tiistai 20. marraskuuta 2018

Affiliatelinkit - mitä ne ovat ja miksi käytän niitä?

Vuodenvaihteen aikoihin blogissani näkyi muutamissa postauksissa affiliate- eli mainoslinkkejä. Yli puolen vuoden tauon jälkeen päätin jatkaa niiden käyttämistä ja nyt haluaisinkin kirjoittaa teille postauksen missä kerron miksi näin päädyin tekemään. Tiedän, että mainoslinkit aiheuttavat monissa närkästystä ja osa lopettaa blogin lukemisen kokonaan niiden takia. Se ei ole väärin, mutta toivoisin tällaisten ihmisten suovan myös pienen ajatuksen sille, miksi bloggaaja niitä blogissaan käyttää.


Affiliatelinkillä tarkoitetaan siis vaikkapa linkkiä jonkin verkkokaupan tiettyyn tuotteeseen, minkä kautta tehdyistä ostoksista linkin lisännyt henkilö saa pienen komission. Mun kohdallani tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lisään postauksen yhteyteen linkin The Body Shopin sivuilla olevaan suihkugeeliin ja mikäli joku lukijoistani päätyy tekemään kyseistä linkkiä käyttämällä ostoksia The Body Shopin verkkokaupassa, saan jonkinlaisen korvauksen ostosten loppusummasta. Komissioiden suuruus vaihtelee - se voi olla kiinteä hinta tai prosentuaalinen osuus, esimerkiksi 10% ostosten loppusummasta. Pelkkä linkin klikkaaminen ei siis tuo senttiäkään rahaa minulle. Komission, eli rahan, saaminen edellyttää sitä, että linkin kautta tehdään ostoksia.

Tiedän, että joillekin affiliatelinkit tosiaan ovat syy lopettaa blogin lukeminen ja niiden klikkaamista varotaan. Ihmiset ajattelevat monesti, että minkä takia omista ostoksista pitäisi antaa jonkinlaista korvausta bloggaajalle ja sehän onkin ihan jokaisen vapaasti valittavissa haluaako niin tehdä vai ei. Mua itseäni ei henkilökohtaisesti haittaa se, vaikka joku saa rahallista hyötyä siitä, että mä teen ostoksia jossain verkkokaupassa. Poikkeuksia on toki löytynyt, mikäli olen erehtynyt vaikkapa lukemaan sellaisen ihmisen blogia, jonka ajatusmaailma ei kohtaa lainkaan omani kanssa ja jonka arvot taistelevat omiani vastaan. Tällaiselle ihmiselle tuskin itsekään haluaisin mitään rahallista hyötyä antaa, mutta entäpä ne blogit ja bloggaajat, joista aidosti pidän? En koe sen olevan mitenkään multa itseltäni pois, vaikka he tienaisivat ansiostani pienen summan rahaa. Mä olen tietysti todella huono tästä asiasta puhumaan, kun olen tosiaan bloggaaja itsekin ja affilinkkejä käytän, mutta mietin tässä nyt aika pitkälti aikaa ennen aiheeseen tutustumista. En niitä linkkejä vältellyt silloin enkä välttele nytkään. Toki nyt klikkaan sinne verkkokauppaan mieluummin oman affilinkkini kautta kuin jonkun muun, sillä totta kai haluan itse saada omista linkeistäni hyödyn. 


Affiliatelinkkien käyttöön liittyy negatiivisia ajatuksia toki myös ihan siitä syystä, että monesti pelätään piilomainontaa eikä tavallisiakaan linkkejä uskalleta blogeissa klikata. Sen takia olisikin enemmän kuin toivottavaa, että kaikenlainen piilomainonta saataisiin karsittua pois ja oltaisiin rehellisiä siitä, mikä linkki on affiliatelinkki ja mikä ei. Toisinaan huomaa myös sen, että blogi muuttuu todella kaupalliseksi ja voittoa tavoittelevaksi ja jokaisesta postauksesta löytyy affilinkki kymmeneen eri verkkokauppaan. Sellaisen suunnanmuutoksen yleensä huomaa nopeastikin ja mun mielestä on todella sääli, mikäli blogin koko sisältö alkaa nojata vaan niihin affilinkkeihin ja postattavat aiheet valitaan sen mukaan, mihin saataisiin mahdollisimman paljon niitä mainoslinkkejä mukaan. Niin kauan kuin bloggaja kirjoittaa oikeasti itseään kiinnostavista aiheista, joista hän kirjoittaisi myös ilman mainoslinkkejä, mua itseäni ne mainoslinkit eivät haittaa. En missään nimessä kuitenkaan ajattele, etteivätkö ne saisi haitata. Jotkut ovat periaatteesta niitä vastaan ja se on ihan ok. Tämäkin on asia, mistä on monia mielipiteitä eikä mikään niistä ole väärä.


