lauantai 10. elokuuta 2019

Kun toinen bloggaaja kopioi tekstejäsi

Torstauaamuna herättyäni luin yhden bloggaajakollegan mulle edellisenä iltana lähettämät viestit. Olimme keskustelleet siitä, kuinka hän oli huomannut erään bloggaajan kopioineen tekstejään blogiinsa. Ja niinhän tosiaan oli tapahtunut. Kopiointia oli tapahtunut sanasta sanaan parissa eri kappaleessa useamman lauseen edestä eikä todellakaan ole mahdollista, että kyseessä olisi vahinko tai sattumalta täysin samoin muotoiltu teksti. Päätin samalta istumalta aamulla ennen kello viittä tarkistaa, löytyisikö tästä blogista omia tekstejäni. Ja se tunne, kun luin toisen ihmisen blogista omaa tekstiäni vain muutamien sanojen erolla, kolahti. Ja se kolahti kovaa.

Ensimmäinen tunne oli yksinkertaisesti viha. Mulla nousi syke ja tärisi kädet, kun luin hänen blogistaan sitä postausta, jonka pohjana oli joitain sanoja muutellen käytetty mun koko postaustani. Inspiraation ottaminen on täysin eri asia eikä mun varmasti tarvitse kenellekään erikseen selittää, miten se eroaa kopioimisesta. Lisäksi esimerkiksi joistain yksittäisistä tuotteista kerrottaessa sanaerot on välillä blogeissa väkisinkin pieniä, kun jos joku rasva lupaa kosteuttaa ja uudistaa ihoa niin on aika rajallinen määrä tapoja, joilla sen voi kirjoittaa. Nyt puhuttiin kuitenkin myös ns. omasta tekstistä eli tekstistä, mikä ei liity minkään tuotteen kuvaukseen vaan omiin kokemuksiin ja ajatuksiin asiasta x tai y.

En silloin torstaiaamuna olisi uskonut, että vain muutamien tuntien sisällä juttu paisuu ihan uusiin mittasuhteisiin, sillä lopultahan paljastui, että kopioituja postauksia ei ole vain pari. Niitä oli monta. Ja niitä oli kopioitu useilta eri bloggaajilta.

Tämän ihmisen toiminta ei ole millään tavalla hyväksyttävää ja mun mielestä on ollut hyvä, että tästä on myös puhuttu meidän vääryyttä kokeneiden bloggaajien toimesta ääneen ja muutenkin bloggaajien kesken. Kuitenkin nimiä mainitsematta. Sitä en kuitenkaan myöskään hyväksy tai katso hyvällä, että ilmeisesti eräässä Facebookin suositussa ryhmässä on tätä asiaa puitu ja henkilön/blogin nimi tullut myös esille. Oon ehdottomasti sitä mieltä, että hänen toimintaansa oli puututtava, mutta mitään julkista rieputusta tai lynkkaamista en todellakaan hänelle halunnut. Ja tiedän, että ainakin suurin osa niistä muista bloggaajista, joilta hän oli tekstejä kopioinut, on kanssani täysin samaa mieltä.

Ymmärrän toki myös sen, että ihmisiä kiinnostaa, sillä kuka tahansa on voinut hänen blogiaan lukea ja oikeasti kuvitella, että tekstit ovat olleet hänen, vaikka todellisuus on ollut jotain ihan muuta. Harva kuitenkaan haluaa tällaista toimintaa tukea. Bloggaajien keskuudessa halutaan tietää tekijä ihan siitä syystä, että pelätään omienkin teksitien löytyvän sieltä. Kun se ei todellakaan ole yksi, kaksi eikä edes kolme bloggaajaa, jotka niitä omia tekstejään ovat sieltä löytäneet. Mutta en ihan jaksa ymmärtää, miksi ihmiset joita asia ei henkilökohtaisesti kosketa, ovat ottaneet tehtäväkseen huudella asiasta ja tuoda ilmi kuka tämä henkilö on ja ilmeisesti laittaa hänelle jopa viestiä.

Mä olen keskustellut tämän kyseisen henkilön kanssa ihan kahden kesken ja taisin olla tän koko härdellin alkaessa ensimmäinen, joka hänelle viestiä laittoi. Pyysin häntä poistamaan minulta kopioidut kohdat ja näin myös tapahtui ihan välittömästi. Myöhemmin koko postaus on poistunut, sillä selvisi että samasta postauksesta löytyi myös ainakin yhdeltä muulta bloggaajalta kopioitua tekstiä. Hän on tekoaan toki myös pahoitellut ja pyytänyt anteeksi useampaankin kertaan. Ei siis todellakaan ole mitään tarvetta yhdenkään ulkopuolisen ihmisen olla häneen yhteydessä. Asia kun ei varsinaisesti ihan siinä mittakaavassa kuulu kenellekään muulle kuin meille, keneltä hän on tekstejä kopioinut. Ja meidän kanssaan hän on kuitenkin keskustellut asiallisesti.

