sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

Miten muokkaan blogikuvani?

Instagramin puolella on viime päivinä keskusteltu taas paljon kuvien muokkaamisesta - lähinnä kasvo-/meikkikuvien muokkaamisesta. On pohdittu luoko filtterien käyttö ja kuvien muokkaaminen, esimerkiksi ihon tekstuurin parantaminen yms. epärealistisia odotuksia ja myös ulkonäköpaineita erityisesti nuoremmille seuraajille. Lisäksi on kyseenalaistettu vaikuttajien uskottavuutta kertoa tuotteista, jos se toteutetaan täysin muokatuin kuvin, sillä tokihan esimerkiksi meikkivoide näyttää erilaiselta blurratulla iholla kuin iholla, jonka tekstuuri saa vapaasti näkyä. Oma mielipiteeni on, että jokainen tyylillään, kunhan on seuraajilleen rehellinen tekemisistään. Tarkoitan tällä siis sitä, ettei yritä kieltää mahdollisia räikeitäkin muokkaamisia ja Facetunen tms. käyttöä, mikäli niin tekee. Toisaalta jos tarkoitus on luoda sisältöä nimenomaan omalla naamalla, eli niillä meikkikuvilla, en ymmärrä miksi se pitäisi tehdä kasvonpiirteitä räikeästi muokaten. Kirkkauden säätämiset sun muut ovat asia erikseen, mutta kun omalla naamallaan meikkikuvia postaava vaikuttaja lähtee muokkaamaan kasvonpiirteensä täysin uuteen uskoon, liikutaan ehkä vähän harmaalla alueella. Toki pitää muistaa, että tällaisen toiminnan takana saattaa olla syitä, joita ei ulkopuolisille kerrota.

Mähän en itse ole koskaan mitään meikkikuvia postaillut koko naamastani ja satunnaisissa selfieissä saatan kyllä käyttää filttereitä, enkä ole mitään muuta koskaan väittänytkään. Mitään Facetunea en osaa käyttää tai en ole koskaan ainakaan kokeillut. Rehellisesti sanottuna koen sen jokseenkin hölmönä, jos vaikuttaja muokkaisi meikkikuviinsa välillä tökerösti huulensa suuremmiksi tai näyttäisi joka toisessa kuvassa kasvonpiirteiltään ihan erilaiselta. Niitä muokkauksia kyllä näkee, mutta onneksi nykyään liputetaan enemmän sen muokkaamattomuuden puolesta Edelleen sanon kuitenkin, että kukin tyylillään ja meillä kaikillahan on oma tapamme "tehdä somea". Rehellisyys ja läpinäkyvyys ovat kuitenkin itselleni ehdottoman tärkeitä asioita, joten oletan vaikuttajan sitten ihan rehellisesti myöntävän muokkauksen, mikäli kuvilleen niin tekee. Toki toivon myös, että jokainen saa somessa toteuttaa itseään vapaasti haluamallaan tavalla ilman, että kukaan hyökkää toista henkilöä vastaan kritisoiden esimerkiksi sitä kuvien muokkaamista.

Ajauduttiin vähän sivuraiteille tässä asiassa, mutta sitten aiheeseen! Eli miten minä itse muokkaan kuvia blogiin? Voisin veikata, että yhden yhtä täysin muokkaamatonta kuvaa ei mun blogissani ole nähty, sillä jokainen kuva on vähintäänkin rajattu. Muutan toki myös kaikki blogiin päätyvät kuvat saman kokoisiksi, mutta sitä en nyt tässä yhteydessä pidä kuvan muokkaamisena. Rajaamisen lisäksi muokkaan pääasiassa vain kuvien kirkkautta ja kontrastia. Joskus saturaatiota tai värejä, jotta saan ne vastaamaan paremmin todellisuutta erityisesti värikosmetiikan kanssa ja toisinaan saatan myös terävöittää joko koko kuvaa tai jotain tiettyä aluetta siinä. Jokunen vuosi sitten mulla meni kuvien muokkaaminen vähän yli, kun iso osa valkoisella taustalla otetuista kuvistani oli jo selkeästi todella ylivalottuneita, mutta toisaalta todennäköisesti parin vuoden päästä saatan taas ihmetellä tämän hetken muokkaamistyyliäni. Tässä postauksessa näette kuvapareja, joissa näkyy alkuperäinen (pienennetty) kuva sekä se, millaiseksi olen sen muokannut blogia varten. (Kollaaseissa osa kuvista on valitettavasti vähän rajautunut, koska muokatut kuvat ovat olleet suhteessa korkeudeltaan erikokoisia kuin alkuperäiset, vaikka leveys onkin kaikissa säädetty samaksi.)

