torstai 24. lokakuuta 2019

Kun kauneusbloggaajaa ärsyttää!

Niin mikä sitten ärsyttää, jos ärsyttää? Käyn tässä postauksessa läpi muutamia ehkä hieman kärjistettyinäkin esitettyjä asioita ja kommentteja, jotka ovat aiheuttaneet mussa itsessäni silloin tällöin pientä turhautumisen tai ärsyyntymisen tunnetta liittyen joko kauneus-, kosmetiikka- tai blogimaailmaan. Ihan näin alkuun haluan sanoa, että tämä ei ole hyökkäys yhtään ketään vastaan eikä yksikään näistä postauksess mainitsemistani ärsytyksen aiheuttajista johdu kenestäkään yksittäisestä tietystä henkilöstä. Jos nyt joku kohta näistä sattuu kolahtamaan ja tunnistatkin itsesi tekstistä niin älä huoli - mä en näillä mitään pahaa tarkoita enkä todennäköisesti ole miettinyt juuri sinua näitä kirjoittaessani. Nämä ovat aiheita, jotka ovat pyörineet mun mielessä jo pitempään ja nyt päätin ottaa pienen riskin ja avata suuni. Muistutan vielä, että jokainen toimii itse kuten parhaaksi näkee ja jokainen on oikeutettu omiin mielipiteisiinsä, niin sinä kuin minäkin!


Saatuja tuotteita, kaupallisia yhteistöitä, mainoslinkkejä tai esimerkiksi arvontovoittojen sponsorointeja ei merkitä näkyvästi.
Tämä on ehdottomasti siis asia, mikä joidenkin muiden bloggaajien/somevaikuttajien toiminnassa enemmänkin harmittaa kuin ärsyttää. Ohjehan on, että blogipostauksessa ensimmäisenä tulee olla tieto siitä, onko kyseessä vaikkapa kaupallinen yhteistyö, sisältääkö postaus ilmaiseksi saatuja tuotteita tai mikäli postauksesta löytyy mainoslinkkejä. Blogeissa tämä ehkä toteutuukin jo omaan silmääni aika mukavasti, mutta Instagram onkin sitten ihan toinen maailmansa. Eihän se kivalta tunnu kirjoittaa kuvatekstiin heti alkuun, että kuvan tuotteet on saatu ilmaiseksi, mutta kun ohjeistus niin sanoo, niin totta kai haluan itse niin tehdä. Pelkkä #prnäyte #prsample tms. ei riitä, eikä riitä sekään, että se tieto löytyy jostain tekstin keskeltä, jos haluaa toimia KKV:n ohjeistusten mukaan, mitkä pohjautuvat ihan lakiin. Tällöin sen merkinnän tulisi olla siinä heti ensimmäisenä. Välillä tuntuu hölmöltä tunkea itse noita sanoja sinne ja tänne samalla, kun tiedän että todellakaan kaikki somevaikuttajat eivät niin tee. Kaupalliset yhteistyöt varmaan tuleekin merkittyä herkemmin, mutta tosiaan myös ne saadut ilmaistuotteet on Instagramissakin merkittävä, kun ne siellä ensimmäisen kerran mainitaan. Sama pätee myös IG-storeja. Jokainen somevaikuttaja tekee kuitenkin itse sen päätöksen kuinka tarkasti niitä ohjeita haluaa noudattaa, mutta kyllä mä ainakin itse lukijana/seuraajana arvostan sitä, jos saan heti alkuun jo tiedon siitä, jos kyseessä on yhteistyö tai tuotteet saatuja. Sen takia pyrin niin toimimaan myös itse, vaikken varmasti minäkään täydellinen ole enkä mitään sädekehää pääni ympärille yritä tässä nyt taikoa.

Mollataan tietyntyyppistä kosmetiikkaa, jotta saadaan toisentyylinen kosmetiikka nostettua korkeammalle. 
Tästä yhtenä esimerkkinä on vaikkapa se, kun luonnonkosmetiikkaa suosiva mollaa synteettistä kosmetiikkaa kehuessaan luonnonkosmea - tai toisin päin. Kyse voi olla yhtä hyvin myös joistain yksittäisistä tuotteista tai vaikkapa joistain brändeistä. Jokainen on oikeutettu mielipiteeseensä, mutta jos jokin asia x on niin tajuttoman hyvää niin miksi sitä kehuessa pitää mollata asiaa y? Miksei voi keskittyä kehumaan sitä asiaa x ja jättää se y pitkälti vaikkapa ihan kokonaan pois. Toki vertailu on eri asia, mutta senkin voi sitten tehdä perustaen väittämät ihan faktoihin sekä perustelemalla omat mielipiteensä kunnolla. Fakta tai hyvin perusteltu mielipide ei ole se, että sanotaan: "tuote y on surkea ja x on hyvä". Tällaiset asiat ovat pitkälti myös makukysymyksiä ja toki senkin siis saa ilmaista, mutta edelleen se "y on ihan surkea" ei ole ainakaan mun korvaani kovinkaan vakuuttavan kuuloinen tapa ilmaista, miksi se x on niin hyvä. Tämän tyylisiin keskusteluihin on kauhean hankala ottaa itse mitään kantaa, sillä monesti tuntuu, että jos ihmisellä itsellään ei ole muita argumentteja kuin se, että asia y on surkea, niin ei häneltä välttämättä löydy myöskään ymmärrystä sille, miksi joku haluaisi ehkä kuulla jotain hieman parempia perusteluja. Jos joku tuote/brändi jne. on todella hyvä niin varmasti sitä pystyy kehumaan keskittymällä nimenomaan siihen kyseiseen asiaan ja jättämään ne muut omasta mielestä ei-niin-hyvät tuotteet tms. sen ulkopuolelle. Se on toki taas eri, jos joku kysyy nimenomaan kahden tuotteen väliltä, että kumpi on parempi. Mä puhun nyt kuitenkin lähinnä siitä, kun joku lähtee ihan oma-aloitteisesti kehumaan jotain tuotetta ja tekee sen lyttäämällä jonkun toisen, vaikka se ei olisi asian kannalta mitenkään oleellista.


