keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Ajatuksia Black Fridaysta

Black Friday, Cyber Monday, Black Week.. Taas eletään sitä aikaa, kun kaupat täyttyvät erilaisista tarjouksista ja joka puolella näkee ja kuulee puhuttavan parin päivän päästä koittavasta Black Fridaysta. Myös blogeissa on aihe otettu puheeksi ja parhaimpia tarjousvinkkejä jaeltu vähän siellä sun täällä. Mä ajattelin kuitenkin kirjoittaa hitusen erityylisen postauksen Black Fridaysta. Tarkoitus ei ole nyt valitettavasti jakaa teille niitä tarjousvinkkejä vaan hyvinkin yksinkertaisesti kertoa mitä mieltä olen tästä kyseisestä päivästä ja kaikesta siitä, mitä sen ympärillä pyörii.

Vielä pari vuotta sitten odotin Black Fridayta innoissani ja olinkin kärkkymässä parhaimpia tarjouksia. Tällä hetkellä tilanne on niin kaukana tosta kuin olla voi, sillä en ole kertaakaan vielä käynyt katsomassa millaisia tarjouksia verkkokaupoissa tällä hetkellä on jo meneillään ja mitä mahdollisesti on tulossa. Perjantai ei tule olemaan yhtään erilainen päivä. Mua ei yksinkertaisesti kiinnosta. En missään nimessä sano, etteivätkö tarjoukset houkuttelisi koskaan ja tokihan mä monesti pyrin hyödyntämään esimerkiksi kosmetiikkaostoissani tarjouksia. Jotenkin koko Black Fridaysta on vain tullut mulle itselleni parin viime vuoden aikana todella luotaantyöntävä ja suurin vaikutus on ehdottomasti sillä jo liiallisuuksiin menevällä mainonnalla. 

Vielä muutama vuosi sitten tilasin lukuisten verkkokauppojan, yritysten ym. uutiskirjeitä ja luinkin niitä aina ihan mielelläni. Piste tälle tuli erään Black Fridayn kynnyksellä, kun sähköpostini täyttyi kymmenillä ja taas kymmenillä mainoksilla, joita näistä verkkokaupoista tuli ihan parin hassun päivän aikana. Puhelin pirisi jatkuvasti uuden sähköpostin takia ja kyseessä oli aina mainos Black Friday kampanjoihin ja tarjouksiin liittyen. Siinä vaiheessa mun hermot eivät enää kestäneet ja klikkasin itseni pois ties kuinka monen uutiskirjeen tilaajalistoilta. Mä pidin tiettyjen verkkokauppojen toimintaa ihan jo spämmäyksenä, kun enää ei riittänyt edes se yksi viesti päivässä vaan niitä tuli useampia. Tokihan sen ymmärtää, että yritykset markkinoivat ja mainostavat itseään ja myymiään tuotteita, mutta mulle itselleni toi kaikki meni jo liiallisuuksiin enkä ole sen päivän jälkeen enää liittynyt takaisin niiden uutiskirjeiden tilaajaksi. En näe siihen enää tarvetta, vaikka toki mulla nyt saattaakin mennä niitä tarjouksia ohi. Myös siis niitä, joihin ihan mielelläni tarttuisin.

Black Friday on mielestäni todella hyvä siinä vaiheessa, kun oikeasti tarvitsee jotain ja se jokin on mahdollista saada selkeästi aiempaa halvemmalla. Tällaisissa tapauksissa mäkin ehdottomasti tarttuisin niihin tarjouksiin ja ostaisin. Nyt kun en mitään tarvitse, ei mulla ole mitään syytä niitä tarjouksiakaan sen kummemmin kärkkyä. Heräteostoksissakaan ei mun mielestäni ole mitään pahaa tai väärää, toki niitä teen joskus itsekin, mutta en tällä hetkellä halua ehdoin tahdoin lähteä ostamaan mitään vaan siksi, että se sattuu olemaan alennuksessa. Ja niitä kunnon alennusmyyntejä on kuitenkin luvassa jo joulun jälkeen taas seuraavaksi!

