tiistai 26. lokakuuta 2021

Ylihinnoittelevatko jotkin brändit tuotteensa?

Moi! Tänään taas vähän pohdiskelevampaa postausta aiheesta, joka on pyörinyt mun päässäni jo jonkin aikaa. Otsikkokin sen jo kertoi eli tänään puhutaan siitä ylihinnoittelevatko jotkin kosmetiikkabrändit omat tuotteensa. Kosmetiikkaa on ymmärrettävästikin monenhintaista niin meikkien kuin ihon- ja hiustenhoidonkin osalta. On superedullisia markettibrändejä ja älyttömän kalliita selektiivisen kosmetiikan brändejä, joita myydäänkin vain harvoissa ja valituissa paikoissa. Suurin osa brändeistä sijoittuu hintansa puolesta johonkin tähän välimaastoon, ja on toki jokaisen oma subjektiivinen näkemys mitä brändejä pitää edullisina ja mitä kalliina. Jollekin henkilölle 15 euron kasvovoidepurnukka voi olla jo törkeän hintainen, kun samaan aikaan joku toinen voi kokea, että kaikki alle 100 euroa maksavat voiteet ovat edullisia.

On myös hyvä ymmärtää, että kosmetiikkatuotteen hintaan vaikuttaa todella moni asia lähtien totta kai siitä, mitä ainesosia se sisältää. Lisäksi hintaan vaikuttaa esimerkiksi tuotteen valmistusprosessi ja valmistusmaa, pakkaus, mistä käytetyt raaka-aineet ovat peräisin ja moni muu asia aina brändin imagosta lähtien. Onhan se varmasti jokaiselle selvää, että ostaessaan Diorin viiden sävyn luomiväripaletin, on hinnassa huomioitu myös se, että paletin päällä lukee Dior. Osalle selektiivisen kosmetiikan käyttö voi toki olla pelkkä statuskysymys ja halu näyttää, että on varaa, mutta suurin osa varmasti ostaa kalliimpia kosmetiikkatuotteita ihan siitä syystä, että kokee ne laadukkaiksi. Itse en ole esimerkiksi edellä mainittuja Diorin luomivärejä koskaan kokeillut, mutta ilmeisesti niiden laatu on erinomainen, jolloin brändin tuotteista pitävät varmasti maksavatkin mieluusti tuotteen (omasta mielestäni) korkeahkon hinnan. Diorin tyyliset brändit ovat siis onnistuneet lunastamaan odotuksensa ja tuotteista yleisesti maksetaan suurempiakin summia, sillä niiden laadukkuuteen pääasiassa luotetaan.

Ihmetystä itsessäni aiheuttavat kuitenkin tuotteet, joissa laatu ja hinta eivät tunnu lainkaan kohtaavan. Sain hiljattain kauneusboksin mukana kolmen siveltimen setin, jonka hinnaksi sanottiin $58,00 eli yhden siveltimen kappalehinta olisi näin reilu $19,00. Laadukas meikkisivellin voi yksittäin ostettuna totta kai maksaakin sen parikymppiä ihan helposti, mutta itse en miellä laadukkaaksi siveltimeksi sellaista, jonka karvat sojottavat jo valmiiksi jokaiseen mahdolliseen ilmansuuntaan. Tällainen saa väkisinkin miettimään mistä tuotteen hintalappu on peräisin ja kuinka paljon sitä ilmaa hinnassa oikeasti onkaan. Toki olen sitä mieltä, että sekä tuotteen valmistajan että sitä myyvän tahon tulee saada korvaus tehdystä työstä, mutta myös kuluttajan tulee saada vastinetta rahoilleen tuotetta ostaessa. Jos koko setin arvoksi olisi sanottu tuo yksittäisen siveltimen $19,00, olisin ollut ihan tyytyväinen - nyt en ollut, sillä en ymmärtänyt mistä hinta on peräisin.

