on otettu sieltä. Toki halutessaan voi käyttää myös jotain toista vastaavaa yritystä, kuten Shipitoa.

Mikä on "Jenkkikauneusboksi" ja miten ne poikkeavat "Suomibokseista"?
Jenkkikauneusboksilla meinaan tässä postauksessa sellaisia kuukausittaisia kauneuden yllätysbokseja, joita ei saa tilattua suoraan Suomeen, kuten Boxycharm ja Ipsy. Et siis voi näitä bokseja tilatessasi asettaa toimitusosoitteeksesi suomalaista tai edes eurooppalaista osoitetta, sillä bokseja ei toimiteta tänne toisin kuin suoraan Suomeen tilattavia bokseja, kuten Goodiebox, Glossybox ja Lookfantastic Beauty Box.

Miten tilaaminen sitten on mahdollista?
Tilaamisen mahdollistaa erilaiset välityspalvelut, joista itse käytän tosiaan Planet Expressiä. Planet Express tarjoaa rekisteröityneille käyttäjille oman osoitteen USA:ssa, jolloin tilattu kauneusboksi toimitetaan heille ja rekisteröidään saapuneeksi. Tilaamisen aloittaakseen täytyy siis ensimmäisenä rekisteröityä Planet Expressille ja vasta sen jälkeen voi lähteä tilaamaan itse kauneusboksia. Kun tekee kauneusboksin (esimerkiksi Boxycharmin) tilausta, toimitusosoitekenttään kirjoitetaan se osoite, jonka Planet Express antaa, ei siis omaa kotiosoitetta Suomessa. Kuvassa näette miltä osoite näyttää. Planet Expressille puolestaan taas annataan totta kai juuri kotiosoite, johon haluaa paketin Suomessa toimitettavan.

Pitääkö tilauksessa ottaa huomioon jotain muuta?
Itse boksien tilaaminen ei juuri poikkea ns. Suomiboksien tilaamisesta. Tilauksille on yleensä valittavissa kuukausittaisen veloituksen lisäksi myös esim. 3, 6 ja 12 kk veloitukset, jolloin saattaa myös saada tilauksen edullisemmin. Tärkeintä on lisätä toimitusosoitteeksi juurikin se välityspalvelun antama osoite kokonaisuudessaan.

Tilasin boksin! Mistä tiedän paketin saapuneen Planet Expressille?
Sekä Boxycharm että Ipsy ilmoittavat, kun paketti on lähetetty heiltä, jolloin pystyt seurannasta katsomaan missä paketti menee. Jenkeissä toimitusajat ovat pääasiassa pitkiä eikä siis kannata odottaa, että paketti olisi 1-2 arkipäivän sisällä PE:n varastolla. Planet Expressiltä tulee myös sähköpostitse ilmoitus uudesta paketista, ja heidän nettisivuillaan etusivunäkymä on kuvanmukainen, kun uusi paketti on saapunut heille. Kuvassa näette lokakuun Ipsy Glam Bag Plussan, joka on saapunut PE:n varastolle ja odottaa edelleenlähettämistä. PE ottaa jokaisesta paketista aina kuvia, joten useammankin boksin tilaajan on niiden avulla helppo seurata, mikä boksi milloinkin varastolle saapuu. Pakettia säilytetään varastolla ilmaiseksi 10 päivän ajan.

Mitä seuraavaksi?
Pakettia ei voi lähettää ennen kuin "Customs Declaration" on täytetty. Siinä on tarkoitus kirjoittaa mitä paketti sisältää, määrä, arvo, alkuperämaa sekä tieto mahdollisista paristoista. Lisäksi valitaan onko kyseessä oma osto (Merchandise) vai lahja (Gift). Tämän täyttämisen jälkeen voi joko tallentaa tai klikata suoraan tallenna ja postita (Save and Mailout), jolloin pääset heti lähettämään paketin. PE:llä useampia lähetyksiä ei voi yhdistää yhdeksi, mikäli ei ole Premiumjäsen ja maksa siitä erikseen. Sitä en siis tässä käsittele sen enempää ja olen itsekin aina lähettänyt jokaisen paketin erikseen.