Osallistutaan arvontoihin lukematta sääntöjä tai jätetään niitä sääntöjä noudattamatta. 
Tästä oon ainakin Instagramin puolella puhunut jo aiemmin, varmasti ehkä blogissakin. Mutta tämä sama aihe tulee mieleeni joka ikinen kerta, kun järjestän arvontoja joko täällä blogissa tai Instan puolella. Aina löytyy ainakin se yksi henkilö, joka ei noudata arvontaan osallistumiseen edellyttäviä ohjeita ja sääntöjä. Ymmärrän totta kai, että epähuomiossa saattaa jäädä jokin kohta huomioimatta, mutta en jaksa uskoa, että tilanne on aina näin. Ohjeet saattavat toki olla välillä pitkiä ja monimutkaisia, mutta ihan ne "tägää kommenttiin yksi kaveri osallistuaksesi arvontaan" ohjeet ovat joillekin liian vaikeita. Ja oli se ohjeiden noudattamatta jättäminen vahinko tai ei, itse ainakaan en hyväksy arvontoihini sellaisia osallistujia, jotka eivät sääntöjä ole noudattaneet. Olen ennenkin samaa sanonut, mutta niin kauan kuin minä arvon omilla rahoillani ostettuja tavaroita muille, on mulla myös oikeus vaatia osallistujia noudattamaan antamiani ohjeita. Mä tykkään itse järjestää arvontoja teille ja mun pitäisikin saada pitkästä aikaa sellainen tänne blogiinkin, mutta toivoisin, että myös te jotka arvontoihin osallistutte, jaksatte nähdä siinä kohtaa sen vaivan, että oikeasti luette ne säännöt.

Somevaikuttajan kehuja ei uskota, mikäli kehun kohteena oleva tuote on saatu ilmaiseksi.
Muistan vieläkin kuinka joskus 2-3 vuotta sitten luin jonkun toisen kauneusbloggaajan blogista lukijan kirjoittaman kommentin, jossa tämä lukija sanoi kuinka ei usko kenenkään muun kuin tämän bloggaajan tuotekehuja, jos postauksen tuotteet on saatuja tai se on toteutettu yhteistyönä. Että mitä? Me kaikki muut siis valehdellaan ja kehutaan tuotteita euron kuvat ja uudet ilmaiset tuotteet silmissä vilkkuen? Aivan varmasti bloggaajien ja somevaikuttajien joukosta löytyy myös tähän kastiin kuuluvia henkilöitä, mutta eiköhän suurin osa kuitenkin kerro rehellisen mielipiteensä. No miksi ne yleensä ovat sitten positiivisia? Koska tuntuuhan se ihan älyttömältä alkaa kirjoittaa kokonaista omaa postausta jostain ilmaiseksi saadusta tuotteesta, jos se on osoittautunut itselle täysin sopimattomaksi. Harva meistä ihan siinä mittakaavassa haluaa antaa negatiivista huomiota jollekin brändille tai tuotteelle. Omalla kohdallani esimerkiksi tällaiset tuotteet päätyvät monesti esille vasta loppuneet-postauksissa tai toki niistäkin kerron, jos ne sopivat johonkin suurempaan kokonaisuuteen. Yksittäin en lähtisi esittelemään itselleni sopimatonta tuotetta, oli se sitten itse ostettu tai ilmaiseksi saatu. Jokainen saa toki uskoa ja olla uskomatta ihan mitä itse haluaa, mutta lähtökohtaisesti mun mielestäni on vähän hassua ajatella, että tällaisissa tilanteissa kehut ovat automaattisesti keksittyjä eikä somevaikuttajaa uskota. Mutta ehkä tämä mun mielipiteeni johtuu sitten siitä, että olen sellainen itsekin enkä osaa samalla tavalla enää asettua sellaisen lukijan/seuraajan asemaan, joka ei itse esimerkiksi bloggaa. Mua vaan kiinnostaisi tietää kuinka yleistä tällainen on, ettei meidän kirjoituksia uskota?


