tiistai 11. joulukuuta 2018

Kauneusyhteisö Tag

Lisa Stevensin Youtubeen luoma Beauty Community Tag on näkynyt viime aikoina myös suomennettuna versiona esimerkiksi Neiti Minttukihara -blogissa sekä Meikkibeibin tubekanavalla. Päätin jo ensi kertaa tämän nähtyäni, että jossain vaiheessa haluan tägiin vastailla itsekin ja nyt vihdoin ja viimein sain niin tehtyä! Lisa Stevens on luonut tägin koskemaan nimenomaan Youtubemaailmaa ja videoita, mutta itse laajensin tämän totta kai koskemaan myös blogia, sillä vaikka tubesta videoita katsonkin, en omia videoita kuvaa. Näin päästään kokonaisvaltaiseen katsaukseen siitä, mitä ylipäänsä ajattelen koko kauneusyhteisöstä. Osa vastauksistani on suhteellisen pitkiä, sillä nämä herättivät aika paljonkin ajatuksia ja olisin voinut höpistä niistä enemmänkin!

Kysymykset on vapaasti suomennettu alkuperäisistä ja kuvat ovat blogin vanhoja räpsyjä.


1. Millaisia videoita katsot tai postauksia luet mieluiten?
Tykkään katsoa erilaisia GRWM-videoita, jos niissä puhutaan jostain itseäni kiinnostavasta aiheesta. Ne on yleensä sillä tavalla "kevyttä" katsottavaa, että siinä samalla voi itse touhuta myös jotain muuta, vaikka aihe saattaakin olla kaikkea muuta kuin kevyt. Katson mielelläni myös erilaisiin pannuprojekteihin liittyviä videoita, sillä oon itsekin hurahtanut pannuttamiseen viime aikoina. Samoin erilaiset tägit on hauskaa katsottavaa, kun niistä oppii aina uutta siitä ihmisestä.

Postauksista tykkään lukea eniten loppuneet postauksia, tuotearviointeja mielenkiintoisista tuotteista (esim. luomiväripaletit, poskipunat, highlighterit ym. kiinnostaa lähes aina) ja tägejä samasta syystä kuin videoiden kohdalla. Mielipidepostaukset on myös tosi mielenkiintoisia, oli aihe sitten kosmetiikkaan tai johonkin ihan muuhun liittyvä. Luen toki mieluusti myös muunlaisia postauksia, mutta tässä niitä suosikkeja.


2. Millaisia postauksia kirjoitat itse mieluiten?
Riippuu täysin fiiliksestä. Kauneusbokseista kirjoitan yleensä todella innolla, samoin tuotearvosteluja itselleni mieluisista tuotteista. Tykkään myös erilaisista postaussarjoista, kuten mulla (nyt jo liian pitkään tauolla ollut) Näytepussukkaprojekti, Meikkilaatikko, Kuukauden suosikit ym. Niin ja haasteet ja tägit on hurjan kivoja!3. Millaisista videoista tai postauksista pidät vähiten?
Tuotearviot tuotteista, jotka ei itseäni kiinnosta yhtään jää yleensä lukematta/katsomatta - yllättäen :D Videoilla en muutenkaan tykkää niin katsoa tuotearvosteluja, varsinkaan jos yhdestä tuotteesta puhutaan 20 minuutin ajan. Lyhyet ja ytimekkään arvostelut esim. loppuneiden tuotteiden esittelyn yhteydessä on asia erikseen, mutta mulla ei keskittyminen riitä kuuntelemaan 20 minuuttia juttua yhdestä tuotteesta. Poikkeuksena ehkä luomiväripalettien arvostelut videolla, mutta niissäkin monesti skippaan aika paljon ja jätän turhat höpinät kuuntelematta ja katsomatta.