Toimituksen valitseminen
Seuraavaksi voi vielä tarkistaa, että toimitusosoite on oikea ja sen tulee siis olla se osoite Suomessa, jonne paketin haluat toimitettavan = oma osoitteesi. Osoitetietojen vieressä näet vielä tarkemmat speksit paketistasi, eli sen koon ja arvon, jonka olet itse ilmoittanut. Tämän jälkeen valitaan haluttu toimitustapa. Kuten kuva kertoo, sekä toimitusaika että sen hinta vaihtelevat aika paljonkin, mutta itse käytän nykyään aina tuota toisena listassa olevaa Postal Officea. Paketit saapuvat kyseisellä toimitustavalla Suomeen reilussa viikossa. Pitkään aikaan en ole joutunut enää odottamaan edes kahta viikkoa, saati 14 työpäivää, jotta olisin paketit saanut itselleni. Hintaan vaikuttaa myös paketin paino eli painavammasta paketista tulee automaattisesti suuremmat toimituskulut kuin kevyistä.

Toimituksen vahvistaminen ja lisäpalvelut
Mikäli haluat ostaa paketillesi esimerkiksi vakuutuksen, tehdään se tässä kohtaa ennen toimituksen vahvistamista. Itse en vakuutuksia tai mitään extrapalveluita ole koskaan paketeilleni ottanut ja kaikki ovat aika tulleet perille asti pääosin myös ehjänä. Kerran osa tuotteista oli varastettu, mutta silloinkin sain Ipsyltä tilalle uudet tuotteet, joten en ole kertaakaan joutunut reklamoimaan PE:lle paketeista. Total sum kertoo lopullisen summan, jonka paketin lähettäminen Suomeen maksaa. Tähän sisältyy valittu toimitustapa, mahdolliset vakuutukset ja lisäpalvelut sekä PE:n ottama $2,00 käsittelymaksu.

Maksaminen
Tässä näette maksuvaihtoehdot toimitukselle. Itse käytän PayPalia maksamisessa, sillä koen sen kaikkein turvallisimmaksi tavaksi itselleni. Add Deposit on termi, jota käytetään maksamisesta. Planet Expressille voi lisätä rahaa omalle tililleen jo ennakkoonkin, mutta itse maksan toimituksen aina sitä lähettäessäni, jolloin summa on suoraan se mitä paketin toimituskustannuksetkin ovat.

Onko lähettäminen onnistunut?
Voit tarkistaa etusivulta onko pakettisi valmis lähetettäväksi. Kuten kuva kertoo, lokakuun Ipsy on siirtynyt kohtaan Ready for Mailout. Vieressä näkyy myös kuinka monta pakettia olen yhteensä lähettänyt PE:n varastolta (65 kpl). Tässä kohtaa voi halutessaan vielä perua toimituksen, jos vaikka huomaakin jonkinlaisen virheen omissa osoitetiedoissa tai muuta vastaavaa. Planet Express lähettää sähköpostin, kun paketti on lähetetty heidän varastoltaan ja sähköpostiin tulee myös seurantakoodi, jolla paketin kulkua pääsee seuraamaan. Tämä varmasti vaihtelee toimitustavoittain, mutta näin tapahtuu ainakin Postal Officen kanssa.

Tullaaminen
Nykyään kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit on tullattava. Tullaamisen voi tehdä jo ennakkoon ennen paketin saapumista, mutta viimeistään se tehdään, kun paketti on saapunut Suomeen. Posti ilmoittaa (ainakin itselleni) sähköpostitse saapuneesta paketista, joka odottaa tulliselvitystä. Tullaus onnistuu helposti netissä ja on hyvin yksinkertainen toimenpide. Tullauksen  jälkeen maksetaan vielä Postin käsittelymaksu Postin sivuilla, jolloin paketti vapautetaan toimitettavaksi.

Kuinka kallista tilaaminen on?
Loppulliseen summaan vaikuttaa tilatun boksin hinta. Boxycharm Base Box maksaa $30,00 kuten Ipsy Glam Bag Pluskin. Boxycharmilla on myös kalliimpia bokseja, Ipsyllä taas sekä edullisempi että kalliimpi boksi. Sen jälkeen suurin hintaan vaikuttava tekijä on toimitustapa, sillä kuten ylempänä oleva kuva kertoo, se oli lokakuun Ipsy Plussan kohdalla kaikkea 25-100 dollarin välillä. Suomessa maksetaan vielä alvit ja Postin käsittelymaksu. Keskimäärin yhdelle paketille tulee hintaa noin 70 euroa. Tämä on karkea arvio, johon myös esimerkiksi valuuttakurssit vaikuttavat, mutta valitettavasti Jenkkiboksien tilaaminen ei enää ole yhtä edullista kuin muutama vuosi sitten.