Mieheni mainitsi muutama päivä sitten, että onneksi hänellä on perjantaina vapaapäivä töistä niin hän ehtii kunnolla katsella erilaisia tarjouksia. Kysyin tarvitseeko hän jotain erityistä ja vastaus oli, että ei mutta jos halvalla saa niin kyllä hän ostaa, vaikkei tarvetta niin olisikaan. Jokainen saa tehdä ja toimia kuten parhaaksi näkee, mutta tällä hetkellä mieheni ajatusmaailma sotii aika voimakkaasti omaani vastaan. Toivon kuitenkin, että sekä mieheni että kaikki muutkin, jotka Black Fridaysta ovat enemmän tai vähemmän innoissaan, onnistuvat tekemään hyviä (ja tarpeellisia) löytöjä alennusten joukosta!

Omat kulutustottumukseni eivät todellakaan ole aina sieltä parhaimmasta päästä ja pelkkä vilkaisu meikkipöydälleni kertoo, että sitä materiaa on tullut hankittua melkoisesti yli omien tarpeiden. Missään nimessä en siis ole oikea ihminen sanomaan yhtään mitään kenenkään muun ostotottumuksista eikä se ollut tämän postauksen tarkoituskaan. Halusin yksinkertaisesti vain avata hieman omia ajatuksiani ja kertoa teille, miksi mun blogissani ei nyt tulla näkemään niitä kosmetiikan aletärppejä ja miksi Black Friday ei ole ainakaan tällä hetkellä mun juttuni.

Mitä ajatuksia Black Friday teissä herättää? Aiotteko hyödyntää alet? :)

15 kommenttia:

 1. Mulla oli ostoslistalla yksi Anastasian paletti ja sattumalta huomasin sen olevan hyvässä alessa, tilaukseen lähti. Yritysten sähköposteja en avaa enkä sen kummemmin seuraa BF mainontaa. Yhteistyöpostauksen tein koska se oli kiva ja muutenkin tilailen Cocopandalta. Mutta mitään ostohousuja ei ole jalassa sen takia koska on BF. Kun en välttämättä tarvitse mitään niin en osta hulluna kaikkea vaan siksi kun halvalla saa. En kuitenkaan tuomitse jos joku haluaa ostaa tai olla ostamatta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tollasissa tilanteissa Black Friday, tai alet ylipäänsä, onkin ihan hurjan hyviä! Tosi kiva, että sait paletin edullisesti<3 Ja siis noille yhteistyöpostauksille just esim. Cocopandan kanssa on varmasti kysyntää, kun se on ilmeisen suosittu verkkokauppa niin toki ihmiset mielellään lukee blogeista sitten aletärppejä :)

   Poista
 2. BF on lähtenyt kyllä ihan käsistä, sillä mullakin puhelin täynnä ale sitä ale tätä tarjouksia, niin sähköposteina kuin tekstareinakin. Mun makuun aivan liikaa ja siitä tulee enemmänkin luotaantyöntävä fiilis.

  Yhden joululahjan tilasin ja sellaisen vaatteet jota en muutoin olisi raaskinut, kun sain kummatkin BF:n tarjouksena reilusti edullisemmin, mutta muutoin en ole ajatellut shoppailla perjantaina.
  Joululahjojen osalta BF:n ansiosta voi tehdä hyviäkin säästöjä.

  Kosmetiikan osalta oon koittanut säästellä, kun kaapit notkuu entisistäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just tämä. Totta kai yritysten täytyy mainostaa ja markkinoida, mutta jotenkin menee joillain jo niin yli se mainonnan määrä.. Mäkin nyt itse asiassa päädyin tilaamaan miehelle joululahjan, jonka olisin tilannut muutenkin, mutta joka nyt sattui olemaan tällä hetkellä myös alennuksessa :) Lahjoja varten BF on kyllä tosi hyvään aikaan! Mäkään en sitä kosmetiikkaa koe tarvitsevani tällä hetkellä yhtään lisää ja yritän käyttää vanhat ensin nurkista pois :)

