perjantai 9. joulukuuta 2016

Ostokäyttäytymisen muuttaminen

Mä oon jo pitemmän aikaa tiedostanut sen, että mun olisi korkea aika tarkastella kunnolla omaa ostokäyttäytymistäni ja tehdä siihen muutoksia. Oon jonkin aikaa elänyt sellaista elämää, että rahasta ei oo sinänsä ollut murhetta ja oon oikeesti voinut ostaa vähän mitä huvittaa. En nyt puhu mistään tuhansien eurojen arvoisista jutuista, mutta siis vaatteista, meikeistä ym. Mä en oo tottunut tällaseen, sillä ei mun elämäni aina ihan samanlaista ole ollut ja opiskeluaikoina elin todella tiukalla budjetilla eikä ylimääräistä rahaa ollut. Ikinä. Tilanteen muututtua olin omasta mielestäni jopa ihan oikeutettu ostamaan kaikennäköisiä kivoja pieniä ja vähän suurempiakin juttuja ja käyttämään sitä rahaa. Vihdoin mulla oli siihen mahdollisuus ja sain hemmotella itseäni ihanilla meikeillä ja kivoilla kengillä monen vuoden jälkeen.

Mä vaan vahingossa jäin sille tielle.


Tämän vuoden alussa aloin pitää kirjaa kaikesta ostamastani kosmetiikasta. Merkitsin koneelle ylös jokaisen tuotteen ja niiden hinnat, tein taulukoita ja erittelin mihin oon käyttänyt minkäkin verran rahaa. Melkein kolme kuukautta jatkoin samaa ja sen jälkeen lopetin. En lopettanut sen takia, että se olisi ollut jotenkin vaikeaa tai raskasta tai ettei mua olisi enää kiinnostanut. Lopetin, koska mä en kestänyt enää katsella niitä summia. Suljin silmäni siltä kaikelta. Mä en halunnut ajatella koko asiaa ja jatkoin tyytyväisenä suunnilleen samalla tavalla. Kyllä mä tosin sen alkuvuoden jälkeen himmasin ja vähensin kosmetiikan ostamista, mutta en todellakaan tarpeeksi.

Jenkkilän reissu totta kai verotti aika paljon mun kukkaroani, mutta sen mä tiesin jo etukäteen. En todellakaan kadu sitä, että rahaa meni siellä satoja euroja ja olin jo etukäteen laskeskellut, että niin tulee käymään. Sen jälkeen oon yrittänyt olla ostolakossa, mutta en mä täydellisesti siihen oo pystynyt. Jonkin verran oon ostellut kosmetiikkaa, lähinnä meikkejä, mutta paljonpaljon vähemmän kuin viime talvena ja keväänä. Oon sortunut muutamaan isompaan tilaukseen, mutta monesti myös vienyt kaupassa ostokset takaisin hyllyille tai sulkenut selaimen ennen tilauksen tekemistä. Mun itsekuri ei ole paras mahdollinen tässäkään asiassa, mutta se on parantunut roimasti siitä, mitä se vielä vuosi sitten oli.

Nettishoppaaminen on yksi niistä asioista, jotka on tehneet tästä kaikesta mulle niin pirun helppoa. Jos mun olisi pitänyt kaikki tai edes puolet omistamastani kosmetiikasta ostaa ihan kivijalkakaupoista, mulla ei todellakaan tätä tavaraa olisi näin paljon. Netissä on vaan niin helppo surffailla rauhassa ja klikkailla niitä ihania juttuja ostoskoriin. Toki mä olen myös ostanut paljon sellaista kosmetiikkaa, jota ei Suomessa edes myydä, joten pakkohan ne on silloin ollut tilata netistä, mutta oon tilannut sieltä aika paljon sellaisiakin juttuja, jotka olisin voinut käydä ostamassa ihan kaupastakin. Nettishoppailu on liian helppoa, siitä on tullut mulle tapa. Ja vaikka siitä tavasta en halua kokonaan eroon, haluan jatkossa hillitä sitä ja sitä kautta vähentää myös rahankulutustani.