Kysykää jos tulee jotain kysyttävää! Olen itse tilannut bokseja kauan ja käynyt tämän tilausprosessin läpi niin monta kertaa, etten välttämättä ole tajunnut selittää kaikkia niitä asioita, joita ensikertaa tilaavan olisi hyvä ottaa huomioon. Mutta aina saa kysyä, vastailen kyllä niin hyvin kuin osaan :) Samat lähetysohjeet pätevät toki myös muihin kuin kauneusbokseihin, mikäli aikoo tilata jotain muuta sellaista, jota ei saa tilattua verkkokaupasta suoraan Suomeen.

Tilaatteko kauneusbokseja ulkomailta tai oletteko harkinneet tilaavanne?

8 kommenttia:

 1. En olekaan tiennyt että bokseissa on tuommonen mutka matkassa ja kuulosti kyllä minun aivoille hieman liian monimutkaiselta :D Varmaan kun noita vaan alkais puljaamaan niin oppisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo valitettavasti näitä ei tosiaan tilata ihan suoraan Suomeen :/ Tilaus on oikeasti helppoa, mutta tokihan se vaikuttaa varmasti vähän jokaisen mielestä ensin monimutkaiselta. Kerran kun sen alusta loppuun tekee niin mieli varmasti muuttuu monilla, eikä tilaamista enää pidäkään vaikeana! :)

   Poista
 2. Ihanaa, että ehdit kirjoittaa tästä ohjeen jos joku haluaisi näitä tilata :) Itselleni todella hinta tulee liian kalliiksi. Oli kuitenkin super kiva ne pari kertaa tilata tuotteita jenkeistä. Ohjehan sopii hyvin myös Planet Express osalta muihinkin hankintoihin, jos haluaa tilata jenkeistä Suomeen muista firmoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 70 euroa boksista alkaa olla jo tosi paljon, varsinkin kun muutama vuosi sitten pääsi puolet halvemmalla :/ Jep! Ohjeet pätee hyvin myös muihin kuin boksitilauksiin :)

   Poista
 3. Hyvin selitetyt ohjeet! Vinkkinä voisin antaa sen että kannattaa katsoa kuva paketista että se on ehjä, mulla oli joskus jotenkin rusentunut ja vähän auki joten ostin extra teippauksen Planet Expressiltä. Ei sitä kyllä oltu mitenkään ihmeellisemmin teipattu mutta jotain turvaa edes. Ja nykyään mulle tulee 2 eri tullausilmoitusta samasta paketista mutta jos ennakkotullaat väärän niin tulli palauttaa rahat kyllä heti. Käytän Oma postin sovellusta tullaushommissa. Harmi kun jenkkiboxien tilaaminen on niin kallista nykyään, mullekin tuo 70 e on kyllä ihan kipurajoilla nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva saada palautetta sellaiselta, joka itsekin näitä bokseja tilailee<3 Ja hyvä vinkki toi kuvan tarkistaminen!

   Toi on pirun ärsyttävää, kun niitä tullausilmoituksia tulee nykyään useampi.. Mullehan jossain vaiheessa ilmestyi Omapostiin kuukausia sitten saapuneita paketteja luin ne olisivat vasta matkalla. Niille oli kaikille vaan luotu uudet lähetystunnuksen, vaikka paketit olin tosiaan saanut itselleni jo ajat sitten eivätkä ne todellakaan enää olleet matkalla :D

   Poista
 4. Hyvät ohjeet. Näitä lukiessa ei kyllä tullut himoa tilata, tuntui monimutkaiselta. 😅 Musta on selvästi tullut liian mukavuuden haluinen, sillä aikoinaan olin valmis tekemään lähes mitä tahansa, et sain jonkun himoitsemani tuotteen Suomeen. 😂 Pitäis joskus tehdä postaus, mitä kaikkea tuli väsäiltyä 2000-luvun alussa, jolloin netistä tilaaminen ei ollut lainkaan sellainen juttu kuin nykyään. 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tollanen postaus kuulostaa enemmän kuin kiinnostavalta! Tee ihmeessä :) Nythän sitä pitää aika itsestäänselvänä, että netistä saa tilattua lähes mitä tahansa, ja just jonkin välityspalvelun käyttö saattaa tuntua jo ärsyttävän monimutkaiselta tai vaikealta. Vaikka totuushan on, että nykyään kaikki on tehty lopulta aika helpoksi netistä tilaamisen suhteen :D

   Poista

Kiitos kommentista!