Luovuin tosiaan affilinkkien käytöstä alkuvuoden jälkeen, sillä en yksinkertaisesti jaksanut niitä postauksiin lisäillä. Mulla ei ole koskaan ollut tavoitteena päästä millään tavalla rikastumaan blogin kirjoittamisella ja voin vaikka vannoa, että ikinä en tule affiliatelinkkien tai minkään yhteistöiden kautta saamaan rahaa itselleni lähellekään yhtä paljon mitä blogiin olen laittanut. Tai no varsinaisestihan mä en ole blogia varten käyttänyt senttiäkään, mikäli ei oteta huomioon kameraa, jota en varmasti olisi ilman blogia hankkinut. Mutta olisin varmasti jättänyt ison osan ostamastani kosmetiikasta ostamatta, mikäli en kirjoittaisi blogia. Tekemäni ostokset ovat olleet ihan omia valintojani enkä niitä kadu tai millään tavalla odota saavani korvausta niistä. En kuitenkaan kiellä, etteikö olisi ihan mukavaa saada välillä kymppi tai pari ylimääräistä rahaa siitä "hyvästä", että blogia kirjoitan. Totta kai se sitten samalla myös mahdollistaa sen, että pystyn ostamaan enemmän kosmetiikkaa, josta kerron sitten myös blogissani.


Bloggaaminen on mulle harrastus, ei tapa yrittää tienata suuria summia rahaa. Mun blogini on sen verran pieni, ettei sellainen edes onnistuisi. Totta kai toivon affiliatelinkkien tuottavan tulosta ja että jossain vaiheessa niiden ansiosta muutamia euroja tililleni kilahtaisi, sillä miksi muuten niitä blogiin lisäilisin? Haluan kuitenkin painottaa sitä, ettei blogini sisältö tule millään tavalla muuttumaan, vaikka niitä linkkejä postauksiin joskus lisäisinkin. Ja siinä vaiheessa kun jollekin teistä alkaa tulla olo, että Lipstick Lovessa ei ole muuta kuin kaupallista sisältöä ja pelkkiä mainoslinkkejä sinne, tänne ja tuonne, mua saa tulla ravistelemaan ja herättelemään takaisin todellisuuteen. Sellaiseen en todellakaan ole pyrkimässä. En ole tähänkään asti kirjoittanut postauksia dollarin kuvat tai ilmaiset tuotteet silmissä, enkä ajatellut aloittaa sellaista nytkään. Toki saan toisinaan ilmaiseksi pr-tuotteita maahantuojilta, verkkokaupoilta ja muilta yrityksiltä. Niistä aika pitkälti myös kirjoitan blogiini ja olen totta kai erittäin kiitollinen saamistani tuotteista. En kuitenkaan kirjoita blogia sen takia, että se mahdollistaa satunnaisesti näitä ilmaisia tuotteita. Kirjoitan blogia, koska tämä on mulle tärkeä harrastus ja kosmetiikka on todella lähellä sydäntäni. Kirjoitinhan mä tätä blogia jo melko pitkään ennen yhtään yhteistyömahdollisuutta ja ihan samalla tavalla jatkaisin, jos ne joskus loppuisivat täysin.

Ketään en pyydä tai kehota ostamaan affilinkkieni kautta tuotteita, sillä se on mielestäni jokaisen oma asia eikä mulla ole siihen mitään oikeutta sanoa juuta tai jaata. Kiitos kuitenkin, mikäli niin päädyt tekemään. Arvostan jokaista lukijaani samalla tavalla ihan riippumatta siitä, mikä kenenkin kanta mainoslinkkeihin on. Välttele niitä mikäli haluat, mutta toivottavasti et lopeta blogini lukemista pelkästään niiden takia ♥

18 kommenttia:

 1. Aivan ihanasti kirjoitettu ♥ Uskoakseni se on juuri näin, kuten kirjoitat siis miten nuo linkit koetaan.
  Mullakin on pari, kolme mutten ole vielä niiden kautta saanut sentiäkään, eli hyvin niitä on vältetty ;)
  Toisaalta, en ole odottanutkaan että niiden kautta tulisi mitään mutta uskon että niihin lukijat tottuvat
  kun niitä on ja jossain vaiheessa joku saattaa jonkin linkin autta klikatakin ostoksille.