Avant on yksi ihonhoitobrändi, joka on puhututtanut useampaakin vaikuttajaa tässä viimeisten vuosien aikana. Tuotteiden hinnat kieppuvat siellä sadan euron paremmalla puolella, ja vaikka ne ihan hyviä ovatkin, monet ovat olleet sitä mieltä, etteivät ne ihan niin hyviä ja ihmeellisiä ole. Lisäksi on pohdittu miten voi olla mahdollista, että niin hintavia tuotteita putkahtelee säännöllisen epäsäännöllisesti vähän jokaisesta kauneusboksista ja vieläpä täysikokoisina. En itse ikimaailmassa maksaisi Avantin tuotteista niiden täyttä hintaa, vaikka mielelläni olen boksien mukana saatuja tuotteita käyttänytkin. Niiden INCI-listat eivät mielestäni kuitenkaan ole mitenkään järisyttävän ihmeellisiä, joten en olisi itse valmis laittamaan satoja euroja Avantin tuotteisiin. Brändi on muutenkin jäänyt suomalaisille ehkä vähän vieraammaksi ja monet mieltävätkin sen juuri "kauneusboksibrändiksi". Voihan olla, että Briteissä Avant on hurjan arvostettu ja hypetetty brändi, mutta omissa silmissäni se ei ole mitenkään erikoinen. Nämä on niitä mielikuvia, joita ihmiset luovat brändeistä ja jotka totta kai vaikuttavat myös siihen, missä arvossa kukin tuotteet näkee.

111Skin on tullut itselleni tutuksi Ipsy Glam Bag Plussan mukana. Kyseessä on todella kalliita kosmetiikkatuotteita valmistava yritys, joka on ilmeisesti myös joidenkin julkkisten suosiossa. Eikä ihme, sillä tuotteiden hinnat ovat todella, todella kovia. Miltä kuulostaa $280,00 arvoinen yövoide tai $135,00 arvoinen heleyttävä boosteri? Hyvältä siinä kohtaa, kun ne saa "ilmaiseksi" kauneusboksin mukana, mutta taas ollaan sen edessä, että olisinko itse valmis maksamaan juuri näistä tuotteista tuollaista summaa. Ei, en olisi. 111Skinin tuotteissa INCI-listat eivät välttämättä ole huonoimpia mahdollisia, mutta jos sieltä voidepurkin ainesosista ei löydy vähintään kultahippuja ja vieläpä runsasta määrää, en olisi itse valmis maksamaan siitä lähes kolmeasataa dollaria. Taas kerran jaksan ihmetellä miten näin arvokkaita tuotteita voidaan laittaa jakoon kauneusboksiin noin suuria määriä, mutta toisaalta mä en tiedä yhtään millä perusteella boksien tuotteet valikoidaan ja mitkä seikat siellä taustalla vaikuttavat, joten ehkä ihmettelen ihan turhaan eikä tässä ole mitään outoa. Joka tapauksessa 111Skin on jälleen kerran yksi brändi, jonka tuotteista en olisi itse valmis maksamaan noin suuria summia, vaikka toistaiseksi olen kaikista testaamistani tuotteista kyllä pitänyt.

En ole Avantin tai 111Skinin kohdalla missään tapauksessa oikea henkilö varsinaisesti arvioimaan ovatko tuotteet ylihintaisia. Omalle kukkarolleni ne ovat ja ehkä juuri osittain siitä syystä, ettei kumpikaan brändeistä tai niiden tuotteista vastaa sitä mielikuvaa, mitä itse toivoisin noin hintavilta tuotteilta saavani. Molemmat brändit ovat myös vain esimerkkejä, sillä tokihan löytyy monia muita vastaavia hintavampia brändejä, joista mulla on täysin samat fiilikset. Toki löytyy paljon edullisempiakin brändejä, joissa sisältö ei korreloi tuotteen hinnan kanssa, mutta valitsin tähän esimerkiksi nyt kaksi selkeästi hintavampaa brändiä. Kuluttajana on mahdoton tietää mihin kaikkeen tuotteiden hinnat pohjautuvat, eikä se ole koskaan tyhmä joka pyytää, mutta en usko olevani ainoa, jota joskus mietityttää ovatko jotkin kosmetiikkatuotteet selkeästi ylihinnoiteltuja?

Mitä mieltä olette, onko joidenkin kosmetiikkabrändien tuotteissa ylihintaa? 