Toki hän on tehnyt ihan tietoisen valinnan päättäessään ruveta niitä tekstejä kopioimaan, että sikäli onhan hänen pitänyt olla tietoinen siitä, että asia saattaa tulla julki. Eikä todellakaan olisi ollut mikään mahdottomuus, että tämän olisi huomannut joku lukija, joka olisi ensin lukenut postauksen jostain blogista ja sen jälkeen bongannut kopioidun tekstin tämän kopioijan blogista. Nyt sen löysi sattumalta eräs bloggaaja ja ilman hänen löytöään emme tuskin vieläkään tietäisi, mitä on tapahtunut. Tieto kyseisen bloggaajan henkilöllisyydestä on tosiaan päässyt leviämään, mutta itse en sitä täällä aio mainita, sillä en koe sitä millään muotoa tarpeelliseksi. Hän on tehnyt väärin mua ja monia muita bloggaajia kohtaan, mutta en mä myöskään halua hänelle enempää hankaluuksia.

Mä olen vihainen ja pöyristynyt hänen teoistaan. Ne on röyhkeitä, tekijänoikeudellisesti väärin ja kyllä mua suoraan sanottuna ketuttaa miettiä, että joku toinen olisi jopa saattanut tehdä ihan rahaakin muiden teksteillä. Myös mun. Ei ole ok varastaa toiselta käsilaukkua kadulla tai kaupassa karkkipussia. Ei myöskään ole ok varastaa toisten tekstejä ja väittää niitä omikseen. Se ei todellakaan ole ok. Ja se kannattaa pitää mielessä ja oikeasti olla valppaana, sillä tätä voi tapahtua enemmäkin. Ei tämä ole ensimmäinen kerta munkaan kohdalla, kun postauksistani on otettu vähän turhan paljon inspiraatiota, mutta näin suoraa plagiointia en ole omalla kohdallani aiemmin huomannut.

Tällä hetkellä haluaisin jättää koko kohun taakseni, mutta totta puhuen nää viimeiset kolme päivää ovat olleet aika rankkoja mulle henkisesti. En oo esimerkiksi saanut edes nukuttua kunnolla ja ajatukset on pyörineet koko ajan tän asian ympärillä. Varmasti ihan senkin takia, että tästä oon niin paljon bloggaajakollegoideni kanssa keskustellut. Ehkä tän postauksen kirjoittaminen antaa mulle edes vähän mielenrauhaa - ainakin haluan toivoa niin. Seuraavaksi palaillaan sitten taas kosmetiikkajuttujen kanssa ♥

Hyvää viikonloppua kaikille!

14 kommenttia:

 1. Hyvä että kirjoitit tästä asiallisesti ja anonyymisti! Mielestäni on tärkeää nostaa kissa pöydälle ja kertoa tällaisista virheistä, jotta sama ei enää ikinä toistu. On kuitenkin myös tavallaan surullista nähdä se ihmisten raadollinen puoli eli että lähdetään julkisesti huutelemaan ja haukkumaan ihmistä, jopa lähestytään viesteillä vaikka asia ei tosiaan kuulu kenellekään muulle kuin asiaa koskettavia henkilöitä.
  Toivottavasti tämä kyseinen bloggaaja ottaa tästä opikseen eikä enää ikinä sorru moiseen toimintaan, joka paitsi loukkaa myös murentaa hyvin tiivistä bloggaaja yhteisöä. En halua kenellekään kanssa bloggaajalle mitään pahaa, joten toivotaan että tästä päästään yli ja kaikki voivat rauhassa jatkaa omien blogiensa parissa ilman vastaavia kohuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ymmärrän hyvin sen, että ihmisiä kiinnostaa, sillä onhan hän huijannut yhtä lailla lukijoitaankin. Se ei sitten kuitenkaan ole enää meidän tehtävämme tuoda julki ihmisen nimeä. Hän on itse vastuussa siitä, että pahoittelee asiaa myös lukijoilleen, ei me muut bloggaajat. Juurikin näin, tällaista ei todellakaan toivo enää tapahtuvan koskaan! Ei hänen tai kenenkään muunkaan toimesta.

   Poista
 2. Tosi hyvin ja asiallisesti kirjoitettu teksti :) tää koko juttu on kyllä ollut niin uskomaton ja yöunet on mennyt mullakin tätä asiaa miettiessä. Mutta toivottavasti tosiaan juttu selviää pian kokonaisuudessaan eikä uusia kopiointeja enää tästä kyseisestä blogista tai mistään muustakaan blogista ilmene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo jotenkin vaikken edes haluaisi tätä asiaa enää miettiä niin väkisinkin se pyörii mielessä. Mä toivon täysin samaa ja luotan myös siihen, ettei tällaista enää tapahdu!