Mä tunnustan olevani mainonnan uhri. En sillä tavalla sinisilmäisesti, mutta kyllä muhun vaikuttaa kaikki ne mainokset ja sähköpostit, joita eri firmoilta tulee. Monesti niissä näkee jotain kivannäköisiä vaatteita, kenkiä tai kosmetiikkatuotteita, jotka tulee sitten ihan sen perusteella ostettua. Olisinko mä ikinä muuten eksynyt kyseisen yrityksen sivuille ja klikannut juuri sen tuotteen ostoskoriin? Todennäköisesti en. Mainonnalta ei voi tässä maailmassa mitenkään välttyä, mutta mä tein tossa vähän aikaa sitten sen päätöksen, että peruutan kaikki sähköpostiini tulevat uutiskirjeet. Näin en ainakaan ehdointahdoin altistu niille kaikille tarjouksille sun muille, joita sähköpostiini on ennen tullut päivittäin. Viimeinen niitti oli Black Friday. Sain sen perjantain aikana noin 30 spostia erilaisilta nettikaupoilta heidän tarjouksistaan. Ja sama meno jatkui vielä kolme seuraavaa päivää. Ei kiitos enää. Toki mä tiedän menettäväni tällä tavalla myös ne oikeasti hyödylliset ja hyvät tarjoukset, joihin mun olisi kannattavaa tarttua, mutta enköhän mä kuitenkin säästä sitä rahaa tällä tavalla huomattavasti enemmän.

Mitkään "täydelliset" ostolakot ei mulla toimi enkä mä aio sellaisia enää edes yrittää. Sen sijaan mä pyrin oikeasti ajattelemaan jatkossa järjellä ennen niiden ostosten tekemistä. Totta kai tulen vielä tulevaisuudessakin varmasti ostamaan paljon sellaista, mitä mä en oikeasti tarvitse, mutta ihan kaikkea ei kuitenkaan tarvitse mennä ostamaan. Kohtuus kaikessa, niin myös tässä mun kosmetiikkashoppailussa. Uusia juttuja on kiva testailla ja niistä on kiva kirjoittaa blogiinkin, enkä mä sitä aio lopettaa. Aion vain harkita vähän tarkemmin ja pitempään mitä ostan ja miksi sen ostan :)

Tällaista hieman syvällisempää pohdintaa ja ajatustenpurkua näin perjantain iloksi. Kuvat ei liity postauksen aiheeseen sitten mitenkään, mutta en ihan ilman kuviakaan halunnut tätä julkaista :D

Herättikö teksti teissä jotain ajatuksia?

14 kommenttia:

 1. Haha, mä kirjasin kans tunnollisesti syyskuuhun saakka kosmeostokseni ylös, mutta I love me -messujen jälkeen se vaan jotenkin jäi :D Olenkin tuhlannut nyt syksyllä ihan liikaa kosmetiikkaan, osa on ollut tarpeellisia juttuja, mutta olisin pärjännyt hyvin ilman monia ostoksiani ^_^ Ehkä ens vuonna on pakko skarpata..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä jatkoit aika pitkään siis tota kirjaamista :D Mulla toi kaatui jo heti kättelyssä.. Uusi vuosi on siitä kiva, että silloin on ihan mahtava tilaisuus tehdä erilaisia lupauksia ja tavoitteita taas seuraavalle vuodelle :)

   Poista
 2. Tämä on tosi hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Luin tämän jo eilen töissä tauolla, mutta oli pakko palata kommentoimaan. Mukava huomata, että ihmiset havahtuvat kosmetiikan suhteen siihen, että vähän vähemmänkin voisi omistaa! :) Kuulostaa ehkä hölmöltä mun suusta, koska itsekin ostan uutta kosmetiikkaa todella paljon. Se ei ehkä siltä näytä, mutta mä mietin todella tarkkaa aina hankkiessani uutta kosmetiikkaa. Esimerkiksi uutta luomiväripalettia tilatessani katson swatchkuvia ja vertaan aiempiin paletteihini. Ja nyt kun olen lukenut tuon KonMari-kirjan ja olen sen avulla siivonnut kotiani, olen entistä tarkemmin miettinyt ostoksiani.

