lauantai 2. joulukuuta 2017

Syövyttävää ainetta silmiin ja kasvoille - pieni työtapaturma

"Syövyttävä. Haitallinen/ärsyttävä/herkistävä. Ympäristövaara. Voimakkaasti ihoa syövyttävä ja silmiä vaurioittava. Saattaa aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä."

Luin ton tekstin matkalla päivystykseen. Olin saanut töissä silmilleni, suuhuni, kasvoille ja rintakehälle suhteellisen ison määrän liuosta, joka sisälsi mm. ammoniakkia ja isopropanolia. Lappu oli printattu mulle meidän laboratorion laatukäsikirjasta ja käsketty ottaa mukaan, jotta lääkäri tietää mitä mun silmiini on mennyt. Ei naurattanut siinä kohtaa.

Mä oon siis koulutukseltani bioanalyytikko ja työskentelen laboratoriohoitajana sairaalan laboratoriossa. Iso osa meidän työstä on näytteenottoa ja potilastyötä, mutta siihen kuuluu myös muita työpisteitä, joissa tehdään analytiikkaa ym. Ja näissä työpisteissä me joudutaan käyttämään erilaisia kemikaaleja, joista osa saattaa olla vaarallisia. En todellakaan vertaa omaa työtäni mihinkään kunnon laboratoriotoimintaan esimerkiksi teollisuudessa tms. mutta siis kyllä se analysointikin vaatii ne omat reagenssinsa ja muut litkunsa. Eikä nekään mitään terveystuotteita ole joutuessaan iholle ja/tai silmille. Näytteenottotyössä meidän suurin terveysriski on varmaankin se, että aina on se mahdollisuus, että syystä tai toisesta tulee pistettyä itseään likaisella, käytetyllä neulalla. Been there, done that. En saanut hiviä enkä mitään muutakaan, ja nykyään meidän turvaneulat ehkäisee noi pistotapaturmat suhteellisen hyvin. Toinen riski on potilaiden mahdollisesti meihin kohdistava väkivalta tai muu uhka, mutta tollastakin tapahtuu onneksi tosi harvoin.

Meillä on totta kai jokaisessa työpisteessä omat kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteet, jotka jokaisen työpisteessä työskentelevän tulee lukea. Mutta siinä vaiheessa, kun sitä litkua lentää naamalle ja silmille niin, että pelkää näön lähtevän sen kirvelyn ja poltteen tunteen vuoksi, ei ihan ensimmäisenä muistu kyllä mieleen miten vaarallista just tämä kyseinen liuos olikaan. Mä avasin siis yhden puhdistusliuoksen korkin ja jotenkin se ilmeisesti jäi siinä vähän jumiin ja lopulta kun sain sen vedettyä auki, lähes täysinäisestä pullosta lensi voimalla sitä ainetta mun kasvoille ja rintakehälle. Juoksin välittömästi lähimmän lavuaarin luo huuhtelemaan naamaa ja silmiä, ja hetken päästä toiseen huoneeseen, jossa tiesin olevan mun työkavereitani. Siellä taas lavuaarin luo, kasvot veden alle ja kerroin mitä mulle oli käynyt. Työkaverit lähti samantien hakemaan silmähuuhteita ja hetken päästä mä makasinkin yhden näytteenottohuoneen sängyllä ja mun molempia silmiä huuhdeltiin.

Päivystyksessä mun silmiä ja näköä tutkittiin ja silmät oli ihan kunnossa. Luojan kiitos. Näin siis koko ajan kyllä ihan hyvin eli ei mua mikään näön menettäminen pelottanut, mutta eihän se nyt kauheen kiva fiilis ole, kun tietää että on saanut iholle ja silmille syövyttäviä ja ärsyttäviä aineita. Silmät punotti, kirveli ja oli kuivat. Apteekista hain lääkärin määräämää antibioottivoidetta, jota mun täytyy laittaa muutaman kerran päivässä silmiini. Ja toi voidehan on ihan järkyttävää tavaraa, sillä se sumentaa näkökentän ja tosiaan tuntuu siltä, että siellä silmissä on jotain tahmaista tavaraa. Mutta herranjumala miten kiitollinen mä oon siitä, että selvisin näin vähällä!

Iho otti myös vähän damagea, kasvot on rutikuivat ja rintakehältäkin hilseilee ihoa irti, mutta kunnon kosteutusta vaan niin eiköhän iho oo muutamassa päivässä taas ihan okei. Tällä hetkellä mua jopa hieman naurattaa kun mietin sitä näkyä, kun oon kaikki meikit valunneina ja levinneinä ja hiukset täysin litimärkinä istunut siellä päivystyksessä. Keräsin muutamiakin katseita ihmisiltä siellä.

