perjantai 13. maaliskuuta 2020

Kuinka tilata kauneusbokseja Jenkeistä?


Moikka! Pitempään mun blogiani seuranneet ovat varmasti tietoisia siitä, että mä tilaan tällä hetkellä kahta eri ulkomaista kauneusboksia, jotka tulevat molemmat Jenkeistä. Boxycharmia olen tilannut kohta pari vuotta ja Ipsy Glam Bag Plussaa puolen vuoden ajan. Jenkkiboksit tuntuvat kiinnostavan suomalaisia kovasti, mutta ongelmanahan näissä on se, ettei Ipsy tai Boxycharm kumpikaan toimita paketteja suoraan Suomeen. Saadakseen paketin Suomeen on käytettävä välityspalvelua, kuten Shipitoa tai Planet Expressiä. Tässä postauksessa kerron pääpiirteittäin kuinka Jenkkiboksien tilaus tapahtuu välityspalveluita käyttäen, mitä kaikkea tilauksessa ja sen lähetyksessä tulee ottaa huomioon ja mitä boksi loppujen lopuksi tulee maksamaan.

Postauksen kuvat on otettu Planet Expressin sivuilta, mikäli kuvatekstissä ei toisin mainita.

Yleisnäkymä Planet Expressistä, kun yksi paketti on saapunut varastolle ja odottaa eteenpäin lähettämistä.

1. Luo tunnus välityspalveluun, Shipito tai Planet Express, ja hanki sieltä oma jenkkiosoitteesi.
Kaikki lähtee liikkeelle siitä, että luot tunnuksen joko Shipitoon tai Planet Expressiin, jolloin he antavat sinulle oman osoitteesi varastolle. Osoitteet ovat siis jokaiselle yksilöityjä ja tämä on se osoite, joka sinun tulee laittaa kauneusboksisi toimitusosoitteeksi boksia tilatessasi. Samalla täytät palveluun myös oman osoitteesi Suomessa, jonne välityspalvelu pakettisi lähettää.

Kumpi sitten kannattaa valita, Shipito vai Planet Express?

Mulla on itselläni kokemusta molemmista välityspalveluista ja tällä hetkellä käytän Planet Expressiä. Omien kokemusteni mukaan Planet Expressin sivu on hitusen sekavamman oloinen kuin Shipiton, mutta periaatteessa molemmat sivustot toimivat täysin samalla tavalla. Planet Expressissä on kuitenkin yleensä selkeästi edullisemmat toimitukset kuin Shipitolla. Vertailuna esimerkiksi usein käyttämäni USPS:n ePacket, jonka toimitusaika on 12-18 arkipäivää, on viime aikoina maksanut Shipitolla noin $28,00 kun taas Planet Expressillä sama toimitustapa maksoi noin $18,00 eli siis kymmenen dollaria vähemmän. Toki hinta riippuu aina lähetettävän paketin koosta, mutta yleensä kauneusboksit ovat kuitenkin suhteellisen samankokoisia. Shipitolla jostain syystä tuntuu muutenkin seilaavan noiden pakettien hinnat, sillä välillä sama toimitustapa tosiaan maksaa sen 10 dollaria enemmän kuin kuukauden päästä, vaikkei paketin koko juuri vaihtuisi. 

Kuvanottohetkellä itselläni oli rahaa $4,68 Planet Expressillä. Jouduin siis lisäämään rahaa ennen paketin lähettämistä.
Tässä vaihtoehdot, millä tavalla rahaa pystyy lisäämään Planet Expressillä.

Hinnan lisäksi näillä kahdella välityspalvelulla on ero siinä, että Planet Expressille täytyy lisätä rahaa jo ennen paketin lähettämistä tai heti sen jälkeen, jotta "tilillä" on rahaa, kun paketti lähetetään varastolta eteenpäin. Shipitolla maksu taas suoritetaan aina pakettia lähettäessä automaattisesti osana lähettämistä erillisenä maksuna, eli Shipitolle ei samalla tavalla saa ns. varastoitua rahaa kuin Planet Expressille. Planet Expressille täytyy jo rekisteröimisvaiheessa muistaakseni ennen osoitteen saamista tallettaa muutama euro rahaa, jotka toki saa sitten itselleen käyttöön myöhemmin. Kumpaankaan palveluun rekisteröityminen ei siis periaatteessa kuitenkaan maksa mitään.