  Mun kohdalla ei myöskään toimisi mikään täydellinen ostoslakko saatika minimalismi kosmetiikan ja vaatteiden suhteen. Siihen pyrin silti, että kaikki mun kosmetiikka ja vaatteet olisivat oikeasti käytössä, eikä pölyttymässä kaapissa tai laatikossa :) Ja vaikka viimeisen vuoden ajan olen tuhlannut todella paljon omia (ja öhöm, myös miehen :D) rahoja kosmetiikkaan, en halua koko loppuelämää toimia näin. Mielummin sitä laittaisi enemmän rahaa vaikka matkusteluun. Toisaalta mun kokoelma alkaa olla sen kokoinen, ettei enää oikeasti tarvitse tuhlata kosmetiikkaan yhtä paljon. Näidenkin meikkien käyttämisessä menee vuosia :D

  Ja ai niin, superihania kuvia susta! Oot todella kaunis! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Joo mä oon käsittänytkin, että sä oot kyllä miettinyt aika tarkkaan mitä ostat, vaikka sultakin kosmetiikkaa tosi paljon löytyykin :) Mä oon itse ostanut aika paljon juttuja ihan hetken mielijohteesta ja myöhemmin tajunnut, etten oikeasti tarvitse tai välttämättä edes tosissani halua niitä juttuja. Tollasesta on ehdottomasti päästävä eroon! KonMarin haluaisin itsekin lukea, veikkaan että se avaisi mun silmiä vielä enemmän tän kaiken suhteen :)

   Mulla varsinkin vaatteissa on se ongelma, että oon kauheen huono luopumaan mistään. Vähän väliä koitan tehdä vaatekaappeihin tilaa, mutta lopulta päädyn poistamaan sieltä ehkä pari paitaa ja yhdet housut, kun ajattelen ehkä joskus kuitenkin käyttäväni niitä kaikkia muita. Todellisuudessa mulla on vaatekaapissa paljon sellaisia vaatteita, joita en oo käyttänyt moneen vuoteen ja joita tuskin tuun koskaan käyttämään.. Matkusteluun haluaisin itsekin jatkossa panostaa enemmän ja käyttää rahojani siihen :) Jep sama täällä, ei oo enää niin paljon sellasia "must-have" juttuja mitä joskus aiemmin oli, kun sitä kosmetiikkaa alkaa olla jo aikamoienn määrä :D

   Voi kiitos kovasti ihana<3

   Poista
 3. Tosi hyvää pohdintaa! Mä olen myös pakon edestä joutunut nyt olemaan lähes ostolakossa ja usein harmittaa skipata hyviä tarjouksia tai sellaisia must have -tuotteita. Kohtuus kaikessa toimii kuitenkin, kyllä silloin tällöin voi jotain kivaa itselleen ostaa. Tuntuu, että kun ostaa vähemmän niin osaa myös arvostaa enemmän niitä tuotteita joita jo omistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Nella :) Oon täysin samaa mieltä sun kanssa, kohtuus kaikessa, mutta välillä on ihan paikallaan ostella jotain kivaa itselleen. Jeps mulla monesti ainakin on mennyt silleen, että jos oon tilannut kerralla ison määrän kosmetiikkaa, unohdan puolet vanhoista hyvistä tuotteista, kun keskityn vaan niihin uusiin juttuihin enkä osaa antaa arvoa sitten niille muille.

   Poista
 4. Tosi mielenkiintoinen postaus, joka sai mut ajattelemaan omaa rahankulutustani. Omalla kohdallani voin myös sanoa tuhlaavani aivan liikaa rahaa kosmetiikkaan, jota en oikeasti välttämättä tarvitsisi. Pari kertaa olen koittanut pitää ostolakkoa, mutta jotenkin vaan kaikki somekuvat, mainokset, blogit ja nettikaupat houkuttelevat ostamaan tuotteita. Monesti johonkin tuotteeseen tulee niin kova pakkomielle, että se on vaan pakko ostaa, vaikka tiedostaisikin pärjäävänsä ilman. Nettishoppailu on myös mun heikkous, joten siitä olisi hyvä päästä eroon. Uudenvuodenlupaukseni tuleekin olemaan nimenomaan ns. turhan kosmetiikan ostamisen vähentäminen :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mun mielestä näitä asioita on ihan hyvä pohtia välillä, vaikka omassa rahankäytössä ei sen kummempia ongelmia olisikaan. Ainakin voi sitten taas varmistua siitä, että kaikki on sen suhteen ihan ok :D Joo blogit ja Instagram esimerkiksi on mullekin aika pahoja, kun jatkuvasti lukee ja näkee tuotekuvia ja -suosituksia ja puolet niistä tekisi mieli käydä heti ostamassa itselleen. Tiiän niin hyvin ton pakkomielteen, mulla tulee vähän väliä sellasia, mutta yleensä ne on sitten onneksi sellasia tuotteita, joista tosissaan myös tykkään ja jotka pääsee kunnolla käyttöön, eikä vaan jää pölyttymään hyllylle :D Toi lupaus kuulostaa hyvältä ja veikkaan, että samansuuntaisen lupauksen aion tehdä itsekin :) Kiitos, samoin sulle<3