Sellainen viikonlopun aloitus siis mulla. Onneksi kaikki päättyi parhainpäin eikä silmiin tullut vaurioita, mutta kyllähän sitä aina pelästyy, jos tietää saavansa silmiinsä ja iholle aineita, joiden tietää olevan enemmän tai vähemmän vaarallisia.

40 kommenttia:

 1. Oon itse saanu kerran silmääni sellasta siivousteollisuuden syövyttävää ainetta,laimennussuhdeki tais olla 1:100. Long story short,näkö on tallella mut joka kohtaan johon sitä pisarana lens,siihen muodostu verinen korkee möykky. Kesti useemman kuukauden parannella :| Onneks oot kunnossa♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui kauhea!! Onneksi ei käynyt ton pahemmin eikä näkö lähtenyt. Voin kuvitella miten kipeitäkin noi on olleet :(

   Poista
 2. Luojan kiitos, ettei käynyt pahemmin. Onneksi osasit itse toimia riittävän ripeästi ja apua oli muutenkin lähellä. Kaikkea voi sattua ja tapahtua, vaikka olisi kuinka varovainen.
  Hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo päivystyksessä lääkärikin totesi, että oon ihana poikkeus kun olin sentään huuhdellut silmiä. Monesti ihmiset tulee kuulemma sinne ilman, että on edes vettä laittaneet silmiinsä ja totta kai se ensiapu on kaikissa tällasissa tilanteissa ehdottoman tärkeetä! Ihanaa uutta viikkoa Sari :)

   Poista
 3. Voi kauheeta :( Mielenkiintoisen työn ikäviä puolia! Onneksi selvisit loppujen lopuksi säikähdyksellä ja silmät ovat kunnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikissa töissä on joo ne omat riskinsä :/ Onneksi kaikki päättyi lopulta hyvin :)

   Poista
 4. Todella kuumottava tilanne. Onneksi ei käyny pahemmin! Tsemppiä paranteluun.

  VastaaPoista
 5. Hui! Onneksi ei tosiaan käynyt pahemmin ja olit lähellä vesipisteitä, jotta sait nopeasti huuhdeltua aineen pois. Toivottavasti ihosi paranee pian <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan onneksi se lavuaari oli siinä ihan vieressä ja silmähuuhteita löytyy töistä niin saatiin heti silmät huuhdeltua :) Iho alkaa olla jo selkeesti parempi myös!

   Poista
 6. Huh, onneksi ei käynyt pahemmin! Itsekin töissä näkyy kaiken maailman myrkkyjä joten niiden kanssa on oltava varovainen. Onneksi selvisit vähällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan varovaisuutta täytyy noiden kanssa muistaa noudattaa. Aina niiltä vahingoilta ei vaan valitettavasti pysty välttymään :/

   Poista
 7. Onneksi ei sattunut pahemmin! Oon joskus miettinyt, että miten kamalaa ois menettää näkönsä tapaturmaisesti :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toi olis ihan kamalaa. Eri juttu jos on vaikka syntynyt sokeana, kun ei tiedä millaista on nähdä. Yhtäkkinen näönmenetys olisi varmasti ihan kamalaa..

   Poista
 8. Hui sentään, onneksi ei käynyt pahemmin! Iho kyllä onneksi paranee, näön kanssa olis ollut vähän haasteellisempaa.
  Hyvää viikonloppua 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmien ja näön puolesta siinä ensi alkuun pelkäsinkin, mutta onneksi silmät on ihan kunnossa nyt :) Kiitos, kivaa uutta viikkoa sulle! ♥

   Poista
 9. Onneksi oot kunnossa :) Mä sain tänään suihkusaippuaa suoraan silmään, voi sitä kirvelyä :( Vielä nyt tuntien päästäkin silmä on kipee. En osaa kuvitellakaan miten kipeä sulla se on ollut! Paranemisia, aina sitä sattuu ja tapahtuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saippuat ja shampoot kirvelee ihan älyttömästi! Joo ei se hyvältä tuntunut, mutta onneksi selvisin lopulta tosi vähällä kun miettii, miten tossa olisi huonoimmassa mahdollisessa tapauksessa voinut käydä.

   Poista
 10. Huih, aika hurjaa...hyvä että pääsit äkkiä hoitoon ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo työkaverit reagoi kyllä tosi nopeesti ja päivystyksessäkin homma eteni nopeella tahdilla :)

   Poista
 11. No hui! Hyvä et ei sattunut mitään vakavampaa ja selvisit säikähdyksellä.