8 kommenttia:

 1. On todellakin...muistan ajan kun Diorin viisikot maksoivat 50 - 55 e ja niitä sai 35 e:llä netistä. Nykyään Viisikko taitaa maksaa 77 e niin huh huh...toki sitä laatua on paranneltu vuosien mittaan ja onhan ne ihania sekä laadukkaita...mutta nykyhinta menee mulla ihan yli ymmärryksen koska kyseessä on VAIN 5 nappia, ja verrataanpa vaikka Jeffree Starin tai Urban Decayn paletteihin montako nappia niissä on ja paljon halvempaan hintaan. Ökyily maksaa! Mutta onhan Diorin ripsiväri nyt kuitenkin paljon parempi kuin joku essence, että kyllä niissä jonkunlainen laatu on sitten takana. Kyllä minäkin ostaisin kalliimpaa jos ei tarviisi hintoja vahtia.

  Sama asia autoissa, pitää vähän avata lompakkoa enemmän jos mieli ajaa Mersulla Fiatin sijaan. Laatu ( ja status ) se niissäkin maksaa. Harvemmin näkee 550 000km ajettua halpisautoa, Mersuissa niin paljon ajetut maksaa vielä hunajaa ja niillä on edelleen jälleenmyyntiarvoa.

  Palataan vielä Avantiin ja muihin kauneusboxibrändeihin. Ovathan ne mullekin tutuksi tulleet kun boxeja tilaan. En ole itseasiassa yhtään Avantia kokeillut koska incit ei vakuuttaneet enkä ostaisi jatkossa niin kalliita tuotteita. Ihonhoidossa luen inciä ja tunnustelen sopivuutta iholleni, ehkä olen löytänyt suosikit keskihintaisista tuotteista. Myös melko edullisissa on hyviä mutta jotkut Lidlin tai Tokmannin ihan halpistuotteet on njääh. En jaksa uskoa että niissä on niin panostettu ainesosiin, ja jos vaan incejä osaa lukea niin mulla jää kaikki Hellä Mietoset hyllyyn, oli niissä hinta halpa vai kalliimpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hinnat nousseet melkoisesti, kun mun mielestä jo toi 50 euroa on paljon viiden sävyn paletista :D Diorilla on kuitenkin just se hyvä puoli, että ihmiset näkee yleisesti ajateltuna brändin laadukkaana eikä noita hintoja sen takia välttämättä edes ihmetellä. Sitten kun alkaa just ajatella vähän tarkemmin ja verrata muihinkin laadukkaisiin brändeihin, kuten noi sun mainitsemat, huomaa että onhan noilla viisikoilla melkoinen hintalappu :D

   Autoista mä en tiedä mitään, mutta ihan varmasti se on just noin! Autoilla nyt muutenkin on merkkien suhteen melkoisia statuseroja, sen jopa minä ajokortiton ihminen tiedän :D

   Toi on ilmeisesti aika monille turn off, kun tietää ettei kuitenkaan maksaisi niistä tuotteista moisia hintoja niin ei niitä tee silloin mieli testata lainkaan. Mä kyllä kokeilen mieluusti kaikki mahdolliset, kun muutenkin tällä hetkellä tuntuu, etten ikinä pääse palaamaan niihin omiin vanhoihin suosikkeihin, saati muutenkaan ostamaan uudestaan juuri mitään ihonhoitotuotteita, kun varastot täyttyy muilla :D Joo kyllä sekin on fakta, ettei ne kaikki parin euron tuotteetkaan sitten todella ole sisällöllisesti millään tasolla hyviä tai laadukkaita. Mä en koe olevani ainesosien suhteen mikään vaativin mahdollinen, en sinnepäinkään, mutta joskus kävelee vastaan sellaisia tuotteita, että pitää pariin kertaan miettiä voiko sitä ihonhoitotuotteeksi sanoa ollenkaan :D

   Poista
 2. Varmasti on! Mun mielestä selektiivisestä kosmetiikasta on hölmöä tehdä statuskysymystä! Sillon sun pitäisi erikseen kertoa kavereille joita näet ulkona että tämä huulikiilto on diorin, meikkivoide vaikka lancomen ja kasvovoide alla joku sensain 110e arvonen purnukka. Ennemmin statusta varten hankkisin kivan laukun tai auton :)

  Koska joskus vertailin huulia "pullistavia" huulikiiltoja ei se 42 euron diorin lip maximiser rehellisesti eronnut mitenkään puoliksi halvempaan buxomiin.