Eriävistä mielipiteistä vedetään herne nenään. 
Joku sanoo, ettei sinun suosikkituotteesi toimi hänellä. Miten reagoit? Suututko ja otatko asian henkilökohtaisena hyökkäyksenä sinua ja sinun mieltymyksiäsi kohtaan? Suosittelen harkitsemaan jotain toista lähetysmistapaa, sillä lupaan että sinulle itsellesikin on mukavampaa, kun sitä hernettä ei tarvitse vetää nenään ihan kaikesta! Jokainen on oikeutettu mielipiteeseensä, mutta esimerkiksi Facebookin keskusteluissa näkee ihan liikaa sitä, kuinka yksi henkilö loukkaantuu nähdessään, miten joku toinen on arvostellut negatiivisesti jotain hänen suosikkiaan. Miksi siitä pitää loukkaantua? Kaikki tuotteet eivät toimi kaikilla ja itse ainakin uskon, että vaikkapa tuotesuosituksia kysyttäessä jokainen kuulee ihan mielellään myös sen, jos jokin tuote ei ole jollakulla toiminut. Toki on eri asia kirjoittaa "se on surkea" kuin perustellen kertoa miksi tuote ei itsellä toiminut. Silti joku jaksaa aina pahoittaa mielensä. Ajattele asia vaikka siten, että sulle itsellesi riittää kaupassa enemmän ostettavaa, kun ainakaan se yksi ihminen ei niitä osta ;) Blogeissa tätä huomaa monesti jo siinä, että bloggaaja saattaa painottaa postauksen alussa kymmeneen kertaan, että nämä mielipiteet ovat omiani eikä niistä pidä pahastua, jos postaus sisältää vaikkapa negatiivisia tuotearvioita. Tuonkin pitäisi olla itsestään selvä asia, mutta silti olen itsekin sitä joutunut vakuuttelemaan useissakin postauksissa.

Tämä oli taas niitä postauksia, joiden julkaisu oli mulle itselleni todella vaikeaa. En halua antaa itsestäni minkään nipottavan nirppanokan kuvaa, sillä en todellakaan sellainen ole, vaikka tässä postauksessa ehkä onkin kohtia, joista sellaisen käsityksen voisi saada. Mulle teki kuitenkin hyvää saada kirjoittaa näistä asioista ja yhä edelleen painotan sitä, että nämä ovat vain mun mielipiteitäni ja mä ajattelen näin itse. Joku teistä on varmasti kanssani eri linjoilla ja se on ihan ok, niin saakin olla! Eivät nämä mun mielipiteeni ja ajatukseni ole mitään absoluuttisia totuuksia tai toimintatapoja, joita tulisi noudattaa - nämä ovat vain mun näkemyksiäni. Mun kanssa saa ihan vapaasti olla eri mieltä ja sen saa myös kertoa, jos näin on :)

Herättikö postaus ajatuksia?

20 kommenttia:

 1. Hyviä ajatuksia ja monesta näistä olen itsekin usein miettinyt ihan samoja ajatuksia.

  Ensinnäkin juuri nuo arvontoihin osallistujat. Jaksan aina ihmetellä että onko niin vaikea noudattaa muutamaa ohjetta todella. Toiseksi erityisesti IG puolella tulee vastaan ihmisiä jotka osallistuvat vielä arvontaan vaikka se on loppunut jo kuukausia sitten 😂 että ei viitsitä edes lukea sitä onko arvonta auki vai ei. Mun mielestä on kiva järjestää arvontoja ja yllättää joku ihanista seuraajista, mutta välillä menee käpy väärään kurkkuun näiden kanssa jotka ei ohjeita osaa lukea.

  Toinen juttu mikä myös mua ärsyttää on se, ettei positiivisesti kirjoitettuja juttuja uskota. Jokaisella on oma mielipide tuotteista mutta mä en ikinä valehtele kokemuksista. Kirjoitan niistä hyvistä ja jätän usein kirjoittamatta niistä huonoista. Huti postauksen ja loppuneet katsaus on niitä huonoja varten.

  Kaupalliset yhteistyöt pyrin aina ilmoittamaan mutta joo IG puolella on parannettavaa. Toki jos se ensimmäinen näkyvä sana on saadut ilmaistuotteet niin moni jättää lukemisen siihen. Siksi olen itse kertonut kaupalliset yhteistyöt selkeästi kirjoituksen lopussa. Toki käytäntöä voisi itsekin muuttaa. En kylläkään ole instagramin puolella nähny juuri ketään joka mainostaisi yhteistyöt heti ensimmäisessä lauseessa ellei kyseessä ole maksettu yhteistyö. Itse tällaisia harvoin saan, joten ilmaistuotteiden kohdalla en ole asiaa ensimmäisessä lauseessa maininnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ton ihan unohdinkin, että monet osallistuu arvontoihin, jotka on jo mennyttä :D Mä ite itse asiassa suljin just about viikko sitten IG:ssä parista arvonnasta kommentoinnin, ettei sinne enää tulisi niitä turhia kommentteja, kun arvonta on kerran jo päättynyt. Blogissa oon myös joskus saanut jälkijunassa niitä osallistumiskommentteja, mutta Instassa se on yleisempää selkeesti!