4. Mikä on parasta kauneusyhteisössä?
Yhteisöllisyys ja vuorovaikutus niin bloggaajien kesken kuin bloggaajan ja lukijankin välillä. Rakastan sitä, kun saan kirjoittaa itseäni kiinnostavista aiheista blogiin ja sen jälkeen kuulla samanhenkisten ihmisten ajatuksia. Oon aiemminkin sanonut, ettei tässä hommassa olisi mitään hohtoa ilman lukijoita ja sitä vuorovaikutusta, jonka te tuotte! Monesti kuulee sanottavan, että blogia kirjoitetaan itseään varten eikä sillä ole väliä onko niitä lukijoita vai ei. Mä olen siinä suhteessa hieman eri mieltä, että jos mun blogia ei kukaan lukisi enkä ikinä saisi kommentteja postauksiin, en näkisi mitään järkeä koko blogia kirjoittaa. Pointtina mulla tässä touhussa kuitenkin on jakaa vinkkejä ja mielipiteitä kosmetuotteista muille aiheesta kiinnostuneille ihmisille ja saada niitä vinkkejä myös itse. Sillä ei sinänsä ole mulle väliä kuinka paljon niitä kävijöitä/lukijoita on, mutta ei mulla olisi mitään syytä blogata, jos tekisin sen puhtaasti ja vain itseäni varten. En käyttäisi viikossa tunteja aikaa kuvaamiseen, kirjoittamiseen ja uusien postausten ideointiin, jos tietäisin ettei postaukseni tavoita ketään. Ja uskon, että sama pätee aika moneen muuhunkin kauneusbloggaajaan. Tämäntyylinen blogi ei kuitenkaan yleensä ole mikään "päiväkirjatyylinen", jota monesti kirjoitetaankin omien ajatusten purkamista ja selvittämistä varten, jolloin ne lukijat eivät ehkä niin suuressa roolissa ole.


5. Mikä on ikävintä kauneusyhteisössä?
Rahan ja maineen tavoittelu hinnalla millä hyvänsä. Mähän en seuraa enää yhtäkään isoa Youtuben kauneusgurua ja syy siihen on ihan yksinkertainen - videoiden sisältö on aivan liian kaupallista mun makuuni. Oon kuullut ihan liikaa tarinoita siitä, kuinka nää isot tähdet puhuu videoillaan vaan niiden brändien tuotteista, jotka maksaa heille rahaa - paljon. Jos sitä rahaa ei tule (riittävästi) niin yhtäkkiä kyseinen brändi häviää videoista kokonaan eikä siitä enää puhuta. Myös ne summat, joita näiden kauneusgurujen sanotaan videoistaan saavan, on niin jäätäviä etten näe siinä touhussa mitään järkeä. Ymmärrän sen, että sitä rahaa halutaan saada, sillä bloggaaminen/vloggaaminen on monille ihan oikea työ, mutta joissain tapauksissa se rahanahneus menee mun mielestä jo liiallisuuksiin.

Lisäksi mua inhottaa näissä se, ettei maksetuista videoista, saati sitten saaduista tuotteista, välttämättä mainita selkeästi. Se, että yhteistyöstä ilmoitetaan videon viimeisten lauseiden yhteydessä vähän kuin ohimennen, ei mun mielestäni ole oikein. Suomessa tästä aiheesta ollaan todella, todella tarkkoja ja vaikka tietynlainen pilkunviilaaminen meneekin mun mielestä jo vähän yli (erityisesti kun ohjeistukset asian suhteen eivät ole kaikkein selkeimmät), on mun mielestä tärkeää, että kaupalliset yhteistyöt, mainokset, affilinkit ja saadut tuotteet oikeasti on postauksiin merkitty. Lukijalla/katsojalla on oikeus tietää mikä tuotteista on vaikuttajan itse ostama ja mikä taas saatu. Jos jostain syystä ajaudun jonkun Youtuben suuren kauneusgurun videoita katsomaan, on mulla tosin jo oletuksena se, että hän saa siitä rahaa ja kaikki tuotteet on saatuja, mutta siitä huolimatta se asia pitäisi mun mielestäni ilmaista selkeästi.

Tähän olisin voinut mainita myös ostetut seuraajat, esim. Instagramissa, joilla yritetään saada itselleen yhteistyömahdollisuuksia ja milloin mitäkin. Oon kuitenkin ajatellut kirjoittaa tästä ihan oman postauksen jossain vaiheessa, sillä aihe on ollut tässä viime aikoina pinnalla - ja ihan syystä!