  We Care Iconin siveltimet on mielestäni hyviä ja hinta on 7-18 euroa per sivellin ja ne lunastavat hintansa. Näin kuvan niistä sun siveltimistä ja luin sun arvostelun, enkä kyllä ikinä ostaisi niitä kaupasta täyteen rahaan.

  En ikinä maksaisi myöskään Avantista noin paljon, jostain Sensaista tai Bioeffectistä voisin maksaa jos haluaisin kovasti kokeilla tuotteita. Samoin todella iso edullisuus on ollut mulla turn off sitten Essencen tai Catricen kohdalla enkä tästä syystä ole merkkejä oikein aiemmin testaillut. Mutta nehän on oikeasti ihan hyviä ja kelpoja eikä tarvitse maksaa itseään kipeäksi näistä tuotteista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hölmöähän se onkin, mutta silti on valitettavan paljon myös niitä, jotka katsovat nenänvartta pitkin toisten markettikosmetiikkatuotteita ja tuovat julki sen, että itse ostavat kosmetiikkansa vain Stockalta tms. Laukut, vaatteet ja muut asusteet on kyllä helpompia tapoja näyttää, että sitä rahaa löytyy :D

   We Care Iconilla on tosi kivoja tuotteita! En oo pitkään aikaan mitään testannut heiltä, mutta hinta ja laatu kohtasi kyllä munkin mielestä :) Noissa Sensain ja Bioeffectin tuotteissa on Avantiin verrattuna varmaan monilla just se mielikuvaero, kun itsellenikin noi kaksi ensin mainittua luo kuvaa laadusta. Avantista tulee aina mieleen kauneusboksit ja ylihinta, vaikkei tuotteissa välttämättä mitään vikaa olisikaan. Essencellä ja Catricella on mun mielestä molemmilla tosi kivoja tuotteita, mutta vastaavasti löytyy sitten toki myös niitä hutituotteita :D Catricen meikkivoiteet esimerkiksi on täyttä kultaa<3

   Poista
 3. Saanko esittää postaustoiveen, olisi kiva jos tekisit sellainen kysymys-vastaus postauksen jossa vastaisit yleisimpiin tietoihin sinusta ja blogistasi, olisi kiva tutustua paremmin sekä sinuun että blogisi historiaan! ♥

  Raikasta syksyä!

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti saa! Ajattelitko, että lukijat saisivat esittää niitä kysymyksiä vai että nappaisin jostain jonkun valmiin kysymyspohjan ja vastailisin sitten niihin..? :)

   Ihanaa syksyn jatkoa sinullekin ♥

   Poista
 4. Tämä on aihe, joka on kiinnostanut minua kovasti. Itse lopetin kauneusboksien tilaamisen juurikin näiden Avantien sun muiden takia. Hinnat ovat merkkiluksuskosmetiikan tasolla ja silti näytti, että niitä jaellaan monissa eri kauneusbokseissa. Mietitytti, että onko edes ajateltu, että kukaan ostaisi niitä ilmoitetuilla ovh-hinnoilla. Ainakin näiden tuotteiden kanssa saatiin boksin arvo näyttämään tosi korkealta, mutta se arvo ei vaan tuntunut omasta mielestä oikealta ja tuli välillä vähän höynäytetty olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tosi pitkälti samat fiilikset sun kanssa! Boksien arvohan nousee taivaisiin noiden yksittäisten tuotteiden kanssa, mutta kuinkahan moni niitä jatkossa sitten tulee ostamaan? Tykkäsin esim. Bettessä aikoinaan juuri siitä, että bokseista tuli paljon sellaisia edullisia/keskihintaisia tuotteita, joita voi hyvin itsekin käydä sitten nappaamassa kaupasta mukaan. Nykyään Goodieboxit, LF:n Beauty Boxit ja Glossyboxit on täynnä brändejä, joita ei Suomesta niin vaan saakaan. Puhumattakaan nyt sitten noista Jenkkibokseista, mutta toisaalta niitä tilaan pitkälti meikkien takia.

   Poista

Kiitos kommentista!