   Poista
 3. Mulla ei ole mitään Black Friday -ostoslistalla, eikä Cyber Mondayn eikä minkään muunkaan osalta. Mä olen kans peruuttanut jo aiemmin eri firmojen uutiskirjeitä, koska en vaan jaksa niitten kanssa muutenkaan. Olen aika hyvin siis välttynyt BF-mainonnalta ainakin sähköpostin osalta. Olen yrittänyt järkevöittää omaa ostoskäyttäytymistäni muutenkin, koska kaikkea ei vaan tarvitse hankkia. Jokainen tekee tietysti kuten itse haluaa, eikä se kuulu minulle.
  Hyvä kirjoitus kaiken kaikkiaan, Linda:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Uutiskirjeet ja mainokset oli mulle vielä joskus oikeesti tosi mieluisia ja niitä selaili mielellään, vaikkei mitään aikoisikaan ostaa. Liika on kuitenkin liikaa, enkä halua tukkia spostiani pelkillä mainoksilla, joita tulee ihan mielettömiä määriä varsinkin Black Fridayn tyyppisinä päivinä. Jokainen totta kai tekee kuten parhaaksi näkee ja ehdottomasti ne alennukset kannattaa hyödyntää, jos jotain tarvitsee! Mutta monet tuntuvat ostavan tavaraa ilman mitään varsinaista tarvetta tai syytä ja vain siksi, että halvalla saa. Eikä siinäkään mitään väärää ole, mutta itse en vain toimi niin.

   Poista
 4. On kyllä ollut hirveä mainosspämmi maanantaista lähtien kaikilta mahdollisilta puljuilta. Itse kärkyn tarjouksia oikeastaan ympäri vuoden ja nuukana ostan pitkälti niiden mukaan, joten seuraan toki myös Black Friday- (vai miksikä tätä melkein kahden viikon pituista alennusruljanssia pitäisikään ehkä nykyään sanoa) tarjouksiakin, mutta eipä ne BF- tarjoukset hirveästi eroa mistään joulu-, varastontyhjennys-, synttäri-, hiihtoloma- ym. tarjouksistakaan, joten mitään hamstraamisen tarvetta ei oikeastaan edes ole. Alennuksia saa joka paikasta ihan jatkuvasti muutenkin.

  Toki Black Fridayn aikana on hyvä katsoa vaikkapa joululahjoja, ja kiikarissa olisi myös Dysonin imuri, josta mielelläni ottaisin sen hyvän alennuksen. Kosmetiikkaa en varmaan ole ostamassa nyt ollenkaan, koska vasta täydentelin puuttuvia juttujani. Olen samaa mieltä siinä, että vähän hölmöä hamstrata tavaraa ihan vaan siksi, että halvalla saa. Vähän turhaa esimerkiksi ostaa vaikka hitusen parempi telkkari vain siksi, että se on nyt pari hunttia halvempi kuin yleensä, ja vanhakin olisi vielä ihan hyvä ja toimiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aika samoja tarjouksia on ympäri vuoden alennusmyyntien aikaan. Joulun jälkeen saadaan taas ihan samat alet käyntiin, sen takia vähän ihmettelenkin miksi juuri Black Friday on niin tärkeä niin monille :D Tai kai siinä on se, että silloin on suurimmalla osalla kaupoista ainakin jotain alennuksia ja se on just sopivasti ennen joulua lahjojen ostoa varten.

   Siis toi sun viimeinen lause kiteytti täysin sen mitä itsekin ajattelen! Ja miten taas mun mieheni esimerkiksi ei asiaa näe :D Hän on muutenkin sellainen elektroniikkahamsteri, että en yhtään ihmettelisi, vaikka saisin vielä kuulla, että meille on tulossa uusi tv, vaikka edellinen on ostettu kesällä.. Toivottavasti imuri löytyy jossain vaiheessa alennettuun hintaan<3

   Poista
 5. Oon niin samaa mieltä tosta mainospostin liiallisuudesta. Aamulla kun avaa sähköpostilaatikon niin nyt tällä viikolla on joka päivä ollut ihan hirveästi pelkästään yön aikana tulleita mainosviestejä. Lisäksi mulle tulee tosi paljon tekstiviestejä vaatekaupoista, joiden kantisjärjestelmään olen joskus liittynyt liittymisalennuksen takia, ja heiltä tulee täysin samat tarjoukset myös sähköpostina. Niin ärsyttävää, kun joistain paikoista on nyt tällä viikolla tullut monta kertaa päivässäkin viestejä.