   Poista
 5. Todella hyvä postaus Linda! :) Mä oon vähentänyt mun shoppailua todella paljon ja rahaa onkin jäänyt enemmän säästöön ja muutenkin. En tunne jotenki tarvitsevani mitään, joten en viitti ostaakkaan :D Ehkä matkoilta tulee enemmän ostettua, mutta ei muuten. Mulle tulee kans ihan kauheesti kaikkea mainoksia, mutta en koskaan jaksa aukaista niitä :D Mun mielestä kannattaa just pitää mielessä ettei osta mitään sellaista mitä ei oikeasti tarvitse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon<3 :) Tohon mäkin pyrin, että saisin rahaa enemmän säästöön ja voisin käyttää sen sitten vaikka matkusteluun tai ihan vaan säästää tulevaisuuden varalle :D Haha joo mä oon kiltisti avannut suurimman osan ja selannutkin ne läpi, ei ihme että oon niin moniin ostoksiin sortunut mainosten takia :'D Jeps oot ihan oikeessa ja tolleen on hyvä ajatella :)

   Poista
 6. Olipa mielenkiintoinen postaus, hyvää pohdintaa :) Mulla lähti ostaminen ihan lapasesta kun menin Uffille töihin, nyt oon onneksi vähän rauhoittunut. "Normikaupoista" en sitten enää osaakaan ostaa mitään, joka on kyllä ehkä ihan hyvä kun noita duunilöytöjä on kaikki nurkat täynnä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Haha no mutta sieltä saa kyllä kaikkea kivaa ja edullisemmin kuin uusia vaatteita kaupoista :) Munkin pitäisi itse asiassa useammin piipahtaa Uffin liikkeessä, sieltä on lähes aina tarttunut mukaan jotain!

   Poista
 7. Todella hyvää pohdintaa! :) Välillä kyllä huomaan itsekin ostelevani enemmän varsinkin nettikaupoista, koska se vaan on niin helppoa ja tarjoukset houkuttelevat klikkaamaan tuotteet ostoskoriin. Täällä myös toinen mainonnan uhri, ja hyvänä esimerkkinä tilasin perjantaina uudet talvikengät itselleni Facebook-mainoksen perusteella :'D Tosin sen tyylisiä kenkiä olin miettinyt jo aiemminkin, mutta saahan nekin aina palautettua jos eivät sovikaan. Kivijalkakaupoissa tulee kuitenkin harkittua ostopäätöstä usein paljon pidempään, ja siksi nettikaupat ovatkin oikeasti todella petollisia! :D Ihanaa jos olet kuitenkin alkanut kiinnittää enemmän huomiota tuohon asiaan, niin olen itsekin yrittänyt tehdä. Ja niinkuin sanoit, turha yrittääkään kieltää itseltään kaikkea, sillä yleensä silloinhan niitä houkutuksia tulee kahta kauheammin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Tuuli :) Jep, nettikauppojen tarjoukset vie nopeesti mennessään ja yhtäkkiä sitä rahaa saakin palamaan ihan älyttömästi :D Haha voi ei kuulostaa tutulta :'D Mä oon taas Instan mainosten perusteella tilannut itselleni muutamat kengät, mutta onneksi ne on kaikki olleet oikeesti sitten kovassa käytössä ja sellasia, joista oon tykännyt. Toivottavasti sun kengät on sellaiset kuin ajattelitkin eikä niitä tarvii lähtee palauttamaan :) Se noissa nettikaupoissa onkin huono puoli, jos joku tuote ei sovikaan, sillä mä oon maailman laiskin palauttamaan mitään takaisin :D Joo sellanen liiallinen kieltäminen johtaa ainakin mulla lopulta siihen, että ostan kahta kauheammin kaikkea. Pitää yrittää pysytellä kohtuudessa :)

   Poista

Kiitos kommentista!