Tässä oma jenkkiosoitteeni Planet Expressillä.

2. Tilaa kauneusboksi itsellesi.
Kun olet saanut itsellesi jenkkiosoitteen, tilaa haluamasi kauneusboksi itsellesi. Muista tässä kohtaa lisätä toimituspaikaksi jenkkiosoitteesi. Jenkeissä osoitteet ovat hitusen erilaisia kuin Suomessa, mutta samalla tavalla siellä laitetaan osoite osoiteriville, kaupunki sille varattuun kohtaan, postinumero omaansa jne. Osoiterivejä on yleensä kaksi, mutta ainakin Ipsyllä koko osoite mahtui yhdelle riville ja hyvin ovat paketit tulleet perille. Boxycharmissa jouduin muistaakseni katkaisemaan osoitteen ja laittamaan osan toiselle riville, mutta siis kunhan se osoite on kokonaisuudessaan lisätty sinne niin kyllä se paketti perille löytää.


3. Jää odottamaan, että paketti saapuu välityspalvelun varastolle.
Sekä Shipito että Planet Express lähettävät sähköpostin, kun uusi paketti on saapunut varastolle. Suomessa on totuttu siihen, että Postin lähettämät paketit ovat päivässä tai parissa perillä, mutta Jenkeissä noita bokseja saa aina odotella tovin jos toisenkin, mutta tähän asti jokainen tilaamani paketti on kuitenkin päässyt perille varastolle. Paketit nimetään tyylillä "Package/Parcel A, Package/Parcel B" jne. ja niistä otetaan varastolla aina muutama kuva, jotta pystyt näkemään tarkemmin mistä paketista on kyse.


4. Lähetä paketti varastolta Suomeen.
Ennen lähettämistä täytyy molemmissa välityspalveluissa täyttää tullia varten tietyt esitiedot paketista. Ilman näitä tietoja pakettia ei pysty lähettämään eteenpäin. Käytännössä tässä vaiheessa siis kerrotaan onko paketti ostos vai saatu lahja, mitä se sisältää, mikä on sisällön arvo, sisältääkö se jotain kiellettyjä (akkuja, pattereita tms.) ja hyväksytään kaikki ehdot sun muut. Tässä ei minuuttia kauempaa mene, sillä käytännössä homma toimii rasti ruutuun menetelmällä. Lukuun ottamatta sitä, että sisältö pitää kirjata ja sen arvo ilmoittaa. Itse kirjoitan yleensä sisällöksi hyvinkin ympäripyöreästi esim. Skincare Products, sillä Boxycharmeissa esim. ei voi tietää mitä paketti sisältää, ja arvo on se, jonka olen boksista maksanut. Molemmat tilaamani boksit maksavat $25,00. Nämä ovat myös ne tiedot, jotka näkyvät siis myös Suomen Tullissa.

Planet Expressin esimerkkejä Boxycharmin lähetystavoista ja -maksuista. Itse valitsin Postal Officen ePacketin, joka maksi siis $16,62.

Paketille voi myös valita extrapalveluita maksusta. He voivat esimerkiksi avata paketin ja ottaa kuvan sen sisällöstä, kääriä paketin ylimääräiseen kuplamuoviin, lisätä siihen teippiä ym. Tämän jälkeen valitaan haluttu toimitustapa ja mahdolliset vakuutukset paketin toimitukselle ja sen sisällölle. Toimitustapoja on lukuisia ja niiden hinnat vaihtelevat alle kymmenestä dollarista useaan kymmeneen dollariin - toki paketin painosta ja koosta riippuen. Hinta kompensoi aika pitkälti myös paketin toimitusaikaa eli halvin toimitustapa on yleensä myös se kaikkein hitain. Toisaalta maksoin kerran Shipitolla 40 dollaria DHL:n toimituksesta, joka kesti kolme vuorokautta, kun vaihtoehtona ollut yleensä käyttämäni USPS:n ePacket maksoi vain kahdeksan dollaria vähemmän ja toimitus olisi kestänyt vähintään 2-3 viikkoa..