  Itse Black Friday ei mua niinkään ärsytä ja välillä tarjoukset on olleet tosi hyviä ja sellaisista tuotteista, joita ei muutoin kovin usein näe alennuksessa :) Olen nyt pari vuotta pyrkinyt keskittämään joululahjaostoksia paljon juuri tähän Black Fridayn aikaan, niin saa vähän säästettyä niissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä en halua edes miettiä kuinka paljon mullakin niitä olisi, mikäli tilaisin edelleen useampia uutiskirjeitä. Kun nytkin niitä on kuitenkin tullut niistä paikoista, joista ne uutiskirjeet mulle vielä tulee :D Mäkin saan eräästä tietystä vaateverkkokaupasta tekstiviestejä enkä tiedä edes miten saan ne loppumaan. Oon ottanut oman numeroni sieltä omista tiedoistani jo poiskin, mutta eipä se auttanut. Eikä noiden viestien perässä oo edes mitään infoa siitä, miten ne viestit saa loppumaan. Pitää varmaan ottaa heidän aspaan yhteyttä.

   Kiva kuulla mitä mieltä sä olet Black Fridaysta<3 :)

   Poista
 6. Hyvä teksti ja hyviä ajatuksia! Mua ehkä vähän ahdistaa miten isoksi toi Black Friday on tullut, nythän nää alennukset kestää jo viikon verran eikä pelkästään perjantaina - joskus aikoinaan ei mun muistaakseni näin ollut, vaan alet oli vaan perjantaisin. Voin olla väärässä, mutta mun muistikuva on kyllä tuollainen. :D Ja siis se s-posti tulva kuten sanoit, ai kauheeta :D

  Mä olen välillä hyödyntänyt tuota päivää ja esimerkiksi viime vaiko toissa vuonna mun piti uusia läppäri ja näin ollen tein hyvän ja edullisen hankinnan Black Fridayna. Lisäksi tänä vuonna aion ehdottomasti tehdä TBS:ltä tilauksen, koska multa loppuu kasvorasvat ja vartalorasvat, joten miksen hyödyntäisi huomista sen kanssa - lisäksi multa löytyy lahjakortti TBS:lle, niin käytänpä sen samalla :D Rehellisesti kyllä itse haluaisin mieluummin ostaa ihan liikkeestä nekin, mutta en pääse huomenna kaupoille. Vauva on vielä niin pieni, kun syntyi liian aikaisin, joten ei oo hyvä lähteä täyteen kauppakeskukseen pyörimään niin pienen kanssa. Lisäksi ajatus siitä, että lähtis sinne kauppakeskukseen Black Fridayna, ahdistaa ihan sikana, koska se ihmispaljous :D

  Mutta siis oon sun kanssa samoilla linjoilla ja en itse pidä ajastustavasta, että nyt selataan jokainen verkkokauppa ja tilataan tavaraa ihan vaan, koska halvalla saa. En edes joka vuosi osta/tilaa mitään tuona päivänä, vain silloin jos oikeasti on tarvetta. Rehellisesti sanottuna kyllä ainoa asia minkä voisin ihan joka vuosi tuona päivänä hankkia, olis lentolippu tai matkapaketti johonkin, mutta aina ei oo mahdollista lähteä/tehdä päätöksiä lomista, mutta aij kun olis hyvät tarjoukset aina niiden suhteen :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pikkuhiljaa tää on levinnyt siitä yhdestä päivästä koko viikoksi :D Ja maanantaina jatkuu sitten vielä sen Cyber Mondayn merkeissä! Tollaset isommat hankinnat onkin ihan hyvä keskittää just alennusmyyntien aikaan, kun jonkun tietokoneenkin saattaa saada tosi paljon normaalia edullisemmin :) Tollasten takia nää päivät on hyviä! Vaikka se mainonnan sun muun määrä vähän ärsyttääkin :D