   Oon ihan samoilla linjoilla sun kanssa tosta! Just ne hutipostaukset, mitä säkin oot kirjoittanut, on hyviä tollasiin tapauksiin :) Ja siitäkin just puhuttiin, kuinka silloinkin pitää "pyydellä anteeksi" mielipidettään, mikä taas menee hyvin tohon mun viimeiseen kappaleeseen tosta herneen vetämisestä nenään :'D

   Sepä se, niin varmasti jättää :/ Mutta kun ne KKV:n ohjeet tosiaan sanoo, että myös IG:ssä ne ilmaistuotteet pitäisi ilmoittaa ihan samalla tavalla kuin blogissa - eli heti kättelyssä ensimmäisenä. Aika harva tosiaan näin tuntuu toimivan ja tästähän on FB:ssäkin kauneusbloggaajilla ollut juttua, kun näistä ohjeista on siellä puhuttu :) Kun onhan se vähän epäreilua, että somevaikuttajien tulee yksitellen ilmoittaa kaikki saadut tuotteet, kun miettii miten vaikka media/lehdet toimivat saatujen tuotteiden kanssa. Jokainen tekee tän asian suhteen tosiaan kuten itse parhaaksi katsoo! Mulle itselleni on selkeintä noudattaa niitä ohjeita ihan joka paikassa - oli kyse sitten blogista tai Instasta, vaikka täytyy myöntää, että joskus oikeesti vaan unohtuu laittaa se tieto siihen heti alkuun Instassa. Plus tässäkin pätee se, että jos se tuote on ollut esillä jo vaikka siellä Instassa ja sen ottaa uudelleen siellä esille, ei siitä silloin tarvitse enää mainita.

   Poista
  2. Hah apua, en siis ole ainoa kenen julkaisuihin osallistutaan arvontaan vielä jälkeenpäin...

   Jep, tästä olikin jo puhetta ja mun mielestä niitä negatiivisia ajatuksia ei todellakaan pidä pyydellä anteeksi. Bloggaajan tehtävä on olla rehellinen sekä hyvistä että huonoista kokemuksista. Ja kuten mun hutipostauksissakin on kommenteissa huomattu niin ne mitkä ei mulla ole toimineet ovatkin saattaneet jollain toisella toimia. Joten lukijan tehtävä on kriittisesti lukea ja miettiä onko bloggaajalla saman tyyppinen iho tai ripset tai mitä ikinä, jotta arviot ovat verrannolliset.

   Joo se on aina harmi huomata, jos kaikki ei esim julkaisuissa lainkaan ilmoita yhteistyö juttuja tai että tuotteet on saatu. Joillakin se lukee siellä hästägeissä joka jo minusta on aika härskiä koska kuka nyt niitä edes lukee?! että ainakin viimeistään sen kirjoituksen lopussa se yhteistyö pitäisi ilmi tulla! Mutta aika villilänsihän tuo on ja just mediassa tästä ei oteta koppia ollenkaan

   Poista
  3. Joo et ole :D No sepä se! Ihmisten pitäisi muistaa, että ne syyt miksi joku tuote ei yhdellä henkilöllä toimi voivat olla juuri ne syyt, miksi se jollakulla toisella toimii. Makuja, mieltymyksiä ja tarpeita kun on yhtä monta kuin meitä kosmetiikan käyttäjiäkin :) Ja missään nimessä ei myöskään pidä sokeasti uskoa, että kaikki jonkun bloggaajan kehumat tuotteet on automaattisesti itselle myös hyviä ja toimivia!

   Mun silmissä on melkein sama asia lukeeko se yhteistyö tägeissä vai vasta kuvatekstin lopussa, kun mulla itsellä on näissä aina pointtina nimenomaan se, että seuraajat tietää heti kättelyssä jo ensivilkaisulla, että kyseisessä kuvassa on saatuja tuotteita. Samalla tavalla kuin blogissakin! Kun kaikki ei todellakaan jää niitä kuvatekstejä lukemaan tai klikkaa sitä ollenkaan auki, jotta se näkyisi kokonaan, jos vaikka vaan selailee feediään. Tällöinkin selaillessa sen tiedon näkee kyllä, jos se tieto saadusta tuotteesta on heti alussa, sillä ne ekat sanat kuvatekstistä tulee aina kuitenkin näkyville, vaikkei sitä sen tarkemmin lähtisikään availemaan ja tekstejä lukemaan :) Mutta paljon varmasti tapahtuu ihan sitäkin, ettei niistä saaduista tuotteista ilmoiteta ollenkaan, mikä on todella, todella väärin ihan kaikkia kohtaan :/ Mediaa ei vissiin koske samat ohjeistukset kuin bloggaajia, mikä on sinänsä todella outoa, mutta ehkäpä niitäkin ohjeistuksia joskus päivitetään. Mua itseäni ei ollenkaan haittaa, että bloggaajilta/somevaikuttajilta vaaditaan kunnon läpinäkyvyyttä siitä, mikä tuote on saatu ja mikä, onko postaus yhteistyönä tehty jne. kun omasta mielestäni se on vain reilua lukijoita kohtaan!

   Poista
 2. Niin hyvin nostit tärkeitä asioita esiin että voin lähes kaiken allekirjoittaa.
  Nekään mitä en voi, johtuu vain siitä ettei mulla ole asiasta omakohtaista kokemusta
  kuten tuo tietyntyypisten tuotteiden mollaus.

