tiistai 23. marraskuuta 2021

Kaksoispuhdistus - miten ja millä tuotteilla?

Multa pyydettiin postausta liittyen kaksoispuhdistukseen ja päätin tarttua samantien tuumasta toimeen! Kuten monet pitkäaikaiset lukijani varmasti tietävät, olen puhunut kaksoispuhdistuksesta lukuisia kertoja eri asianyhteyksissä ja olen liputtanut sen puolesta nyt jo useamman vuoden. Omasta mielestäni se on itselleni ehdottomasti paras tapa poistaa meikit ja puhdistaa iho kunnolla päivittäin. Täytyy kuitenkin muistaa, että se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Jos sinä et koe tarvitsevasi kaksoispuhdistusta, hyvä niin. Joillain saattaa myös allergiat ja yliherkkyydet esimerkiksi öljyjä kohtaan aiheuttaa sen, ettei kaksoispuhdistusta edes voi toteuttaa ainakaan perinteisten öljyputsarien kanssa. Kaikki eivät myöskään yksinkertaisesti pidä kaksoispuhdistuksesta ja osa kokee sen liian vaivalloisena. Oma ihotyyppi määrittää myös aika paljon sitä, millaista puhdistusta oma iho tarvitsee, mutta lähtökohtaisesti sanoisin, että tähän vaikuttaa enemmänkin käytetyt tuotteet, ei niinkään se että ihonpuhdistus toteutetaan kahdella eri tuotteella. Nyt keskitytään kuitenkin perusasioihin kaksoispuhdistuksessa ja siihen, miksi itse koen sen loistavana asiana!

Kaksoispuhdistuksella tarkoitetaan siis hyvinkin yksinkertaisesti ihonpuhdistusta kahden eri puhdistustuotteen kanssa. Kaksoispuhdistuksesta puhuttaessa puhutaan yleensä ykkösvaiheen putsarista sekä kakkosvaiheen putsarista, joilla on tietyt keskinäiset erot. Ykkösvaiheen putsari on yleensä aina öljypohjainen (puhdistusöljy tai -balmi), sillä sen on ennen kaikkea tarkoitus liuottaa iholta pois meikki ja muu öljyllä liukeneva lika. Öljy tai balmi hierotaan rauhassa kuivin käsin kuiville kasvoille, jonka jälkeen kasvot huuhdellaan veden kanssa. Vaihtoehtoisesti kasvot voi puhdistaa myös esimerkiksi musliiniliinan tai jonkin vastaavan meikinpoistoon tarkoitetun liinan kanssa, sillä kaikki puhdistusöljyt eivät liukene kasvoilta pelkän veden kanssa. Puhdistusöljyjen tulisi poistaa myös silmämeikki, mutta itse käytän henkilökohtaisesti siihen vielä erillistä silmämeikinpoistoainetta.

Kakkosvaiheen putsari taas on yleensä vesipohjainen (esim. puhdistusmaito, -geeli tai -vaahto) ja sen on tarkoitus puhdistaa iho ja ihohuokoset. Kakkosvaiheen putsari vie mennessään myös viimeiset meikkirippeet, ja mikäli ensimmäisenä käytetty öljyputsari ei emulgoidu kasvoilta täysin pelkällä vedellä, puhdistaa kakkosvaiheen putsari usein myös sen. Kakkosvaiheen putsari tulee valita erityisesti oman ihotyypin mukaisesti eikä sen tarvitse olla enää kaikkein tehokkain mahdollinen edes rasvoittuvalla iholla, sillä ykkösvaiheen putsarina käytetty öljy on kuitenkin jo tehnyt ison työn ja puhdistanut esimerkiksi käytetyn meikin kasvoilta pois.

Ykkösvaiheen putsareista omia ehdottomia suosikkejani ovat nestemäiset öljyputsarit. Näitä löytyy lukuisia erilaisia niin "tavallisen synteettisen" kosmetiikan kuin luonnonkosmetiikankin puolelta. Itse suosin tällä hetkellä pitkälti korealaisen kosmetiikan öljyputsareita, sillä niissä on yleensä loistava hinta-laatusuhde. Pidän itse eniten sellaisista puhdistusöljyistä, jotka emulgoituvat kasvoilta veden kanssa, sillä ne toimivat tarvittaessa hyvin myös yksinään ilman jotain toista puhdistusainetta tai vaikkapa sitä musliiniliinaa. Kuvassa näkyvä Coxir Ultra Hyaluronic Cleansing Oil (noin 20,00 €/150 ml) on kestosuosikkini, jonka pariin palaan aina uudestaan ja uudestaan. Vierestä löytyvä the SAEM Natural Condition Cleansing Oil (noin 14,00 €/180 ml) on myös todella loistava tuote superedulliseen hintaan.

Myös balmimaiset puhdistustuotteet soveltuvat hyvin kaksoispuhdistuksen ensimmäiseen vaiheeseen. Balmien koostumus on kiinteämpi, mutta kasvoille hierottaessa ne yleensä sulavat öljyksi, jolloin niitä on helppo hieroa kasvoille ja meikit liukenevat pois nopeasti. Balmien ehdoton valtti on se, että kerralla niitä kuluu ihan superpieni määrä, joten nämäkin kaksi kuvassa näkyvää purnukkaa tulevat kestämään omassa käytössäni todella kauan. Huonona puolena sanoisin nimenomaan sen, että tuotteet ovat kätevän pumppupullon sijaan monesti vähän kömpelön kokoisissa pakkauksissa, mutta tämäkin on pitkälti maku- ja tottumiskysymys. Kuvassa näkyvät The Skin House Lemon Sorbet Cleanser (noin 22 €/100 ml) ja the SAEM Natural Condition Avocado Cleansing Cream (noin 16,00 €/300 ml) ovat molemmat erinomaisia valintoja ykkösvaiheen putsareiksi.