   Poista
 3. Blogimaailmassa törmää samankaltaisiin postauksiin todella usein, koska moni blogi tekee samojen firmojen kanssa yhteistyötä ja saavat samaan aikaan testiin samoja tuotteita. Usein tekstit ovat hyvin samanlaisia, mutta kopiointi on yksinkertaisesti väärin. Sekin jo turhauttaisi, että sinä olet nähnyt vaivan tutustuessasi tuotteisiin ja kirjoittamalla niistä oman mielipiteesi. Sitten on näitä, jotka haluavat vain ilmaisia tuotteita eivätkä halua nähdä vaivaa tuotteiden eteen vaan kopioivat toisten tekstit. Se on törkeää. Hyvin kirjoitit asiasta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on ihan totta, tuotekuvaukset on monesti tosi samanlaisia pienillä sanaeroilla, järjestyksillä ym. Plagiointi on kuitenkin aina plagiointia eikä missään nimessä hyväksyttävää.. Joo ei todellakaan ole reilua, että itse käyttää aikaa postausten tekemiseen ja joku toinen saa sisältöä blogiinsa parissa minuutissa käyttämällä copypastea :D Mutta toivottavasti tällaiseen ei tarvitse enää jatkossa törmätä!

   Poista
 4. Musta oli tosi rohkeaa ja reilua kun otit asian esille. En kannata itsekään mitään yleistä lynkkausta, joten kivasti asiasta olet yleisesti kertonut. Toisaalta, mä ymmärrän muiden huolen ja kiinnstukset, sillä kenen tahansa postaukset ovat voineet joutua kopioiduiksi ja kun tieto tälläisestä tulee esiin, jokaisella iskee pelko onko minunkin. Jos ei tiedetä kenestä kyse, on vaikea alkaa asiaa selvittämään.

  Toisaalta asialla on myös toinen puoli, luottamus. Jos kulkee pr-kekkereissä saaden ilmaisia tuotteita,
  tekee yhteistyöitä joista sitten niistä postaa kopioilla teksteillä, kyse on myös yhteistyö yrityksien huijaamisesta kuten Laurakin sanoi yllä.Se on vähintään yhtä väärin kuin kopiointi.

  Uskon, että tässä tapauksessa ks henkilön toimesta tätä tuskin enää tapahtuu ja yleisesti bloggaajat ovat valppaampia ja pitävät yhtä näissä asioissa.

  Uskon että on ollut henkisesti raskaat päivät takana, kohu laahtuu kyllä ja elämä jatkuu.
  Mukavaa viikonloppua Linda ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep nimenomaan. Bloggaajat on tietysti huolissaan, ettei sieltä löydy omiakin tekstejä ja lukijat haluavat tietää ovatko itse lukeneet ko. blogia. Tää on tosiaan väärin paitsi meitä bloggaajia kohtaan, joilta hän on kopioinut, myös niitä lukijoita ja yhteistyökumppaneita kohtaan. Kauneusbloggaajat ovat onneksi aika tiivis yhteisö, joten tällaista toivottavasti ei enää pääse tapahtumaan. Joo eiköhän tässä taas pian saa roppakaupalla muuta mietittävää, kun kohu tän asian ympärillä laantuu niin ei tarvitse itekään nää stressata! Kiitos samoin<3

   Poista
 5. Onpa ikävä juttu! :( Muistan kun oman blogitaipaleeni alkuaikoina sain blogiini kommentin linkin kera, jonka takaa paljastui myös omia tekstejäni ja kuviani jonkun toisen blogissa lähes suoraan kopioituna.. Olin itsekin silloin todella hämmentynyt ja ennen kaikkea vihainen, miten joku kehtaa tehdä tuollaista? Taisin laittaa tuolloin kyseiselle henkilölle viestiä, mutta hän ei koskaan vastannut joten ilmoitin Bloggerin ylläpidolle, joka muistaakseni sitten oli poistanut tämän kyseisen blogin.