  Noissa yhteistyö ym merkinnöissä on tosiaan aika paljon hajontaa ja muakin se ärsyttää kun kaikki ei näitä sääntöjä noudata.
  Itsekin huomaan että kaupalliset yhteistyöt tai tuote saatu-merkinnöillä varustetut kuvat eivät saa yhtä paljon tykkäyksiä kuin muut, mutta silti meillä vaikuttajille on velvollisuus ne merkitä. Ja mä veikkaan että juuri siksi osa ei niin tee. Seuraaja on ehtinyt painaa klik-tykkään, ennenkuin tekstistä selviää että tuote saatu, jos selviää silloinkaan.

  Ei tässä voi oikein muuta kuin koittaa itse toimia vastuullisesti ja näyttää esimerkkiä, ehkä muut tulevat perässä ja jos eivät niin ompahan ainakin itsellä hyvä omatunto!

  Noi arvontaan osallistumiset ovat kyllä mielenkiintoinen juttu. Itse huomannut saman ja sen, ettei ohjeita lueta vaan osallistutaan ja sitten se osallistuminen tapahtuu väärin.

  Mä itse kuluttajana ajattelen niin että on tuote sitten itse ostettu tai ilmaiseksi saatu,
  mielipide on aina käyttäjän oma.
  Testaustuloksiin voi vaikuttaa moni asia, riippumatta onko tuote hyvä testaajalle vai ei.
  Ostamiseen sisältyy aina riski, ostaa sen suosituksista johtuen tai ilman.
  Toivottavasti kukaan ei ole niin naivi että olettaa bloggaajan suosittelemien tuotteiden olevan kaikille sopivia :)

  Mä ihailen sun rohkeutta Linda nostaa näitä asioita esille ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos paljon<3 :)

   Joo mulla ainakin tykkäykset nyt ylipäänsä on vähentyneet Instassa ihan hirveän paljon. Johtuu varmaan osittain ihan jostain heidän algoritmeistään, mutta myös sillä on varmasti tekemistä asian kanssa, että oon nyt tosiaan jonkin aikaa kirjoittanut sen "saatu ilmaistuote" lausahduksen kuvien alkuun, jos sille on ollut tarvetta. Aivan varmasti se vie niitä tykkäyksiä, mutta viekööt jos se on se hinta, mikä joudun maksamaan siitä, että teen kuten mun oikeaoppisesti vaikuttajana kuuluu tehdä. Jokainen saa mun puolesta tehdä kuten parhaaksi katsoo, mutta koko tilannettahan parantaisi se, jos kaikki toimisivat samoin. Ihmiset tottuisivat siihen eivätkä ehkä niin karttaisi niitä kuvia, joissa se teksti on. Nyt menee tosiaan varmasti todella monien kuvien kohdalla ohi se tieto, onko kuvassa näkyvä tuote saatu vai ei, sillä en mäkään aina niitä kuvatekstejä jaksa lukea vaan tykkäilen vain kuvista. Enkä usko olevani ainoa! Mutta jokainen tyylillään.

   Näin juuri! Aina pitää suhtautua tuotearvioihin sillä tavalla kriittisesti, että onko sen kirjoittaneellä henkilöllä samanlaiset tarpeet ja toiveet tuotteen suhteen kuin itsellä on. Jokaisen ihotyyppi on erilainen, samoin mieltymykset ym. eli mitkään laput silmillä ei kannata sokeasti tietenkään uskoa, että bloggaajien suositukset on automaattisesti itsellekin sopivia. Ei niitä kuitenkaan tarvitsisi ehkä välttämättä heti olla uskomatta, jos näkee että bloggaaja on sen tuotteen saanut ilmaiseksi :D

   Poista
 3. Ohho, en ookkaan tiennyt tosta pr-näytteiden merkitsemispakosta heti instassa alkuun! Ei koske minua siis nämä seikat, mutta seuraan kauneusmaailmaa esim. ahkerasti niin kiinnitän jatkossa enempi huomiota noihin merkintöihin. Ehdottomasti samat säännöt kaikille, jos se tieto pr:stä pitää merkitä heti kuvan alkuun niin sitten se pitää. Uskon ettet sä tässä voinut edes kirjoittaa, että kaikkien niin pitää tehdä, mut onhan se itsestäänselvyys jos kerran lakikin niin velvoittaa tekemään. Näen itse todella kurjana sen seikan, ettei kaikkia näköjään kiinnosta olla rehellinen ja kalastellaan tykkäyksiä sillä varjolla, ettei kerrota heti saaduista tuotteista kun tokihan se siihen tykkäysmääräänkin saattaa vaikuttaa niinko tossa ylempää Maikku sanoi. Arvostusta ei saa ainakaan minulta, jossei ole rehellinen ja noudata sääntöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nää uudet ohjeistukset ei oo mun mielestä kovinkaan vanhat, kesällä näistä taisi olla kauneusbloggaajien kesken juttua, että tällaiset astuu voimaan :) Lakiin nämä ohjeistukset tosiaan pohjautuvat ja periaatteessahan niiden noudattamatta jättämisestä voi seurata jonkinlainen sanktio, mutta en tiedä kuinka paljon toi koskee ihan yksityishenkilönä harrastusmielessä bloggaavia esimerkiksi. Toki siinäkin siis kestää, että somevaikuttajat nämä ohjeet ottavat omikseen, mutta ohjeet eivät myöskään ole mun mielestä millään tavalla monimutkaisia tai hankalia toteuttaa, joten se ainakin auttaa asiaa!