Seuraavaksi päästään kakkosvaiheen putsarien pariin! Tähän tarkoitukseen soveltuu siis hyvin monenalaiset puhdistustuotteet, kuten puhdistusgeelit, -maidot ja -vaahdot. Itse en kuivaihoisena yleensä suosi geeliputsareita, sillä monet niistä ovat omalle iholleni liian tujuja ja puhdistavia, mutta poikkeuksiakin löytyy enkä sanoisi geeliputsarien olevan automaattisesti ihoa kuivattavia. Tällä hetkellä mulla on käytösä Ecooking Cleansing Gel (noin 26,00 €/200 ml), joka on ollut omalle iholleni ihan hyvä tuote. Puhdistusmaitoja en tällä hetkellä omista yhtäkään, mutta puhdistusvaahtoja multa löytyy pari kappaletta. Ekopharma Vadelma Puhdistusvaahto (noin 25,00 €/250 ml) on yksi suosikkiputsarini ikinä, sillä vaikka myös puhdistusvaahtoja pidetään monesti kuivattavina, on tämä tehty ottaen nimenomaan kuivan ihon tarpeet huomioon. Toisena puhdistusvaahtona multa löytyy tällä hetkellä Frudian My Orchard Mochi Cleansing Foam (noin 7,50 €/120 g), jota olen kuitenkin testannut vasta kerran, joten siitä en osaa vielä sen tarkemmin sanoa. Kakkosvaiheen putsaria valitessa tärkeintä onkin ottaa huomioon oma ihotyyppi ja sen tarpeet.

Kenelle siis suosittelen kaksoispuhdistusta? Kaikille, jotka käyttävät kasvoillaan meikkiä ja joilla ei ole mitään estettä käyttää esimerkiksi öljypuhdistusaineita. Toki ihon voi puhdistaa muullakin tavalla käyttäen kahta putsaria ja monet suosivat esimerkiksi misellivettä tässä yhteydessä. Itselleni perinteinen kaksoispuhdistus tarkoittaa kuitenkin nimenomaan öljy+vaahto/geeli/maito yhdistelmää, joten en tässä postauksessa lähtenyt enää sen tarkemmin avaamaan muita vaihtoehtoja. Itse en tee kaksospuhdistusta, mikäli kasvoillani ei ole päivän aikana ollut meikkiä, mutta meikkiä käyttässä se on itselleni ihan ehdoton. Ihoni puhdistuu tällä tavalla selkeästi paremmin, epäpuhtaudet ovat vähentyneet entisestään ja ihoni voi silminnähden paremmin. Kaikki eivät toki varmasti saa kaksoispuhdistuksesta samanlaista hyötyä, mutta suosittelen kokeilemaan, mikäli asia yhtään kiinnostaa!

Suositteko kaksoispuhdistusta? :)

6 kommenttia:

 1. Kyllä, teen sen ensin geelimäisellä putsarilla jolla lähtee myös silmämeikki, ja toisena vaiheena pesen vahvemmalla putsarilla ( geeli tai muu mutta ei öljy/balmi ). En käytä öljyjä tai balmeja koska ne justiin ärsyttävät silmiä ja jättävät ne rähmäisiksi. Kolmas steppi on miselli jonka jälkeen alan kosteuttamaan ihoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo muistelinkin, että sulle ei noi öljyt/balmit sovi ja varmasti on monia muitakin, joilla ei ainakaan silmät niitä kestä! Onneksi löytyy vaihtoehtoja tehdä kaksoispuhdistus muulla tavoin, toi sun esimerkki on hyvä niille, jotka ei voi öljyjä käyttää :)

   Poista
 2. Tuota sorbettia olisi kiva kokeilla :) oon kyllä tosi onnellinen, että olen löytänyt kaksoispuhdistukset - beter late than never. Käyttämäni öljy on oikein öljyistä eikä varmaan oikeasti olisi eroa ottaisiko rypsiöljyn kaapista vai sen.. *kjeh* toivottavasti kukaan ei ota tuota tosissaan :D Mulla nyt juuri korkattu tuo sama ecookingin geeli ja mun makuun se on liian yrttinen, en jotenkin tykkää siitä, mutta kyllä tulee varmasti käytettyä kaikki ennenkun voi ostaa uutta purkkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota sorbettiputsaria voin suositella! Se on ihan superriittoisaa ja oikeesti hyvää tavaraa<3 Jotkut puhdistusöljyt on kyllä tositosi öljyisiä, ja hei käyttäähän jotkut ihan ruokaöljyjäkin tässä tarkoituksessa.. :D Ecookingista oon kuullut muiltakin samaa, että tuoksu on liian yrttinen, mutta mun nenään toi ei tuoksu juuri miltään. Tää johtuu siis ihan siitä sairastetusta koronasta, kun hajuaisti on valitettavasti edelleen tosi puutteellinen. En tykkää itse yhtään siitä yrttisestä tuoksusta, mikä tossakin varmasti on, joten ehkä täytyy nähdä jotain positiivistakin tässä hajuaistin puutteellisuudessa, kun nyt voin käyttää tota ihan mielelläni :'D

   Poista
 3. Mä en voisi ajatella ihonhoitoa ilman kaksoispuhdistusta. Se on iltaisin vaan ihan ehdoton juttu. <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!