6. Mikä motivoi sinua perustamaan oman blogin?
Oon tän saman sanonut noin sata kertaa aiemmin, mutta vaikeahko elämäntilanne äidin kuoleman jälkeen antoi sen kipinän kehittää jotain mielekästä sisältöä elämään. Kosmetiikka oli kiinnostanut jo pitkään ja lopulta ostin itselleni kameran ja laitoin blogin pystyyn tietämättä oikein itsekään, mihin oon loppujen lopuksi ryhtymässä. Mutta onneksi päätin blogin perustaa :)


7. Kuka bloggaaja/tubettaja inspiroi sinua eniten?
Monikin inspiroi ja vähän eri tavalla. Mainitsen kuitenkin Katariinan ihan siitä syystä, että häneltä oon saanut kiinnostuksen niin cruelty free kosmetiikkaan kuin pannuprojekteihin. Totta kai samoja aiheita on käsitelty myös monissa muissa blogeissa joita luen, mutta Kata on mua inspiroinut ja antanut hurjasti tietoa ja vinkkejä tähän CF asiaan liittyen. Yhä edelleenkään kaikki käyttämäni kosmetiikka ei ole eläinkokeettomilta brändeiltä, sillä käytän Garnierin silmämeikinpoistoainetta sekä Batisten kuivashampoita, mutta muuten en satunnaisia mokia/ajattelemattomuutta lukuun ottamatta ole enää pitkiin aikoihin ostanut muiden kuin cruelty free brändien tuotteita. Pr-näytteinä ja lahjaksi olen niitä kuitenkin saanut ja myös käyttänyt.

Täydellisesti en ole eläinkokeettomiin kosmevalintoihin siis pystynyt enkä tiedä tulenko ikinä täysin pystymään, mutta mun mielestäni tärkeintä tässäkin on se, että edes yrittää vähentää ja sitä kautta vaikuttaa asioihin. En myöskään missään tilanteessa sano käyttäväni pelkästään CF-kosmetiikkaa vaan nimenomaan pyrkiväni siihen. Tää aihe on aiheuttanut muutamiakin kertoja harmaita hiuksia ja pahaa mieltä lukijoissani, jotka ovat kuvitelleet mun valehtelevan tai levittävän väärää tietoa blogissa, kun olen joissain postauksissa puhunut brändeistä, jotka eivät eläinkokeettomia ole. Aiheesta ei lue tai ole koskaan lukenut esim. blogini kuvauksessa tai muualla juuri sen takia, etten siihen täydellisesti pysty. Siitä huolimatta oon saanut hyvinkin ilkeitä kommentteja tähän liittyen, enkä voi kuin ihmetellä ihmisten asennetta. Ilmeisesti se, että tekee edes jotain hyvää tällaisen asian puolesta ei riitä, jos et pysty viemään sitä loppuun asti. Lisäksi olisi ihan hyvä selvittää ne faktat ennen kuin alkaa syytellä ketään turhaan!

Tämäkin asia on mun mielestäni sellainen, mikä jokaisen tulee päättää ihan itse. On hyvä, että tietoa levitetään eteenpäin, mutta asiasta paasaaminen saati sitten suuttuminen ja suoranainen haukkuminen eivät todellakaan auta tässäkään asiassa. Yleensä vaikutus tuollaisen käytöksen jälkeen on täysin päinvastainen kuin mitä alunperin haluttiin. Mun mielipiteeni ja päätökseni tämän asian suhteen eivät välttämättä kaikkia miellytä eivätkä kaikki ymmärrä miksen voi niistä parista tuotteesta luopua, mutta en silti mielestäni ansaitse tulla haukutuksi. Enkä myöskään koe, että niiden parin tuotteen käyttäminen mitätöi täysin sen, että yritän edes tehdä jotain "hyvää" valitsemalla muuten cruelty free brändien tuotteita. Kahden ääripään välissä on kuitenkin myös se keskiväli ja jokainen valitsee itse mihin kohtaan haluaa valinnoillaan sijoittua.