   Totta kai mäkin toivoisin, että kaikki vaikuttajat just vaikka siellä Instassa kirjoittaisi sen "saatu ilmaistuote" tekstin heti siihen alkuun, mutta tilanne tuskin tulee ikinä olemaan niin. Onneksi voin vaikuttaa sentään siihen miten itse toimin ja toimia parhaan kykyni mukaan näiden ohjeiden mukaisesti :) Kuten Maikku tossa totesi niin jää itselle sentään hyvä omatunto! Vaikka toki mua tää nyt harmittaakin ja sen takia aiheen otinkin esille tässä postauksessa.

   Poista
 4. Hyvä kirjoitus johon haluan ottaa kantaa! IG:ssä merkitseminen on tavallaan helppoa mutta hankalaa. Otetaan esimerkkinä kynsikuva jossa käytetty kynsilakka on itse ostettu, koristeet on itse ostettu mutta vaikkapa kynsitimantit on pr-näytteitä. Tällöin tuntuu ikävältä kirjoittaa heti alkuun #saatuilmaistuote kun kynsilakka ( joka pääosissa näkyy ) ei sitä ole.
  Toisena esimerkkinä välilyönnit Instassa. Onko se jotenkin puhelinkohtaista miten sen saa? Ei ainakaan mun iPhonessa saa tekstiä näin:
  Saatu ilmaistuote
  .
  .
  Ja sitten jatkuisi teksti vaan mulla tulee kaikki yhteen pötköön. Merkkaan saadun ilmaistuotteen alkuun tai hästägien alkuun. Itse tykkäisin että saadun tuotteen saisi merkittyä selkeästi mutta kun ei saa, se on silloin helpompi laittaa ensimmäiseksi häshtägeihin. Eikä ole kyse siitä että haluaisin laistaa merkinnöistä tai johdattaa seuraajia harhaan. Niin :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kirjoittanut sellaisiin kuviin, joissa on vaikka useampi tuote, joista vaan yksi saatu että "x on saatu ilmaistuote" ja sen x:n kohdalle tuotteen nimi/brändi tms. mistä erottaa, mikä kuvan tuotteista on saatu. Silmämeikkikuvissa vastaavasti oon kirjoittanut vaikkapa "Irtoglitter saatu ilmaistuottena" tai "Irtoripset saatu ilmaistuotteena". Tokikaan en tiedä kuinka tarkkaa se maininta tollasissa yksityiskohdissa on ja hankalaksihan se menee, jos joutuu tolla tavalla erottelemaan :D

   Mulla ihan rivinvaihdolla saa tehtyä tota väliä Instassa kuvatekstiin? Mulla ei tosin ole iPhonea vaan Android-puhelin, joten tosi kurjaa jos ei sen kanssa toimi toi rivinvaihto samalla tavalla :/ Joo harvalla varmaan onkaan tässä taustalla sitä, ettei halua niitä saatuja tuotteita merkitä tai mitään sellaista :D Eri juttu jos ne jättää kokonaan mainitsematta, sitten voidaan jo miettiä tota seuraajien harjaanjohtamista ym. mutta kauneusbloggaajien keskuudessa sellaista toivottavasti ei kovin paljon ole :)

   Poista
  2. oon yrittänytsitä välilyöntiä mutta ei se tee sitä väliä, kaikki tulee siltiyhteen pötköön. Oon aina miettinyt miten ne saa alekkain ;D

   Poista
  3. Ääh tosi tylsää, jos iPhonen kanssa rivinvaihto ei Instassa toimi :( Toivottavasti siihen tulee muutosta!

   Poista
 5. Minua lukijana àrsyttàà, kun bloggaaja valittaa miten on vàsynyt, stressaantuntunut, ideat kirjoittamiseen ovat lopussa, bloggaaminen on aikaavievàà, lopettamista harkitsee...ja sitten kuitenkin jatkaa. Itsehàn se bloggaaminen on haluttu aloittaa. Ihankuin bloggaaja toivoisi, ettà lukijat pyytàvàt ettà àlà please lopeta. Minusta olisi paljon suoraselkàisempàà joko lopettaa sitten ihan kunnolla tai vaikka harventaa julkaisuja, kuin ettà tehdà jahkaileva postaus lopetanko, enkò lopeta, lopetanko, enkò lopeta. Nàità aina silloin tàllòin postaillaan ja aina ne meinaavat minua àrsyttàà :-)
  Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän oikein hyvin mitä ajat takaa! Sekin on vähän eri, jos pyytää lukijoilta ideoita tai toiveita postausten suhteen, sillä useimmat meistä kaipaa joskus pientä lisäinspiraatiota tai muuten vaan haluaa kuulla lukijoiden toiveita. En mäkään oikein tykkää sellasesta, että joka toisessa postauksessa pähkäillään lopettamista tai muuten vaan puhutaan siitä, kuinka blogin kirjoittaminen on stressaavaa. Toisaalta bloggaajalle voi tehdä ihan hyvää saada purkaa ajatuksiaan blogissa, jos blogi stressaa ja sitä lopettamista on tullut mietittyä, sillä monesti siinä haetaan myös ihan vertaistukea, mutta ymmärrän hyvin että lukijaa se saattaa ärsyttää. Niin muakin, jos sitä alkaa tapahtua liian suuressa mittakaavassa! Jokainen on tosiaan tehnyt itse sen päätöksen kirjoittaa blogia ja jokaisen pitää myös itse pystyä keventämään tahtia, jos tuntuu siltä, ettei aika riitä tai blogi tuo liikaa stressiä. Toki siitä taas on ehkä ihan hyvä kertoa lukijoille, mutta asian vatvominen ei kyllä yleensä ihan hirveästi sitä auta :)