Esimerkkejä samankokoisen paketin lähetysmaksuista Shipitolla.

Kannattaa ottaa huomioon, että mikäli valitset vakuutuksen paketillesi, kattaa se ainoastaan sen summan, minkä olet ilmoittanut esitiedoissa paketin arvoksi. Jos siis kirjoitat siihen sen $25,00 minkä sekä Boxycharm että Ipsy maksavat, eivät he käsittääkseni korvaa sinulle sitä sisältöä, mikä siellä boksissa todellisuudessa on. Jenkkiboksien sisällöt kun saattavat olla arvoltaan mitä vain 100-200 dollarin välillä, mutta vakuutuksen ei tarvitse korvata kuin se summa, jonka olet ilmoittanut paketin arvoksi. Suurimmassa osassa toimitustapoja tulee mukana automaattisesti mahdollisuus seurata paketin kulkua, mutta halvimmissa toimitustavoissa sitä ei välttämättä ole saatavilla lainkaan. Tässä tapauksessa myöskään vakuutusta paketin sisällölle ei välttämättä aina saa.

Esimerkkejä extrapalveluista, joita paketille on mahdollista ostaa.

Kun toimitustapa ja mahdolliset extrapalvelut on valittu, pääset lähettämään pakettisi ja maksamaan sen toimituskulut. "Add Deposit" on se ilmaisu, jota käytetään maksamisessa. Shipitolla lähetät ensin paketin ja sen jälkeen käyt vasta maksamassa sen siitä "add deposit" kohdasta. Planet Expressillä taas lisäät rahat samaisesta kohdasta jo ennen paketin lähettämistä/heti sen jälkeen ja maksu lähtee automaattisesti, kun paketti lähetetään. Molemmat välityspalvelut ilmoittavat, kun paketti on lähetetty varastolta. Tässä kestää yleensä 1-2 vuorokautta, Shipitolla oman kokemukseni mukaan hitusen kauemmin kuin Planet Expressillä.

5. Odota että paketti tulee Suomeen ja maksa siitä tarvittaessa verot ja muut maksut.
Posti ilmoittaa, mikäli paketti jää Tulliin ja tullausilmoituksen voi tehdä näppärästi netissä. Nykyään myös Posti vaatii oman käsittelymaksunsa (2,90 €) näistä tullattavista paketeista, joka täytyy siis käydä hoitamassa erikseen Postin sivuilla, kun tullausilmoitus on ensin tehty ja alvit maksettu. Periaatteessahan alvit täytyy maksaa kaikista EU:n ulkopuolelta tulevista paketeista, joiden sisällön arvo on yli 22 euroa. Valuuttakurssista riippuen 25 dollarin boksi on euroissa noin 23 euroa, eli se menee juuri ja juuri yli sen 22 euron rajan.

Tässä esimerkki yhden paketin lähetyskuluista Planet Expressillä.

6. Paketin kokonaishinta?
Hinta riippuu täysin siitä mitä tilaat, millä toimistustavalla lähetät paketin Suomeen ja joudutko maksamaan paketista arvonlisäveron Tullissa. Otetaan esimerkkinä helmikuun Boxycharm, josta maksoin aika tarkalleen 50 euroa. Tässä oli mukana sekä itse boksin hinta, toimitus Planet Expressiltä (ilman lisäpalveluita), alv-maksut ja Postin käsittelymaksu. Edullisemminkin olisin paketin itselleni saanut, jos olisin valinnut edullisemman toimitustavan, mutta itse arvostan sitä, että saan pakettini perillee kohtuullisessa ajassa ja mahdollisuuden seurata sen etenemistä. Paketti ei myöskään välttämättä jää kiinni Tulliin, jolloin pääsee taas muutaman euron halvemmalla, mutta siihen ei kannata luottaa kokonaishintaa laskeskellessa.