  Hyvä että saitte keskusteltua asiasta tämän henkilön kanssa, mutta eipä se silti oikeuta millään lailla hänen tekoaan.. Toivottavasti jatkossa ei tarvitsisi enää törmätä tuollaiseen plagiointiin, sillä se oikeasti laittaa harmittamaan pidemmäksikin aikaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tunnekirjo on kyllä melkoinen, jonka tällaisessa tilanteessa joutuu käymään läpi. Tosi ikävää, että säkin oot joutunut kokemaan tällaista :( Tosi ala-arvoista, ettei sitten edes vastaa mitään, mutta onneksi se blogi kuitenkin poistui! Jotenkin tää tuli niin puskista, kun en oo koskaan edes pelännyt sitä, että joku veisi mun tekstejä. Kuviahan nyt on sieltä täältä joskus löytynyt ties mistä ulkomaisilta IG-tileiltä ihan sattumalta, mutta tää oli vähän eri juttu kuitenkin. Pääasia että tekstit tosiaan muuttui ja lopulta jopa poistui ja asianomainen henkilö kävi mun kanssa ihan asialliset keskustelut :)

   Poista
 6. Oon niin pahoillani, että sulle kävi näin. On takuulla ollut melkoista tunteiden vuoristorataa. Lopultahan tää kopionti ei edes enää koskenut kauneuspostauksia vaan blogi on kopsannut paljon muitakin aiheita. Niin surullista, että joku voi luoda illuusion itsestään muiden työllä, ilman mitään myötätunnon häivää ja tehdä tätä vielä pitkän ajan kuluessa. Ehkä tämä on havaittu helpoksi ja nopeaksi tavaksi, koska googlettelu ja copypasten painaminen on paljon nopeampaa, kuin oikeasti se postaus kirjoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunteiden kirjo on tosiaan mennyt ihan laidasta laitaan ja tuntui vähän siltä, että muutaman päivän ajan koko elämä pyöri vähän niin kuin tän jutun ympärillä. Tai vaikka elämä toki jatkui koko ajan niin ajatukset ainakin oli tosi pitkälti tässä jutussa ja se vei sitten niitä yöuniakin :/ Kävishän se postauksen teko tosiaan aika paljon nopeammin, jos ei tarvitsisi räpsiä kuin kuvia ja valita tekstit jo kirjoitettujen joukosta :D Se kirjoittaminen kun yleensä on nimenomaan se työläin vaihe.

   Poista
 7. Höh mä en ole muistanut kommentoida tähän... Anyway.. On tosi surullista, että oot joutunut tällaisen uhriksi, mä oon todella pahoillani sun puolesta :( Etenkin kun sä oikeasti näet työtä blogisi eteen ja huomaa kuinka rakkaudella sä kirjoitat. Tää ei oo missään nimessä oikein ja harmi että kaikki eivät sitä vaan tajua.

  Mulla itselläni ei oo kokemusta tästä, toki uutukaisten postausideoiden suunnittelusta oon kertonut joskus joillekin ja kappas, ne on sitten tullut päivänvaloon ennen omiani, joten hivenen samankaltaisia pettymyksen fiiliksiä löytyy :'D Toki saa samankaltaisia postauksia tehdäkin, mutta kyllä se suututti kun olisi halunnut periaatteessa julkaista oman uuden postausideansa ensin. Mutta tästäkin on jo tajuttoman kauan aikaa. Vähän sama, jos tuot inspistä jollekin postauksellasi ja hän postaa lähes samasta, niin olisihan se kiva jos idean käyttäjä mainitsisi sinut postauksessaan. Se on ystävällisyyttä. Kopiointi on kuitenkin eri ja siitä tässä oli kyse, niin en nyt lähde tähän sen enempää.. :D

  Onneksi oot saanut yhteyden kyseiseen henkilöön ja puitua asiaa ihan kyseisen henkilön kanssa. Toivottavasti siinä tilanteessa ymmärtää, ettei se ole oikein ja tule enää koskaan tekemään sinulle tai muille näin. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä siinä just on, kun blogipostauksen kirjoittaminen ei oo mikään viiden minuutin homma, niin ei todellakaan tunnu senkään takia kivalta, että jotkut ihan oikeesti on systemaattisesti plagioineet tekstinsä muilta. Ja saaneet siitä sitten ainakin tavaraa ilmaiseksi ja totta kai myös näkyvyyttä. Ja tää kaikki on tehty sitten meidän kustannuksella ja meidän tekstejä käyttäen :D

   Tollanen mistä sä kerroit on myös tosi inhottavaa.. Harvoin se kuitenkaan menee niin, että kaksi ihmistä saa täysin samoilla hetkillä saman postausidean päähänsä, jos se nyt ei oo mikään tositosi ajankohtainen juttu. Joo siis mä ainakin pyrin aina mainitsemaan keneltä oon saanut inspiraation johonkin postaukseen, jos joku toinen on postaillut just samasta aiheesta! Se on mun mielestä ainut oikee tapa toimia :D

   Mä toivon todella samaa. Tässähän olis aika moni ihminen voinut tehdä rikosilmoituksen ja vaatia korvauksiakin, mutta nyt ei mun tietääkseni kukaan ole tehnyt mitään sellaista. Vaikka eipä se myöhäistä vieläkään ole, jos joku päättääkin muuttaa mielensä.

   Poista

Kiitos kommentista!