   Muistelinkin, että sä suosit verkkokauppoja mieluummin ihan kivijalkakauppoja :) Harmi ettet nyt pääse paikan päälle TBS:n liikkeeseen, mutta eiköhän sekin piakkoin onnistu kun vauva siitä vähän kasvaa<3 Oon täysin samoilla linjoilla sun kanssa. Tilataan ja ostetaan, jos oikeesti on tarvetta eikä mielin määrin jotain turhaa vaan siksi, että sattuu olemaan Black Friday.

   Poista
 7. Hyvä kirjoitus ja onneksi joku uskaltaa sanoa tämän ääneen eikä vain jaa alennusvinkkejä! Mun mielestä on ihan kamalaa miten tämä BF juttu on levinnyt ja nykyään kestää jo kokonaisen viikon. Onkin ollu tosi ilahduttavaa nähdä miten jotkut kaupat on lähteneet boikotoimaan tätä eivätkä osallistu BF alennuksiin tai lahjoittavat päivän aikana tulleista tuotoista puolet hyväntekeväisyyteen.

  Itseäni henk-koht myös ärsyttää se mainostulva. Koko ajan sähköposti laulaa ja vielä kun jotkut kaupat laittaa tekstareillakin niitä mainoksia. Tekis mieli aina kirota ääneen kun puhelin kilahtaa ja uusi mainos tulee. Ei kiinnosta yhtään ja minusta markkinointikin voisi olla hienovaraisempaa. Nyt ei tee mieli ostaa mitään kun kaikki spämmää noin lujaa.

  BF on hyvä jos tietää mitä etsii ja ostaa vain tarpeeseen. Se on hyvä myös joululahjojen hankintaan, mutta ihan vain ostamisen ilosta ostamiseen se on yhtä älytön kuin kaikki muutkin alennusmyynnit! Toivottavasti ihmiset eivät törsäile ihan hulluna, koska roskan määrä maailmassa on muutenkien jo järkyttävä. Itse en aio ostaa yhtään mitään. Tai mietin vielä ostanko kotiin levytangot treenejä varten, mutta sekän ei ole välttämätön kun salilla pääsee kuitenkin käymää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet kuluttajatkin tuntuu boikotoivan tätä ja aika paljon on saanut kuulla, miten ihmiset jättää kaiken ostamatta BF:na just sen takia, ettei sitä tavaraa tarvitse ostaa vaan sen takia, että se on halpaa. Mua ärsyttää noi tekstiviestit jotenkin tosi paljon ja siitä vähän tossa ylempää Janitallekin selitin tarkemmin. Sposteja en saa enää kovinkaan monia, mutta niitäkin on kuitenkin tullut niistä muutamasta paikasta, mistä uutiskirjeitä vielä saan. Ne ei kuitenkaan ärsytä yhtään niin paljon kuin tekstiviestit!

   Joululahjojen ostoa varten tää on tosi otollista aikaa ja varmaan senkin takia ihmiset on Black Fridaysta niin innoissaan. Mäkin lopulta nyt sitten ostin miehelle joululahjan tänään. Olisin sen joka tapauksessa hankkinut, joten ihan kiva kun sen sai muutaman kympin edullisemmin :)

   Poista
 8. Totta, Cocopandalta tullut peräti 3-4 sähköpostia PÄIVÄSSÄ tämän black fridayn aikana. En jättänyt heille tilausta, vaan tilasin sitten jostian muualta paremmassa tarjouksessa olevat tuotteet. Kuluttajien huijaaminen tuotteen hinnan nostamiseksi pari viikkoa etukäteen tai 100 € tuotteesta 10 € rivialennuksen antaminen ei nyt oikein sovi mielestäni tähän tarjouspäivään jonka idea on antaa vuoden parhaita tarjouksia. Ja se saisi kestää sen perjantain, ei viikkoa. Mutta toki, plussat sekä miinukset kaikessaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!