7. Onko tilaaminen kokonaisuudessaan vaikeaa?
Omasta mielestäni ei, vaikka näidenkin ohjeiden pituus on hyvin pitkä. Mutta mun mielestäni jos osaat englantia edes jotenkuten, pärjäät taatusti välityspalveluiden kanssa. Ensimmäinen kerta saattaa toki olla hieman haastavaa, kun palvelu ei ole tullut tutuksi, mutta sen jälkeen se menee jo vanhasta muistista. Sivustot eivät ole vaikeakäyttöisiä, mutta kuten ylempänä jo sanoin, Shipito on mielestäni sivustona hitusen selkeämmän oloinen. Onhan tilaamisessa monta vaihetta, varsinkin jos paketti jää Suomen päässä Tulliin kiinni, mutta tullausilmoitukset pystyykin sitten tekemään jo suomenkielellä. 

Monet arkailevat näitä tilauksia nimenomaan sen välityspalvelun takia, ja totta puhuen itsekin ajattelin aluksi, etten sellaista osaisi käyttää. Yllätyin kuitenkin siitä, kuinka yksinkertaisia ne ovat ja itse siis aloitin Shipiton kanssa. Toki mä nyt olen tilannut paljon tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista muutenkin ja oma englanninkielentaitoni on ihan kohtuuhyvä, mutta ihan varmasti vähän heikomallakin kielitaidolla näistä selviää! Ja mulle saa myös laittaa milloin tahansa kommenttia, sähköpostia tai vaikka DM-viestiä Instagramissa, jos haluaa apua näiden välityspalveluasioiden kanssa. Autan mielelläni ja vastailen muutenkin kysymyksiin, jos teille niitä herää!

Paljon kuulee myös tarinoita siitä, kuinka paketit ovat kadonneet matkalla tai niiden sisältö on jopa varastettu, mutta mulla ei onneksi ole tällaisesta omakohtaista kokemusta. Viimeksi eilen luin siitä, kuinka joku oli saanut oman Boxycharminsa lähes tyhjänä, kun sisällöstä oli varastettu yhtä tuotetta lukuun ottamatta kaikki. Toki kun välikäsiä on niin paljon ja paketti kiertää usemman maan ja ihmisen kautta, on tällainenkin aina valitettavasti mahdollista. Uskallan kuitenkin sanoa, että tällainen on harvinaista! Ja mikäli pakettien katoaminen pelottaa, voi niille tosiaan aina ottaa sen vakuutuksen, joka korvaa paketin arvon mahdollisen katoamisen yhteydessä.

Tilaatteko te välityspalveluiden kautta tuotteita Jenkeistä? :)

10 kommenttia:

 1. Olipa selkeät ohjeet! :) Mua epäilytti aikoinaan nää välityspalvelut ja olin ihan varma etten näitä osaisi käyttää. Lopulta vihdoin viime kesänä uskalsin yrittää ja se olikin tosi helppoa :D Tajusin että olin jännittänyt ihan turhaan ja vähän myös harmitti se, etten ollut jo aiemmin tehnyt tiliä. Kokeilin sekä Shipitoa että Planet Expressiä ja lopulta päädyin tuohon Planet Expressiin juuri edullisempien hintojen vuoksi :) Planet Expressillekin voi muuten siirtää sen rahasumman vasta sen jälkeen kun on valinnut lähetystavan ja postikulut ovat selvillä :) Mä täytän itse kaikki ne lähetystiedot ym ensin ja kun tiedän kuinka paljon rahaa menee, niin siirrän vasta sitten sinne tilille. Ei ole koskaan ollut tämän tavan kanssa mitään ongelmia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sama mulla ja ai hitto että harmitti silloin pari vuotta sitten, etten ollut aiemmin uskaltanut tutustua näihin välityspalveluihin, kun olin kuolannut Boxycharmin perään jo ties kuinka kauan :D Kaikki joiden kanssa oon puhunut on sanoneet tätä samaa, että noiden käyttö on oikeesti tosi helppoa eli sitä pelätään varmasti paljon ihan turhaan!