8. Ensimmäinen asia, jonka haluaisit muuttaa kauneusyhteisössä?
Maksetut mielipiteet postauksissa/videoissa. Suomalaisten keskuudessa tällaista ei varmasti niin paljon ole edes isoimpien nimien kohdalla, mutta ulkomaalaisten tubetähtien kohdalla kyllä. Mulla ei riitä usko siihen, että kaikki ne miljoonat kehut brändin x tuotteesta y olisivat oikeasti rehellisiä mielipiteitä, jos siitä videosta tai postauksesta maksetaan tuhansia euroja sen tekijälle. Mun on vaikea uskoa, etteikö sellaiset summat jollain tavalla vaikuttaisi bloggaajan mielipiteeseen ja/tai siihen kertooko hän todella sen, mitä oikeasti ajattelee. Ymmärrän toki sen, ettei kaupallisessa yhteistyössä ole kummankaan etu, jos saatu tuote ei vaikuttajaa miellytä ja yritys maksaa sitten siitä, että vaikuttaja haukkuu sen somessa. Usein vaan tuntuu, ettei niistä tuotteista löydetä mitään huonoa tai parannettavaa vaan kaikki on niin täydellistä ja ihanaa ja upeaa. Ei niitä vikoja ja huonoja puolia pidä keksimällä tietenkään keksiä, mutta ymmärrätte ehkä pointin. Mua vaan alkaa henkilökohtaisesti epäilyttää tollanen - varsinkin jos tiedän kuinka järkyttäviä rahasummia siinä välissä liikkuu.

Onhan sitäkin tullut luettua joidenkin bloggaajien kommenttibokseista, että ko. bloggaaja on jonkun lukijan mielestä mahdollisesti ainut, jonka mielipiteisiin uskotaan, jos postauksessa on saatuja tuotteita. Mun mielestä toi on jokseenkin surullista, sillä vaikka mäkin oon tuotteita saanut testiin, en saa senttiäkään rahaa siitä, että päätän niistä kirjoittaa. Mun yhteistyöt ei perustu millään tavalla pakollisuuteen kirjoittaa niistä tuotteista vaan saan ihan itse valita mistä kirjoitan ja mistä en. Miksen siis kertoisi ihan rehellistä mielipidettäni? Toki joku ehkä pelkää, ettei rehellisen (negatiivisen) mielipiteen jälkeen enää tule saamaan kyseiseltä yritykseltä pr-paketteja, mutta veikkaisin aika monen bloggaajan jättävän blogistaan pois ne tuotteet, jotka eivät lainkaan miellytä ja tosiaan kertovan tuotteista ihan rehellisen mielipiteen. Toki jokainen päättää itse mihin uskoo ja mihin ei ja hyvähän se on, että kauneusbloggaajien joukosta löytyy sitten edes se yksi, jonka mielipiteet ovat rehellisiä ;)


9. Ensimmäinen neuvosi uusille bloggaajille?
Tee blogistasi juuri sellainen millainen itse haluat sen olevan. Eli kirjoita siis niistä aiheista, jotka ovat lähellä sydäntäsi ja joista itse haluat kirjoittaa. Muokkaa blogisi ulkoasu oman mielesi mukaan ym. Äläkä lähde matkimaan muita. Inspiraatiota toisilta bloggaajilta saa varmasti, mutta toisen suoranainen matkiminen, postausten jatkuva kopiointi jne. eivät taatusti tunnu kivalta siitä toisesta osapuolesta etkä saa siitä lopulta myöskään itse irti mitään. Tee sitä mitä itse haluat, älä mitä muut tekevät tai haluavat sinun tekevän.


10. Mitä rakastat kauneusyhteisössä?
Nimenomaan sitä yhteisöllisyyttä. Kosmetiikka ja kauneuteen liittyvät asiat koetaan monesti kovin pinnalliksi ja turhamaisiksi aiheiksi ja itse ainakin mietin aika tarkkaan kenen kanssa aiheesta keskustelen. Omassa blogissa voi kuitenkin vapaasti jakaa ajatuksiaan tietäen, että ainakin suurin osa tekstiä lukevista on samanhenkisiä ihmisiä, jotka ovat myös kiinnostuneet kosmetiikasta ja ymmärtävät mun kiinnostukseni sitä kohtaan. Toki joukkoon mahtuu niitäkin, jotka tulevat ilmeisesti lukemaan kauneusblogeja ihan vaan ärsyyntyäkseen ja jättämään usein myös ilkeitä kommentteja. Tällaisten ihmisten kohdalla ei voi kuin todeta, että kylläpä sitä taitaa joillain olla turhaa luppoaikaa, jos sen voi ja haluaa käyttää lukemalla blogia, jossa sekä aihe että kirjoittaja ärsyttävät! Onneksi suurin osa, jota aihe ei lainkaan kiinnosta, kiertää kauneusblogit kaukaa ja pääasiassa kommenttibokseissa vallitsee positiivinen energia :)

Oletteko te vastanneet näihin? Tai herättikö jokin kysymys ajatuksia, kuulisin mieluusti teidänkin mielipiteenne!