En ole missään tapauksessa mikään ekspertti kuvien muokkaamisessa, saati valokuvaamisessa. Otan kuvani yli seitsemän vuotta vanhalla Olympuksen kameralla, jonka ostin siis aikoinaan nimenomaan blogia varten. Kallishan se oli, omalla mittapuullani, mutta alkaahan tolla toki jo olla ikää. En tiedä kameroista kovinkaan paljon ja tästäkin kamerasta löytyy varmasti lukuisia ominaisuuksia, joita en osaa käyttää tai edes tiedä niiden olemassaolosta. Harvemmin jaksan edes sen kummemmin muokkailla kameran asetuksia, joitan pieniä säätöjä lukuun ottamatta, sillä käyn jokaisen blogiin päätyvän kuvan joka tapauksessa läpi kuvanmuokkausohjelmalla. Kuvani voisivat varmasti olla miljoona kertaa parempia ja laadukkaampia, mutta mä olen ihan tyytyväinen tähän nykytasoon, sillä kirjoitan kuitenkin blogia enkä valokuvaa ammatikseni - kaikkien onneksi. 

Suurimmalla osalla bloggaajista on ihan selkeästi tunnistettava tyyli kuvata, tai ainakin itse tunnistan yleensä aika helposti ihan jo kuvista mistä seuraamastani blogista on kyse. Veikkaisin oman tyylinikin olevan varsin helposti tunnistettava ja mullahan on jo vuosia toistunut kuvissa vaaleat taustat, kukat ja muut mahdolliset pienet (monesti vaaleanpunaiset) rekvisiitat. Muokkaan blogikuvani tietokoneella Photofiltre ohjelmalla, jota olen käyttänyt yhtä kauan kuin olen blogia kirjoittanut. Olen miettinyt olisiko jokin parempi ohjelma/sovellus/sivusto tätä muokkaamista varten, mutta toisaalta kun muokkaaminen pääasiassa on sitä kirkkauden ja kontrastin säätöä, en näe syytä lähteä nykyistä ohjelmaa vaihtamaan.

Kuvaan blogikuvani nykyään lähestulkoon aina keittiömme ruokapöydällä, sillä keittiön ikkunasta saan parhaan valon ja pöytä on valkoinen. Aiemmin kuvasin makkarissamme lipaston päällä, mutta nykyään se ei onnistuisi enää senkään takia, että lipaston tilalla on vauvan pinnasänky. Joskus nappaan kuvia myös lattialla, mutta pääasiassa tosiaan ihan ruokapöydän päällä. Rajaan kuvista pois kaiken epäolennaisen, kuten mahdolliset muut tuotteet, ja toki otan kuvat monesti sen verran kaukaa, että rajaamalla saan kuvattavan asian riittävän keskelle ja lähelle lopullista kuvaa. Joskus ennen rajaamista saatan joutua kääntämään kuvaa, mikäli tuotteet esimerkiksi seisovat pöydän päällä pystyssä, mutta kamera on ollut vinossa kuvaa ottaessa. Yleensä rajaaminen on kuitenkin ensimmäinen asia, jonka kuvia muokatessa teen.

Rajaamisen jälkeen säädän kuvan kirkkautta ja kontrastia. Pyrin korostamaan sekä vaaleaa taustaa että tuomaan syvyyttä kuvattavan kohteen tummiin osiin, jolloin kontrastia on omaan makuuni riittävästi. Kontrastin säätö saattaa kuitenkin korostaa vähän liialti värejä, jolloin saatan joutua säätämään myös saturaatiota, jotta esimerkiksi luomiväripaletti vastaa sävyiltään paremmin todellisuutta. Pyrin siis värikosmetiikkaa kuvatessa mahdollisimman realistisiin sävyihin, vaikka tokikaan siinä en aina onnistu. Erityisesti talvella tämä tuottaa joskus enemmänkin päänvaivaa, jos joudun kuvaamaan keinovalossa tai muuten vähän heikossa luonnonvalossa. Joskus saatan myös terävöittää jotain kuvan osaa, mikäli kamera ei olekaan tarkentanut riittävästi johonkin kohtaan ja esimerkiksi tuotteen tai sen pakkauksen teksti ei erotu mielestäni riittävän selkeästi. Aiemmin tein tätä melkeinpä joka kuvalle, mutta nykyään huomattavasti harvemmin. Saatan myös muokata kuvistani pieniä virheitä pois, kuten esimerkiksi tuotteissa olevia pieniä tahroja, kukista pöydälle irronneita pieniä roskia tms. joita en ole kuvausvaiheessa huomannut. Tätä en kuitenkaan mitenkään systemaattisesti tee tai käy joka kuvaa milli milliltä läpi, jotta bongaisin kaikki pienet virheet.