  Minä en todellakaan lopettaisi kivan blogin lukemista noiden takia, syyt olisi ihan muualla ja sun blogi on niin aito ja ihana että vaikea uskoa kenenkään muunkaan niin tekevän ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukijat ihan varmasti niihin linkkeihin tottuvat ja joko skippaavat ne automaattisesti tai pikkuhiljaa myös alkavat niitä klikkailla ja tehdä ostoksia. Ihan varmasti säkin tulet niiden kautta vielä euroja saamaan, jos vaan jatkat niiden lisäämistä :) En mäkään lopettaisi, mutta meitä on niin moneen junaan ja tiedän kokemuksesta, kuinka joillain menee vähän turhan iso herne sinne nenään tällaisen toiminnan takia :D Kiitos ihanista sanoista, tuli tosi hyvä mieli<3 :')

   Poista
 2. Mä en näe affiliatelinkeissä mitään väärää. Jos bloggaaja saa vaivannäöstään jonkin pikkupalkkion, se on mun mielestä ihan ookoo, ei siinä ole mitään pahaa, koska bloggaaminen vaatii bloggaajalta paljon työtä ja omistautumista, kuten monet tietävätkin. En ole itse koskaan vältellyt mitään linkkejä tietoisesti.
  Olen sun ja Maicun kanssa samoilla linjoilla, en todellakaan lopettaisi kenenkään blogin seuraamista joidenkin linkkien takia. Kyllä siinä ratkaisee ihan muut asiat.
  Sun blogi on yksi parhaista ja vaikutat muutenkin todella sympaattiselta ihmiseltä3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen samoilla linjoilla Sarin kanssa :) Affilinkit ei musta ole mitenkään paha asia, jos nyt blogin sisältö ei ole pelkästään kollaaseja toisensa perään, kuten esim. joillain muotibloggaajilla olen joskus huomannut olevan. Toki siihen saattaa "syyllistyä" kuka vain, mutta toisaalta blogeilla on eri lukijakunta ja kaikki me ollaan niin erilaisia ja tykätään lukea erilaisia blogeja.

   Itse olen tämän vuoden alusta ollut täysin päätoiminen bloggaaja ja siirtänyt yritystoiminnan painopisteen blogiin, niin käytän kyllä mainoslinkkejä ja toteutan kaupallisia yhteistöitä, mutta vain sellaisten yritysten kanssa/tuotteiden osalta, joiden koen sopivan blogiin ja joista koen olevan jotain hyötyä/uutta lukijoilleni. Ja koska en ole mikään supersuuri "suosittu" bloggaaja, mun saamat korvauksetkin on ihan eri luokkaa kuin joillain superbloggaajilla :) Eli ei se blogilla elättäminen todellakaan mitään helpointa ole. Siihen kuuluu valtavasti aikaa, rahaa ja panostusta, mutta toisaalta on ihanaa saada toteuttaa omaa juttuaan. Mutta helposti mikään ei ole tullut. Ennen täysipäiväistä bloggaamista päivitin blogia 4 vuotta viikottain ja sen rinnalla vielä tein pitkiä päiviä yrittäjänä. Vasta viidentenä vuotena uskalsin päästää irti muusta ja lähteä täysillä panostamaan blogiin.

   Poista
  2. Sari: Joo siis varmasti 99% niistä, jotka niitä affilinkkejä "vihaavat" ovat henkilöitä, jotka eivät koskaan ole blogia kirjoittaneet. Blogin kirjoittaminen vie aikaa ja vaatii tosiaan sitä omistautumista. Toki se on jokaisen oma valinta alkaako sellaista kirjoittaa vai ei, mutta ei tää mikään "helppoa ja nopea" harrastus ole :D Munkin mielestä on siis ihan oikeutettua, jos bloggaaja joskus saa euron tai pari korvausta siitä, että jakaa muille vinkkejä kosmetuotteista ja jaksaa kirjoittaa tuotearvosteluja toisensa perään!