   Poista
 6. Tosi hyviä pointteja ja ihan samoja juttuja oon kans tässä lyhyen blogiharrastukseni aikana huomannut. Instagram-arvontajutuissa mua ärsyttää ihan hirveästi se jokakertainen follow-unfollow-liikehdintä. Aletaan seuraamaan kun huomataan että on arvonta ja sitten heti arvonnan jälkeen käydään äkkiä painamassa unfollow-nappia. Jos laittaa hetken päästä uuden arvonnan pystyyn niin taas sama tapahtuu.

  Ja opin muuten tästä jotain uuttakin! Vaikka oon noita KKV:n ohjeistuksia käynyt lukemassa niin en ollut itseasiassa huomannut että Instagramissa täytyy alkuun merkitä saadut tuotteet. Olin siinä käsityksessä, että vain yhteistyöt täytyy laittaa alkuun ja sit pr-tuotteista muutoin maininta siihen tekstiin. Ja ainakin mun mielestä se ilmoittaminen niistä siinä alussa on tosi harvinaista niin ei varmaan moni muukaan ole tietoinen siitä. Ainakin jos omia seurattaviani mietin niin varmaan ihan kourallinen toimii noin. Eli kiitos tästä :D Tosin täytyy pohtia jatkossa miten merkitsee vaikka meikkikuviin tai vastaaviin selkeästi ne pr-tuotteet, kun tekee listauksen käytetyistä tuotteista ja muutama voi olla pr-näyte ja loput itse hankittuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi follow-unfollow saa mut kiehumaan.. Siis eihän se kiellettyä ole, mutta sotii niin mun omaa ajatusmaailmaa vastaan. Mä en itse ikinä, en ikinä, lähtisi seuraamaan ketään vain siksi, että pääsen osallistumaan ko. henkilön arvontaan. Jos sen tyypin jutut, kuvat ja muut ei muuten yhtään kiinnosta, niin jätän arvonnan sikseen enkä todellakaan ala seurata, jotta voisin arvonnan päätyttyä vain lopettaa seuraamisen. Mutta oon selkeesi harvinainen tän ajatusmaailmani kanssa, sillä suurin osa munkin arvontoihin osallistuneista, jotka sen takia on alkaneet mua seurata, lopettaa sen seuraamisen enemmin tai myöhemmin kun arvonta on päättynyt. Ja juu samat naamat sieltä aina sitten myös palaa taas seuraamaan, kun laittaa uuden arvonnan pystyyn!

   Ei varmasti ookaan, kun noi ohjeet on kuitenkin melko tuoreet, vaikka bloggaajien kesken niistä juttua olikin jo kesällä :) Mäkin haluisin vielä vähän tarkemman ohjeistuksen just kaikkien meikkikuvien suhteen, ja mitä tossa ylempää tuli juttua esim. kynsikuvien kohdalla. Kun onhan se vähän eri, jos kuvassa on joku voidepurkki, joka on saatu ilmaiseksi, kuin että sulla on kokonainen meikkikuva, josta vaikkapa meikissä käytetty kulmakynä on saatu ja muut käytetyt tuotteet on omia :D Luulisi, että tossa kohtaa riittäisi, jos sen pr-näytteen laittaisi siihen listaukseen, mutta en todellakaan tiedä miten se oikeasti menee. Toisaalta jos se sama tuote on ollut joskus aiemmin esillä siellä Instassa ja silloin se on mainittu saaduksi tuotteeksi, ei sitä tarvitse ilmeisesti enää uudestaan merkata. Nää on vähän hankalia juttuja!

   Poista
 7. Tosi kiva postaus hyvistä ja tärkeistä aiheista. Mutta kaikessahan on toki aina omat plussat ja miinukset ja niin tässäkin, säännöt on samat mutta "ei päde kaikkia". Välillä jos itse kirjoitan kerron viestissä käyttäneeni tai ostaneeni itselleni omilla rahnoillani tavarat, niin on ainakin selvää ettei kyseessä ole se yhteystyö. Taas arvonnoissa toki ymmärrän tägäyksen piirteet, mutta itse en aina halua vaivata kavereita tägäämällä heitä arvontoihin jotka heitä ei ehkä kiinnosta, eli sitten pitää jättää osallistumatta jos ei halua tägätä jotain kisaan. Mielipiteet on mielipiteitä ja niin se elämä vaan menee, kun kaikki muumit on kanootissa niin homma toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on just se kääntöpuoli, kun tosi monesti bloggaajat "joutuu" kirjoittamaan että tuotteet on itse ostettuja, linkit ei ole mainoslinkkejä tms. kun lukijat pelkää piilomainontaa. Jos kaikki tekisivät ohjeiden mukaan ja kertoisivat heti kättelyssä mitkä linkit on mainoslinkkejä ja mitkä tuotteet saatuja, ei kenenkään tarvitsisi erikseen mainita, että joku tuote on itse ostettu. Mä ainakin meinaan uskon, että siinä taustalla on just se, että lukijat epäilee - eikä välttämättä ihan syystä, kun kyllä sitä piilomainontaakin valitettavasti harrastetaan.. :/