   Joo mä olin tosta rahasumman siirtämisestä jälkikäteen kirjoittanut toiseen kohtaan, mutta unohdin sen tohon postauksen alkuun muuttaa! Kiitos kun mainitsit, muokkasin hieman tota tekstiä niin tuli toikin paremmin selväksi :) ♥

   Poista
 2. Hyvät ja selkeät ohjeet olet koonnut! 😊👌
  Monet turhaa arkailevat boksien tilaamista Jenkeistä koska ei tuo välitysosoite ole oikeasti yhtään vaikea käyttää ja kun homman kerran kokeilee alusta loppuu niin jatkossa sujuu ilman miettimistä koko homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep ei olekaan! Onhan se toki eri kuin jos laittaisi tilaukseen suoraan oman osoitteensa ja se tulisi Postiin noudettavaksi, kun tässä se täytyy käydä itse lähettämässä, mutta mulle se parin minuutin homma ei ole iso juttu :) Ymmärrän kyllä toki sen, että monille se on eikä sellaiseen halua lähteä!

   Poista
 3. Mie olen ottanut nyt helmikuun ja maaliskuun bokseille tuon vakuutuksen. Taisi ainakin näillä näkymin olla helmikuulle ihan hyvä, nimittäin ei ole vielä näkyny :D Maaliskuun boksi pistettiin yllättävän nopeasti eteenpäin, tunti sen jälkeen kun olin kaikki tiedot lähettänyt, yleensä menee 1-3 päivään.

  Miulla on noille seurantakoodilliselle paketeille käynyt aina huonosti, kun olen tasan kerran saanut sen seurannan toimimaan (ja se oli tammikuun boksi), sama oli myös Shipitolla, siellä prosenttiosuus toimimiselle oli hieman suurempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, toivottavasti se helmikuun boksi sieltä vielä tulisi! Hei mulla kävi ihan samoin ton maaliskuun boksin kanssa, siinä ei kovin kauaa mennyt kun tuli jo viesti, että se on lähetetty eteenpäin :D Oho, onpas tylsää ettei ne koodit toimi :o Mulla ei oo koskaan tainnut olla toimimatta. Tosin silloin Postin lakon aikaan se seuranta ei päivittynyt kunnolla, mutta siis aina muuten se on toiminut ihan moitteettomasti mulla.

   Poista
 4. Ihanan selkeät ohjeet, kiitos. Vaikuttaa kuitenkin aikamoiselta sotasuunitelmalta ! :D Mulle riittää nämä meidän saatavissa olevat boksit nyt toistaiseksi hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla<3 Joo onneksi Suomeenkin on tilattavissa suoraan lukuisia eri bokseja! :)

   Poista
 5. Tää on jo vanhempi ketju, mutta kokeilen silti onneani :) Onko ihan normaalia että esim. Shipito pyytää lähettämään kuvan parista henkilöllisyystodistuksesta? Itseäni tämä hieman epäilyttää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hieman oudolta kyllä, en ihan ymmärrä mitä he niillä henkilötodistuksilla tekee? Mä en ainakaan silloin itse joutunut laittamaan mitään todistuksia, en Shipiton enkä Planet Expressin kanssa. Toki siitä on jo aikaa, kun rekisteröidyin ko. palveluihin, eli on ihan mahdollista, että heidän toimintatavat ovat muuttuneet. En siis valitettavasti osaa auttaa tämän enempää, hassulta toi kuulostaa, mutta toisaalta ei se nyt ennenkuulumatonta ole, että noita kuvia vaaditaan joidenkin tahojen toimesta. En vain ymmärrä miksi tollaset sivustot niitä tarvitsisivat :/

   Poista

Kiitos kommentista!