   Ootte te kyllä ihania, kiitos sullekin noista kauniista sanoista<3 Ja mulla on samat ajatukset susta, olis joskus hauska törmätä jossain, vaikkapa ens vuoden I Love Me messuille! :)

   Poista
  3. Mia: Joo ne kollaasit jatkuvalla syötöllä tehtyinä ei oo munkaan mieleen, oli blogin tyyli sitten mikä tahansa. Eikä liika mainostaminen muutenkaan. Menee vähän maku, jos blogissa ei mitään muuta ookaan kuin pr-näyteiden esittelyä ja mainoslinkkejä toinen toisensa perään. Tai sekin riippuu pitkälti siitä, miten postaus on muuten tehty, sillä toiset panostaa selkeesti enemmän kuin toiset. Ja totta kai sekin vaikuttaa, onko se blogi se pääsääntöinen tulonlähde vai ei! Onhan se ymmärrettävää, jos rahantulo riippuu pitkälti blogista ja siitä tulleista tuloista, että sitä rahaa myös yritetään sen kanssa tehdä. Sun blogi on yksi tasokkaimmista mitä tiedän. Sun postauksista näkee, että oikeesti panostat niihin ja käytät varmasti ihan mielettömästi aikaa jokaisen postauksen tekemiseen. Tollasesta uurrastuksesta on syytä saadakin rahallista korvausta :) Tosi hienoa, että uskalsit päästää vihdoin muista jutuista irti ja keskittyä bloggaamiseen ♥

   Poista
 3. Mua ei affilinkit haittaa yhtään, oon vaan kiitollinen siitä ettei enää tarvi nähdä Nelly-kollaaseja ihan joka blogissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo niitä tuli kyllä jossain vaiheessa nähtyä melkoisen paljon :D Kiva kuulla, ettei linkit haittaa!

   Poista
 4. Ihan huippu tekstiä, etenkin kun aihe kiinnostaa ja oon itsekin miettinyt moista että pitäisikö ottaa enemmän selvää näistä ja alkaa itsekin hyödyntämään sitä. Mua ei tosiaan haittaa affiliatelinkit blogeissa, mutta kuten sanoit yhdessä kohdassa, niin joistain blogeista alkaa se kaupallisuus näkyä ihan hirveesti, että mä oon sen vuoksi lopettanut lukemisen joissain, en siis missään nimessä sillon jos muutama yhteistyö ja affiliatelinkki näkyy postauksissa, se ei haittaa yhtikäs mitään enkä mä niitä välttele :)

  Mä en myöskään halua rikastua blogillani, mutta pieni tienesti ei haittaisi. Etenkin kun maksan omasta domainista ja nyt viimeinenkin tällainen minkä kautta kuvia lataan blogiin (flickr), muuttui (tai muuttuu vuoden 2019 alussa) maksulliseksi (paitsi 1000 kuvaa saa olla, mutta mullahan on siellä about 5000) ja mähän otin sen pro-version, koska muuten mun kaikki kuvat olis taas hävinnyt - en olis halunnut samaa mitä kävi photobucketin kanssa. Ja etenkin kun tää on tärkeä harrastus ja nykyaikana lähes kaikki tuollaiset kuva-sivut tuppaa maksamaan kuten yleensä melkeinpä kaikki harrastukset tuppaa maksamaan myös :D Vähän asian vierestä taas mutta mutta… Ajatuksia herättävä teksti ja mielenkiintoinen kun olis kiva itsekin kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan ainakin! Onhan siinäkin oma vaivansa, kun niitä linkkejä lisäilee, mutta kun ei niitä tosiaan tarvii jokaiseen postaukseen olla lisäämässä niin ei se ainakaan ole mulle ollut mikään ongelma :D Meillä on varmaan aika sama ajatus tosta kaupallisuudesta, että koska se on liikaa ja koska ihan ok!

   Joo sulla tosiaan on noita kulujakin blogin osalta, eli ehdottomasti suosittelen hyödyntämään affilinkkejä, jotta saisit edes omasi takaisin! Mä oon niin huojentunut siitä, etten Photobucketin jälkeen siirtynyt Flickriin kun se nyt muuttuu maksulliseksi.. En jaksaisi sitä samaa kuvansiirtoepisodia enää uudestaan. Enkä tiedä haluaisinko myöskään maksaa siitä palvelusta :D Mulla on siis kuvat Imgurissa, joka on toistaiseksi ainakin vielä ilmainen. Tosi harmi, että Flickr muuttuu maksulliseksi, mutta kuten säkin sanoit, kyllähän ne harrastukset yleensä jotain maksaakin! Inhottavaa silti :/