12 kommenttia:

 1. En ole vastannut, mutta taidan napata tän sun luvalla myös omaan blogiini. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappaa ihmeessä! Lukisin enemmän kuin mielelläni sun vastaukset näihin :)

   Poista
 2. Olipa mukava lukea tätä:) Mää oon han samaloilla linjilla että kaiken pitää perustua rehellisyyteen. Vaikka saan maksutta tuotteen josta kirjoitan, se ei vaikuta mitenkään mun käyttökokemukseen ja näin sen pitäisi aina olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla<3 Mä luulen että bloggaajille toi on aika selkeää, että niistä tuotteista kirjoitetaan rehellinen mielipide ja mä ainakin haluan luottaa siihen, että muutkin tekee niin. Toki ihan varmasti löytyy myös niitä, jotka kirjoittaa asioita kaunistellen tai jopa suoraan valehdellen, mutta eiköhän toi oo onneksi aika pieni prosentti joka niin tekee. Ymmärrän toisaalta myös sen, että lukijat saattavat suhtautua saaduista tuotteista kirjoitettuihin postauksiin hieman varauksella, sillä suomalaiset monesti nyt vaan ovat vähän epäileväisiä luonteeltaan, vaikkei välttämättä olisi mitään syytä olla :D

   Poista
 3. Hyvin kirjoitettu ja perusteltu. Olen monista kohdista ihan samaa mieltä kuin sinä, joten en taida tällä kertaa napata tätä postausideaa heh, toistaisin vaan samoja argumentteja kuin sinä;) Totean vaan, että aitous ja rehellisyys, siinä ne bloggaamisenkin kulmakivet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari :) Aitous ja rehellisyys on tosiaan se pohja, mille blogi kannattaa perustaa! Sen aika nopeasti näkee, jos perustana on jotain ihan muuta ja yritetään just vaikka tavoitella vaan sitä rahaa ja mainetta keinolla millä tahansa.

   Poista
 4. Hyvä postaus ja varsinkin nämä mielipiteet. Aikalailla tuntuu, että ajatellaan samoin. Ehkä en ole kuitenkaan niin paljon kauneusblogien kuin lifestyle-blogien puolella, mutta huomaan kyllä nopeasti mitkä asiat kiinnostavat ja mitkä eivät. Postausta selatessa jos esittelee vaikka just loppuneita tai tuotehankintoja tulee skipattua helposti suoraan vaan niiden yli jotka nyt ei tällä hetkellä hetkauta. Pitää laittaa tämä korvan taakse, jos kiinnostun tähän panostamaan yhtä täysillä kun sä :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Katri<3 Joo siis sehän noissa loppuneet postauksissa onkin hyvä, että sieltä bongaa helposti ne, jotka itseä kiinnostaa enkä mäkään todellakaan sanasta sanaan aina lue kaikkien tuotteiden arvosteluja :D Skippaan ne, jotka ei yhtään kiinnosta ja keskityn sitten niihin, joista haluan kuulla enemmän :) Laita ihmeessä, sun vastaukset olis hurjan kiva lukea<3

   Poista
 5. Olipa mielenkiintoinen postaus :) Mä rakastan katsoa kaikkia unboxaus videoita ♥ En jaksa katsoa tai lukea mitään liian pitkää, lyhyet ja ytimekkäät mielipiteet ovat parhaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unboxausvideot on kyllä kivoja! Mulla riippuu tosi paljon aiheesta jaksanko lukea pitkään vai en :D Syvälliset postaukset ja kaikki mielipiteen esille tuovat on sellasia, mitä lukee pitkiäkin pätkiä. Tuotearvosteluissa liian pitkät arvostelut ei taas yleensä innosta, mutta en kyllä sellasista muutaman lauseen arvosteluistakaan pidä, jos siinä on sitten koko postaus.

   Poista
 6. Tää on tosi kiva haaste, oon ne alkuperäiset videot youtubessa katsonut läpi ja voisin kyllä itsekin napata tän talteen omaan blogiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nappaa ihmeessä! Tällaisiin on tosi kiva lukea muiden bloggaajien vastauksia :)

   Poista

Kiitos kommentista!