Kuvissa tosiaan kahdeksan eri blogikuvani muokkausta. Osassa muokkausta on tehty enemmän kuin toisissa, mutta jokaista kuvaa olen kuitenkin muokannut. Näitä kuvapareja oli ihan hauska katsoa itsekin, kun tokihan tiedän kuvia muokatessani, että ne ovat erilaisia kuin alkuperäiset, mutta harvemminpa niitä tulee katsottua rinnakkain!

Mitä mieltä te olette kuvien muokkaamisesta? :)

6 kommenttia:

 1. Sulla onkin nättejä kuvia!

  Mä olen aivan toivoton kuvaamisessa ja laiska muokkaamaan niitä kuvia, joten blogin kuvat ovat mitä ovat :) Yritän kuitenkin pitää ne informatiivisina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti :) Tärkeintä mun mielestä kuvissa onkin just se, että ne näyttävät oleelliset asiat ja sulla taas esimerkiksi tekstit kertovat ihan älyttömästi tuotteista, vaikkei sun kuvissakaan mitään vikaa mun silmissäni ole!

   Poista
 2. Sun kuvat on tosi nättejä ja ihania, ihanaa kun on tuo valkoinen tausta+kukat, sun signature. Haluaisin itsekin ottaa enemmän semmoisia kuvia. Käytän myös liian vähän mun kameraa ja otan aidosti kuvat mun puhelimella, muokkaan lightroomissa kevyesti (keltaisuus/sinisyys, värien mieto korostus oikeampaan suuntaan eli realistiseen ja rajaukset). Edelleen, sun kuvat on hyviä ja tykkään niistä, en missään vaiheessa epäile kuvamanipulaatiota tai mitää feikkiä :) Nyt asumiset meillä liian ahtaat, jotenkin tuntuu turhalta kaivaa oikeasti kamera esiin ja ottaa mitään kauniita kuvia kun ei ole mitään hienoja taustoja käytössä. Toki ostin joskus värikartonkeja joiden päällä kuvata, ehkä pitäisi käyttää niitäkin enemmän. Kiva että kirjoitit tällaisesta aiheesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos<3 Puhelimella on kieltämättä helppo napsaista kuvia, kun se kulkee käytännössä aina mukana ja kamera täytyy erikseen käydä sitten hakemassa :D Tosin mulla tulee laadullisesti sen verran parempia kuvia yleensä kameralla kuin puhelimella, vaikkei mun puhelin mikään halvin tai huonoin mahdollinen olekaan, joten sen takia napsin ihan mieluusti blogikuvat kameralla :) Toi on kyllä tylsä, jos ei oikein oo mitään sellasia "kuvauspisteitä" kotona, missä olisi kiva ottaa kuvia! Noi kartongit on näppäriä, itsekin käytän niitä silloin tällöin, jos haluan vähän vaihtelua valkoiselle taustalle. Kiitos kommentista taas Katri<3

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus! Sulla on aina tosi nätit kuvat:) Itsekin arvostan rehellisyyttä ennen kaikkea. Jokainen saa toki muokkailla halutessaan kuvia vaikka kuinka erilaisilla ohjelmilla, mutta toisaalta mielestäni ei tarvitsisi pyrkiä täydellisyyteen. Ja onko se enää sitten niin kaunistakaan! Mulla sama, että kirkkautta joudun miltei joka kerta kuvista säätämään ja aika usein rajaamaan. Joskus sitten jotain muuta säätämistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos<3 No sepä, kun kukaanhan täällä ei täydellinen ole, joten sellaiseen ei munkaan mielestä tarvitse pyrkiä - oli kyse sitten naamakuvista tai tuotekuvista! Rajaamiset ja kirkkauden säädöt on varmasti aika monelle ne tärkeimmät asiat kuvia muokatessa :)

   Poista

Kiitos kommentista!