   Sepä se, jos ei halua/pysty toimia arvonnan sääntöjen mukaan niin sitten jää osallistumatta :) Mulla itse asiassa jää tosi monesti just samasta syystä osallistuminen väliin, kun en keksi ketä tägäisin niihin arvontoihin ja monesti se tägäys kuitenkin vaaditaan. Mutta sitten se vaan jää! Eikä ole onneksi mun maailmani vielä kertaakaan kaatunut siitä syystä, etten ole johonkin arvontaan osallistunut :D

   Poista
  2. Kun kirjoitan itse ostamistani tuotteista en edes laita tuotelinkkejä, sillä silloin ne ovat "tarpeettomia". Mielestäni ne ovat tarpeellisia vain mainostapauksissa, sillä kuka vain voi maalata tekstin ja "hae verkosta", niin löytää sen jos tuote aidosti kiinnostaa. Mutta tuo piilomainonta toki ehdottomasti semmonen että itse haistan ja havaitsen sen nopeasti ja suhtaudun suoraan kriittisemmin aina mainontaan, sillä mielipiteeseen on voitu vaikuttaa rahallisesti.

   Mutta tuo tägäyskin on sen homman suola, että arvontaan osallistuu tarpeeksi himisiä ja että se saa näkyvyyttä :) Mulle riittää ne harvat voitot mitkä omalle kohdalle sillon tällön osuu, jokaiseen juttuun ei tarvitse tai kannatakaan osallistua.

   Poista
 8. Mä luin tämän jo silloin kun tämä ilmestyi, mutta en jaksanut phonella taas kommentoida. Toivottavasti muistan nyt kommentoida kaiken mitä mieleen sillon heräsi :'D Hyviä pointteja näissä kyllä ehdottomasti!

  Mä teen harvoin yhteistöitä, joten en ehkä muista/pysy ihan kärryillä nuiden tuotteiden mainitsemisen kanssa. Harvoin mulla vilahtaa blogissa kyllä mitään saatuja tuotteita, mutta kyllä pyrin ilmoittamaan oikeaoppisesti niistä. Pitäisi aina lukea uudelleen nämä oikeaoppiset säännöt niihin, ennen kuin mitään yhteistöitä tekisi - enpä oo taas aikoihin tehnyt, että jos tulisi nyt joku saatu tuote, niin olis kyllä hyvä lukea pitkästä aikaa miten ne merkitään oikein.
  Pidän itsekin tuota aihetta ihan älyttömän tärkeänä nimittäin! Tän postauksen jälkeen piti esimerkiksi ig:ssä tarkistaa eräs kuva ja siitähän puuttui se maininta heti alusta, joten lisäsin sen siihen. Musta on hyvä, jos sellainen asia huomataan jonkun blogista, niin siitä vaikka muistuttelee itse bloggaajalle/kuvanjulkaisijalle vaikka yksärin avulla kohteliaasti asiasta - itse arvostaisin kovasti jos mulle tehtäisiin niin, jos virheitä huomattaisiin :) Erään ystäväbloggaajan kanssa puhutaankin paljon näistä yhteistyöjutuista, vaikka itse en paljoa niitä blogin puolella teekkään, aihe vaan on mielenkiintoinen ja niistä on hyvä tietää, jos välillä hyviä mahdollisuuksia tuleekin.

  Sitten tuo arvontoihin osallistuminen. Ai kauhia mua aina pelottaa osallistua arvontoihin ja luen ohjeet aina pariin kertaan ja yritän tarkistaa. Silti oon lähes varma että joskus mun luetunymmärtäminen saattaa pettää (se tekee sitä kyllä usein muutenkin) ja oon saattanut osallistua ja en oo täyttänyt kaikkea :'D Mulla on tärpännyt aika usein blogiarvonnoista jotain, joten oon mä kuitenkin suht hyvin ja oikein niihin osannut osallistua vissiin ;)
  Mutta eniwei jos asia ei oo vahinko, niin on se ihan ymmärrettävää että tuo asia ärsyttää. Ja ihan oikein teet siinä, ettet laske arvontoihin mukaan sellaisia, en laskisi minäkään mikäli arvontoja pitäisin.

  Tosi hyvä postaus kyllä kokonaisuudessaan ja musta oli todella kiva lukea sun mielipiteitä näistä asioista! Olis kyllä hauska päästä sun kanssa keskustelemaan ihan kasvotusten kaikesta blogijutuista, kyllä varmana riittäis asiaa ja juttua näistä meillä :')

  VastaaPoista

Kiitos kommentista!