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus! :) Itseäni ei satunnaiset affiliatelinkit haittaa, mutta jos niitä alkaa olla joka postaus täynnä, kyllä siinä ehkä siinä vaiheessa tulee ajatus että haluaako bloggaaja vaan epätoivoisesti niitä ostoksia linkkien kautta. Kuitenkin linkit ovat ihan hyödyllisiä, sillä monesti haluaa myös tarkistaa jonkin tietyn tuotteen hinnan, jos sitä postauksessa ei ole erikseen mainittu :) Siun blogissa linkkejä on ollut juuri sopivasti, enkä ole oikeastaan kiinnittänyt niihin sen suurempaa huomiota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuuli :) Mulla on sama fiilis enkä niitä itse edes haluaisi laittaa jokaiseen postaukseen. Totta kai välillä saattaa tulla hetkiä, kun postaan putkeen sellaisista aiheista, joihin niitä affilinkkejä on helppoa ja fiksua lisätä, mutta nytkin mulla oli ties kuinka monen viikon tauko edellisen ja sitä edeltävän affilinkkejä sisältävän postauksen välillä. Väkisin en niitä halua postauksiin tunkea, se ei ole yhtään mun juttuni. Kiva kuulla, ettei linkkejä ole ollut liikaa<3

   Poista
 6. Mä just mietin, laittaisinko blogiin affeja mutta en tiedä, maksaako se vaivaa, jos kukaan ei sit niitä käyttäisikään 😀 Ehkä ihmiset pelkää, että se linkki on aktiivinen iän tappiin asti, ja suomalainenhan maksaa satasen, ettei naapuri saisi 50 euroa 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah alkoi hymyilyttää tää sun kommentti :D Mutta siis joo noinhan se vähän on. Suomalaiset on aika hyviä varomaan sitä, ettei kukaan muu tienaa senttiäkään, jos ei itse saa siitä mitään. Eikä välttämättä siltikään suoda sitä toiselle. Ei mullakaan todellakaan kaikki affilinkit oo tulosta tuottaneet, mutta oon enemmän kuin iloinen, että edes muutamien kautta on tullut saatua komissiota, eli uskon että kannattaa edes yrittää niiden käyttöä! Tuskin siinä mitään menettääkään, paitsi sen ajan kun niitä linkkejä luo :D

   Poista
 7. Hyvin kirjoitettu postaus! Itse lisäilen Affliate linkkejä blogiini mikäli se on mahdollista ja jo niiden lisääminen on aikaa vievää mikäli linkkaa jokaisen tuotteen erikseen. Mielestäni on jopa mukava lukea blogia jossa ne linkit löytyy suoraan tuotteeseen ja pääsee heti katsomaan tuotteen hinnan, mistä sitä saa ja millsinen se on muuten (-: Yleensä koko tuote häviää mielestä sensiljäntein mikäli sitä linkkiä ei löyfy mistään eikä jaksa käyttää aikaa tuotteen etsimiseen netistä :--D

  Affliate linkit ovat vain plussaa, itsekin klikkailen niitä kun tiedän, että bloggaaja on nähnyt oikeasti vaivaa postauksen tekoon ja julkaisuun niin eiköhän se muutaman sentin palkka ole ihan ansaittu! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo kyllähän siinä aikaa menee, kun lähtee niitä tuotteita linkittämään. Helpommalla pääsisi kun jättäisi kokonaan linkittämättä tai laittaisi linkin ihan vaan "normaalisti" sinne verkkokauppaan ilman mitään affijuttuja :D Toi on kyllä ihan totta, mäkin tykkään jos tuotteisiin on suora linkki ja niitä pääsee sitä kautta tarkastelemaan heti :)

   Tällaista ajattelutapaa toivoisin enemmänkin! Tai vaikka sitten ihan neutraalia suhtautumista sen sijaan, että niin monet näkee punaista kun edes puhutaan affilinkeistä :D

   Poista
 8. Mietin aina miten jaksat nähdä vaivaa linkata niitä -se on tosi kivaa kun pääsee tutustuu tuotteeseen ja jossain luomiväreissä voi löytää myös eri sävyjä samoista paleteista -siis huippua. Itsekin varmasti vielä jonain päivänä jos jaksan. Rahaa en tavoittele, vaan tavan löytää kiva tuote joka nousee postauksessa esiin myös lukijalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siinä se oma työnsä, mutta kun ei niitä jokaiseen eikä edes joka toiseen postaukseen lisäile niin kyllä sen jaksaa :) Ja toi sun "motiivi" niiden affilinkkien käyttämiseen kuulostaa todella hyvältä. Samaan pyrin mäkin vaikka se rahallinen korvaus siinä sivussa toki kivalta tuntuukin, enhän mä niitä muuten käyttäisi :)

   Poista

Kiitos kommentista!