  VastaaPoista
 12. Onneksi ei käynyt pahemmin! :/ Pelästyin kyllä kun kerroit :( Toipumisia kovasti sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin pelästyttää aika monetkin, mutta onneksi ei käynyt tän pahemmin. Kiitos ihana<3

   Poista
 13. Ihan kauheeta! :( onneks oot kunnossa ja ei käyny ton huonommin<3 mut varmasti ollu kamala kokemus, ite varmaan oisin vaan huutoitkeny koko seuraavan päivänki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän sitä pelästyi ihan kamalasti, mutta onneksi en siinä alussa muistanut mitä kaikkea toi kyseinen aine sisälsi. Jos olisin tiennyt, että siitä on 25% ammoniakkia niin olisin varmaan saanut jonkun shokin :D Mutta pääasia että kaikki on nyt hyvin :)

   Poista
 14. Huhhuh, ihan kamala työtapahturma! :( Luinkin tästä jo pikkujouluryhmästä, tosi harmi ettet päässyt sinne. :( Mutta tärkeintä että pääsit nopeasti päivystykseen ja saitte huuhdeltua sun silmiä jo töissä. Koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu, vaikka ois miten varovainen. Onneksi selvisit säikähdyksellä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo muakin harmittaa, että jäi noi pikkujoulut tällasen takia väliin :/ Olis ollut niin kiva päästä näkemään kaikkia! Vahinkoja ja tapaturmia tosiaan sattuu, vaikka kuinka koittaisi olla varovainen. Onneksi tosiaan kaikki on nyt hyvin<3 :)

   Poista
 15. Voi ei! Kuulostaa tosi kamalalta työtapaturmalta! :( Onneks oot kuitenkin kunnossa! <3 Olis ollut kiva nähdä pikkujouluissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan onneksi<3 Seuraavaan miittiin tuun kyllä ehdottomasti mukaan! Olis nytkin ollut niin kiva nähdä teitä :)

   Poista
 16. Voi ei, onneks kaikki kääntyi loppupeleissä parhain päin!

  VastaaPoista
 17. Mä oon niin onnellinen ettei sulle käynyt pahemmin, kyllä säikähdin kun luin tästä ryhmässä<3 Harmittaa myös ettet päässyt paikalle pikkiksiin mutta terveys nyt ennen kaikkea vai mitä.
  Mua pelottaa tuollaisten purkkien käsittely. Enpä mä sellaisia pahemmin käsittelekään, mutta töissä jos avaa jonkun putelin jossa on syövyttävä merkki niin aina pistän hanskat käteen ja välttelen sitä pulloo:D Tästä lähin taidan aukaistakin ne kaukana itsestäni kun ei tosiaan voi tietää miten käy.. Pikaista toipumista Linda<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tässä kohtaa oli pakko laittaa se oma vointi noiden edelle, vaikka vieläkin harmittaa että jäi ne pikkujoulut väliin.. :/ Heh joo mäkään en oo tollasten litkujen suurin fani, mutta onneksi toi ei sentään mitään suolahappoa ollut! Sen kanssa pitäis tosin käyttää suojalasejakin, mutta mä tänään töissä jo totesin, että mun pitäis varmaan olla ne lasit päässä koko ajan, jos käsittelen jotain liuoksia :D Kiitos Kata<3

   Poista
 18. Onneksi ei sattunut pahemmin! Itse en uskaltaisi sinun työssäsi olla, koska olen sen verran kömpelö, että varmasti koko ajan olisi syövyttävät aineet päällä :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä tässä saa varovaisuuden pitää mielessä, mutta kun rauhassa tekee eikä hosu ja miettii mitä tekee ennen kuin tekee niin kaikki menee yleensä hyvin :) Niin ja suojautuu silloin kun tarve vaatii!

   Poista
 19. Voi apua!!! Onneksi ei käynyt pahemmin! <3

  VastaaPoista
 20. Apua, säikähdin kun luin tuon otsikon!! :( Onneksi osasit toimia ripeästi ja sait heti huuhdeltua silmät, eikä tosiaan käynyt sen pahemmin! Olisi kyllä ihan kamalaa jos tuollaisen takia lähtisi vaikka edes osa näöstä, hui :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo onneksi tällä tarinalla oli onnellinen loppu<3 Niinpä, ei sitä oikein voi edes tajuta kuinka iso asia se näön menettäminen olisi.. Näköaisti kuitenkin on niin tärkeä ja kun on tottunut näkemään niin kestäisi varmsti todella kauan tottua ja hyväksyä se, jos näkö lähtisi :(

   Poista

Kiitos kommentista!